The King’s Speech filmrecensie

Film, Engeland

The King's Speech filmrecensie

Plaatsvervangende schaamte, dat is het gevoel dat bij mij overheerst tijdens de openingsscène van de film The King’s Speech, waarin prins Albert George (Bertie voor intimi) stotterend de menigte toe moet spreken in het Wembley stadium.

The King’s Speech voelt ongemakkelijk

De oorverdovende stilte tussen de woorden die maar niet uit zijn mond komen, is overduidelijk niet alleen voor de prins ongemakkelijk. Ook het handenwringende publiek slaat z’n ogen neer en zelfs als kijker zit je met een knoop in je maag. Daarmee is meteen de toon gezet van The King’s Speech, een film die is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Prins Albert.

Grijze muis

Colin Firth speelt met verve prins Albert, de grijze muis van de Britse koninklijke familie. Geheel in tegenstelling tot zijn vader, de welbespraakte koning George V, die alles naar zijn hand weet te zetten. Kroonprins Edward is uit hetzelfde hout gesneden, ook al is hij impulsief en wat onverschillig. Dat laatste is prins Albert een doorn in het oog, maar hij vindt het ondanks dat prima om in de schaduw van zowel vader als broer te leven.

Stotteren

Prins Albert heeft werkelijk alle mogelijke therapieën al geprobeerd om van zijn gestotter af te komen, maar allemaal zonder resultaat. Zijn vrouw Elizabeth (Helena Bonham Carter) heeft haar hoop gevestigd op spraaktherapeut Lionel Logue (Geoffrey Rush): een geflipte Australische acteur. Hij houdt er nogal onconventionele methoden op na: zo benadert hij de prins als zijn gelijke en moet hij hardop voorlezen terwijl er tegelijkertijd klassieke muziek door de koptelefoon schalt.

In eerste instantie voelt prins Albert zich niet serieus genomen door Lionel, die hem familiair Bertie noemt. Toch boekt Lionel vorderingen, dus blijft prins Albert terugkomen. Zo komt Logue er achter dat de prins niet stottert als hij vloekt of zingt. Door de prins in z’n hoofd ‘fuck, fuck, fuck’ te laten zeggen rollen bepaalde woorden als vanzelf uit zijn mond.

Vreemde vriendschap

Gaandeweg ontstaat er een bijzonder vriendschap tussen de stijve prins en de prettige gestoorde Logue in het decor van de jaren ’30. Tegen de achtergrond van de opkomst van de tweede wereldoorlog en het schandaal binnen het koningshuis wanneer Prins Edward een relatie krijgt met een gescheiden Amerikaanse vrouw. Als hij bovendien besluit met haar te trouwens wordt hij gedwongen om af te treden. Plotseling moet prins Albert zijn taken overnemen.

Persoonlijke overwinning

Schitterend drama dat traag toewerkt van een stotteraar in het begin van de film tot de historische radiotoespraak van Koning George VI aan het eind. Daarbij laat regisseur Tom Hooper de persoonlijke overwinning van een handicap prachtig samenvallen met een geschiedkundig belangrijk moment. Met het verbluffende samenspel van de twee mannen hebben ze voor de film The King’s Speech beiden nominaties voor de Oscars in de wacht gesleept.

Film The King’s Speech

Regie | Tom Hooper

Release | 17 februari 2011

Met | Colin Firth, Helena Bonham Carter & Geoffrey Rush

Genre | Drama, Historisch

Verkrijgbaar als dvd bij o.a. | bol.com, of kijken via Pathé Thuis

The King’s Speech filmrecensie bewaren

The King's Speech filmrecensie bewaren

Meer filminspiratie



cshowDit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *