Rondreis Noord-Spanje: reisroute van 9 dagen met Picos de Europa

Spanje, Europa, Travel

Rondreis Noord-Spanje met Picos de Europa - Fuente Dé

Een rondreis door Noord-Spanje neemt je mee door de mooiste gebieden: van Baskenland tot Cantabrië en Asturië. Stuk voor stuk Spaanse provincies boordevol cultuur en natuur. Rijd er over de kronkelende bergweggetjes, wandel tussen de hoge bergtoppen van de Picos de Europa en loop de Ruta del Cares. Daarnaast vind je er pittoreske dorpjes en oude steden als Oviedo en Gijón. Afgewisseld door uitgestrekte stranden en baaitjes langs de kust rond Ribadesella en Llanes. In dit artikel deel ik de perfecte reisroute van 9 dagen voor een rondreis door Noord-Spanje met de Picos de Europa.
Fuente Dé Picos de Europa - rondreis Noord-Spanje 9-daagse reisroute met Picos de Europa - Irene Margriet

Rondreis Noord-Spanje: de ideale 9-daagse reisroute met Picos de Europa

Hoe kom je in Noord-Spanje?

Ga je een rondreis in de omgeving van Picos de Europa National Park maken, dan kun je kiezen voor een reis per vliegtuig, met de auto of de camper.

Naar Noord-Spanje met eigen auto of camper

We zagen onderweg heel wat mensen die voor langere tijd rondtrokken door Europa in hun eigen auto of camper, al dan niet in gezelschap van hun hond. In totaal doe je er met de auto zo’n 16 tot 17 uur over om naar Potes te rijden. Met de camper doe je er iets langer over. De mooiste route is via de Loirestreek in Frankrijk, waar je behalve mooie kastelen ook pittoreske dorpjes en wijnroutes vindt. Perfect dus voor een paar tussenstops tijdens je roadtrip!

Campings in Cantabrië >>
Campings in Asturië >>

Rondreis Picos de Europa met het vliegtuig

Heb je korter de tijd (wij maakten een rondreis door de Picos van ruim een week), dan is een fly-drive naar Noord-Spanje het makkelijkst. Het dichtstbijzijnde vliegveld voor een rondreis rond de Picos de Europa is Bilbao. Zowel vanaf Eindhoven (Transavia) als vanaf Schiphol (KLM) gaan rechtstreekse vluchten naar Bilbao. Wij boekten ons ticket Bilbao bij KLM. Vueling biedt ook low budget vluchten aan naar Asturias (Oviedo), maar dan met een overstap in Barcelona. Vanaf Bilbao rijd je in ruim 2,5 uur naar Potes, de toegangspoort tot de Picos de Europa.

KLM vliegtickets Bilbao >>
Transavia vliegtickets Bilbao >>
Vueling vliegtickets Asturië >>

Huurauto Sunnycars reisroute Noord-Spanje

Klein maar fijn: onze huurauto van Sunny Cars tijdens onze rondreis Noord-Spanje

Fly-drive Noord-Spanje

Zonder auto geen roadtrip door Noord-Spanje. Je kunt je huurauto makkelijk ophalen bij de luchthaven, al dan niet na een korte stedentrip Bilbao. Wij huren onze huurauto het liefst bij Sunny Cars. Hier ben je standaard all-in verzekerd en hoef je ter plekke geen extra verzekeringen af te sluiten. Als je je auto op tijd reserveert bespaar je kosten. Je kunt je boeking bij Sunny Cars daarna heel makkelijk wijzigen of annuleren.

Auto huren bij Sunny Cars >>

Cabin Liendo Spanje

Rondreis Noord-Spanje: onze cabin in Liendo

Dag 1 Amsterdam – Bilbao – Liendo

Een rondreis door Noord-Spanje start doorgaans op de luchthaven van Bilbao. Het is compact en niet druk en is ontworpen door Santiago Calatrava die ook de Ciutat de les Arts i les Ciències in Valencia, de Alamillo brug in Sevilla en The Oculus in New York ontwierp. Dus als je van architectuur houdt, is het vliegveld van Bilbao bepaald geen straf.

We pikken onze huurauto op en laten de drukte van de stad direct achter ons. Omdat we voor onze roadtrip Picos de Europa een week hebben, slaan we Bilbao voor nu over. Mocht je meer tijd hebben, dan kun je uiteraard nog een stedentrip Bilbao aan je rondreis door Noord-Spanje toevoegen.

Overnachten in Liendo

De bestemming voor de eerste dag is het dorpje Liendo, op zo’n drie kwartier rijden van de luchthaven. Onze houten cabin, iets buiten het dorpje, is een typisch Skandinavisch huis (ja echt) met uitzicht over de velden. Vanuit het huisje wandel je zo naar het slaperige centrum van Liendo. Hier vind je een gezellig dorpsplein, een kerkje en wat barretjes waar je Spaanse tortilla’s kunt bestellen als ontbijt. Zoek je een plek voor het avondeten dan is restaurant El Roble een aanrader.

Overnachtingstip: The Cabin of Lendo >>
Bekijk: alle accommodaties in Liendo >>

Potes Picos de Europa Spanje 3  Potes huis Picos de Europa Spanje

Potes Picos de Europa Spanje 9

Potes Picos de Europa Spanje 1
Potes Picos de Europa Spanje 6

Dag 2 Liendo – Potes – Lon

Vanuit ons huisje in Liendo rijden we vroeg in de ochtend richting Potes, de toegangspoort tot de Picos de Europa. Potes blijkt een knus stadje te zijn dat barst van de gezellige eettentjes, je kunt er de Torre del Infantado beklimmen voor een magnifiek uitzicht op de Picos en wandelen door middeleeuwse straten. Opvallend zijn de oude bruggetjes over de rivieren de Deva en de Quiviesa, die samenkomen in het centrum van Potes. Een wandeling langs het kabbelende water is een aanrader!

Posada Peñas Arriba, Lon, Picos de Europa Spanje

Overnachten bij Potes

Eind van de middag komen we aan bij ons roodgekleurde hotel in Lon: Posada Peñas Arriba. Lon is een prachtig dorpje, of eerder een gehucht, midden in de bergen en slechts een kwartiertje rijden van Potes. Op het terras van ons kneuterige hotel drinken we een glaasje met uitzicht op de Picos. Hoe mooi en simpel kan het leven zijn?!

Overnachtingstip: Posada Peñas Arriba in Lon >>
Bekijk: accommodaties in Potes >>

Rondreis Noord-Spanje met Picos de Europa - Fuente Dé
Fuente Dé Picos de Europa Spanje 8

Fuente Dé Picos de Europa Spanje wandelpad

Dag 3 Lon – Fuente Dé – Caín de Valdeon

Voor vandaag staat het letterlijke hoogtepunt van de Picos de Europa op de planning. Vroeg in de ochtend vertrekken we richting de Teleférico Fuente Dé, een kabelbaan die je in nog geen vier minuten naar ruim 1800 meter hoogte brengt.

Fuente Dé Picos de Europa Spanje 4

Wandelroutes Fuente Dé

Eenmaal aangekomen op 1823 meter hoogte kun je genieten van een fenomenaal uitzicht over de vallei en de bergtoppen van het nationale park. Hier vind je een restaurant en een kleine expositie over de aanleg van de kabelbaan. Je kunt kiezen uit een retourticket of enkele reis met de kabelbaan. Voor wandelaars is er namelijk een aantal wandelroutes uitgezet. Zo kun je weer te voet afdalen (14 km bergafwaarts, trek daarvoor minstens 4 tot 5 uur uit), een wandeling naar de top of naar het uitzichtpunt.

Zie je dat hele stuk niet zitten? Wij kiezen ervoor om een stuk richting de top te wandelen en weer terug, omdat we de volgende dag ook de 22 km lange Ruta del Cares willen wandelen en niet genoeg te eten en drinken bij ons hebben. We hebben geluk dat we zo vroeg in de ochtend zijn, de wolken trekken langzaam weg en het ochtendlicht is ronduit magisch!

Fuente Dé Picos de Europa Spanje 2

Tickets Fuente Dé

Je doet er goed aan om vooraf je tickets te kopen via de officiële website van Fuente Dé. Vooral in het hoogseizoen kunnen wachttijden behoorlijk oplopen: er kunnen namelijk maar 20 mensen per 5 minuten naar boven. Wij hebben al ruim van tevoren het allereerste tijdslot van 09.00 uur geboekt. Dat blijkt een schot in de roos. Ter plekke blijken er slechts 4 mensen voor ons in de rij te staan; het grote voordeel van reizen buiten het hoogseizoen.

Mirador del Corzo Picos de Europa Spanje
Mirador del Corzo

Collado de Llesba Picos de Europa Spanje 1
Mirador de Osos bij Collado de Llesba

Collado de Llesba Picos de Europa Spanje 2

Mirador del Corzo & Collado de Llesba

In de middag rijden we door naar Caín de Valdeon, waar ons hotel La Casona de Palmira op ons wacht. Ik raad je aan om onderweg te stoppen bij een van de prachtige uitzichtpunten.

Met name Mirador del Corzo (het uitzichtpunt van de reeën) en Mirador de Osos bij Collado de Llesba (uitzichtpunt van de beren) zijn aanraders! Hier heb je een panoramisch uitzicht op de Picos met het geluid van klingelende bellen van grazende koeien op de achtergrond. Deze bergroute is overigens ook erg populair bij motorrijders en campers.

La Casona de Palmira Caín Picos de Europa

Overnachten in Caín

In Caín slapen we twee nachten in La Casona de Palmira. Alweer zo’n pittoresk plaatsje met rondom uitzicht op hoge bergtoppen. Het hotel ligt ideaal, want op nog geen 100 meter van het hotel start de Ruta del Cares die tussen Poncebos en Caín loopt.

Overnachtingstip: La Casona de Palmira in Caín >>
Bekijk: alle accommodaties in Caín >>

Ruta del Cares Picos de Europa Spanje 3

Ruta del Cares Picos de Europa Spanje 2
Ruta del Cares Picos de Europa water
Ruta del Cares Picos de Europa Spanje 7

Dag 4 Ruta del Cares vanuit Caín

Na het ontbijt beginnen we, gewoon vanuit ons hotel, op tijd aan de wandelroute Ruta del Cares. Wij lopen de route andersom: zo zien we het mooiste gedeelte van de route én overnachten we op een fantastische plek.

Ruta del Cares wandelroute

De Ruta del Cares is het populairste wandelpad in de Picos de Europa. Zoals gezegd kun je de wandelroute lopen vanuit Poncebos of Caín. De wandeling neemt je mee door een diepe kloof, uitgesleten door Rio Cares. Je wandelt over bruggetjes, smalle rotspaden, door donkere tunnels, maar altijd met het klaterende water van de rivier de Cares onder je.

Hoogtevrees moet je trouwens niet hebben, want naast het pad ligt direct een diepe afgrond. De Ruta del Cares is 11 kilometer lang, maar omdat je via dezelfde route terug moet lopen, leg je in totaal 22 kilometer af. Met een hoogteverschil van 500 meter is het geen moeilijke wandeling, maar door de lengte (met name op hete zomerdagen zonder enige schaduw) kan het een uitdaging zijn.

Overnachtingstip: La Casona de Palmira in Caín >>
Bekijk: accommodaties Picos de Europa >>

Lagos de Covadonga Spanje 2

Dag 5 Caín de Valdeón – Riaño – Lagos de Covadonga – Soto de Cangas (Cangas de Onís)

Na het ontbijt rijden we verder naar het zuiden via Riaño. Het dorpje ligt aan de voet van de Picos de Europa, aan de oevers van een enorm stuwmeer. Opvallend is dat alle bebouwing van het dorp relatief nieuw is. Op een informatiebord zie je dat het oorspronkelijke oude dorp Riaño bij de bouw van het stuwmeer in 1987 volledig onder water is komen te staan.

Riaño Spanje
Riaño Mirador Las Hazas Spanje

Riaño

Voor een prachtig uitzicht op Riaño en het stuwmeer moet je zeker naar uitzichtpunten Mirador Alto Valcayo en Mirador Las Hazas lopen. Je kunt je auto parkeren voor de ingang van camping de Riaño. Vanaf daar loopt een wandelpad naar boven. Bij de t-splitsing sla je linksaf voor de Mirador Alto Valcayo, loop je naar rechts dan kom je bij Mirador de Las Hazas met een grote schommel: een prachtig plaatje!

Lagos de Covadonga Spanje

We belanden midden in een onweersbui bij de Covadonga Meren

Lagos de Covadonga

Nog een prachtig hoogtepunt tijdens je rondreis Noord-Spanje zijn de Lagos de Covadonga. Hier vind je op zo’n 1.100 meter hoogte twee gletsjermeren: Lago Enol en Lago de la Ercina. Omdat we eind van de middag aankomen, mogen we niet verder rijden met de auto. Je kunt je auto parkeren op een van de parkeerplaatsen in het dorp.

Bij een houten huisje kun je een retourticket voor de bus kopen voor 9 euro p.p. Houd er rekening mee dat de busrit naar de Covadonga Meren nog zo’n 12 km is en dat de eindtijd voor je retourrit op je ticket staat (in ons geval 3 uur later). Dat was ons helaas niet verteld. Eenmaal boven aangekomen barst er onweer los en komt de regen met bakken uit de hemel. Jammer genoeg zien we daarom weinig van de (vast prachtige) Covadonga Meren. Hoewel er tussendoor genoeg bussen rijden, mogen we niet instappen en staan we totaal verkleumd uren te wachten op ‘onze’ bus.

 

Hoe kom je bij de Covadonga Meren?

Tip: wil je niet afhankelijk zijn van een bus en met je eigen auto naar boven rijden? In het hoogseizoen kun je tot 07.30 uur met je eigen auto naar de Lagos de Covadonga. Zo heb je de mooiste uitzichten voor jezelf en kun je zelf bepalen wanneer je terug wilt. Een andere optie is een georganiseerde tour naar Lagos de Covadonga vanuit Cangas de Onís.

Hotel Rural Casa de Campo Soto de Cangas

Overnachten bij de Covadonga Meren

Wij overnachten in Hotel Rural Casa de Campo in Soto de Cangas, iets buiten Cangas de Onís. Zoals de naam al doet vermoeden is het landelijk gelegen, toch ben je zo in Cangas de Onís en wandel je via een bruggetje over de rivier in twee minuten naar een aantal restaurants.

Overnachtingstip: Hotel Rural Casa de Campo >>
Meer: accommodaties bij Covadonga >>

Cangas de Onís Puente Romano Noord-Spanje
De Puente Romano in Cangas de Onís

Dag 6 Soto de Cangas – Oviedo – Ruedes Gijón

Vroeg in de ochtend rijden we nog even door Cangas de Onís, een pittoresk plaatsje in de Picos de Europa. Het telt meerdere restaurants en winkels, maar dé bezienswaardigheid in Cangas de Onís is de Puente Romano.

Oviedo Asturië Spanje 2

Oviedo Asturië Spanje centrum San Mateo

We belanden in Oviedo midden in de festiviteiten van San Mateo

Oviedo Asturië Spanje Catedral de San Salvador

Oviedo

Ook Oviedo mag niet aan je rondreis Noord-Spanje ontbreken. Het is een van de mooiste steden in Asturië en tegelijkertijd de hoofdstad van de provincie. Dwaal er door het oude centrum, langs historische panden en kleurrijke huizen. Proef van hét drankje van Asturië, appelcider, die vanaf hoogte geschonken wordt in de vele sidrerías.

Opvallend zijn de vele bronzen beelden in de stad. Bekende bezienswaardigheden in Oviedo zijn Plaza del Fontán, stadspark Campo de San Francisco en Catedral de San Salvador, waar ook de oorspronkelijke pelgrimsroute naar Santiago de Compostela start. Lees hier al mijn tips voor Oviedo.

Faro de Cabo Peñas Asturië Spanje Irene

Faro de Cabo Peñas Asturië Spanje
Faro de Cabo Peñas Asturië Spanje 3
Faro de Cabo Peñas Asturië Spanje vuurtoren

Faro de Cabo Peñas

We vervolgen onze route naar Faro de Cabo Peñas en de gelijknamige vuurtoren op het meest noordelijke puntje van Asturië. Vanaf de meer dan 100 meter hoge kliffen heb je een prachtig uitzicht. Vlakbij is ook een klein museum waar je meer te weten komt over de flora en fauna in het gebied.

Huis in Ruedes Gijón Spanje

Overnachten rond Oviedo en Gijón

Overnachten doen we in een landelijk huis in Ruedes, iets buiten Gijón. Je hebt er een prachtig uitzicht, maar de indeling is wat onhandig, waardoor het meer een vakantiehuis is voor families dan voor vrienden bijvoorbeeld.

Overnachtingstip: Huis in Ruedes, Gijón >>
Bekijk: overnachtingen in Gijón >>
Ontdek: hotels in Oviedo >>

Ribadesella Spanje strand

Ribadesella in de avond

Dag 7 Ruedes Gijón – Ribadesella

Vanaf ons slaapadresje in Ruedes, Gijón rijden we vroeg in de ochtend naar het centrum van Gijón. Wat een verrassing is dit!

Gijón Playa de San Lorenzo Spanje 3
Gijón Spanje markt Plaza Mayor
Gijón Spanje lunch menu del dia pinxtos

Gijón

Gijón is een minder opgesmukte versie van Oviedo. De sfeer is er gemoedelijk en het heeft een breed zandstrand: Playa de San Lorenzo. Bezienswaardigheden zijn er genoeg in Gijón, zoals het park Cerro de Santa Catalina met het kunstwerk Elogio del Horizonte (Ode aan de Horizon), de gratis te bezoeken opgravingen van het Romeins badhuis en de knusse straatjes van de oude visserswijk Cimadevilla met de Escaleras del Rock (Stairway to Heaven).

La Cuevona de Cuevas del Agua Ribadesella

Je kunt met de auto door de druipsteengrotten La Cuevona de Cuevas del Agua rijden

La Cuevona de Cuevas del Agua Ribadesella 3

Maar lopen is eigenlijk veel mooier

La Cuevona de Cuevas del Agua Ribadesella 6

La Cuevona de Cuevas del Agua

Rijd je verder langs de kust richting Ribadesella dan moet je een kijkje nemen in een van de grotten in dit gebied. Vooral La Cuevona de Cuevas del Agua is de moeite waard. Dwars door deze druipsteengrotten loopt een weg, maar het leukst is om je auto voor de grot te parkeren en je route lopend te vervolgen naar het dorpje aan de andere kant van de grot. Het dorpje heeft een schattig station en een restaurant. Wil je wandelen in de omgeving, dan is de 10 kilometer lange Ruta de los Molinos en Cuevas een prachtige wandelroute.

Overnachten in Ribadesella

We hebben een hotel gevonden dat wat buitenkant betreft niet de schoonheidsprijs verdient, maar Hotel Verdemar ligt slechts 100 meter van het brede zandstrand van Ribadesella. Bovendien kun je heel makkelijk gratis parkeren voor de deur en je kunt er fantastisch ontbijten. Aanrader!

Overnachtingstip: Hotel Verdemar in Ribadesella
Bekijk: alle accommodaties in Ribadesella >>

Ribadesella Spanje
Ribadesella Spanje kliffen

Dag 8 Ribadesella – Llanes – Monumento Natural de las Secuoyas – El Capricho de Gaudí – Muskiz

Een van de mooiste routes in Noord-Spanje is de kustroute die je meeneemt langs verlaten stranden en baaitjes. Vandaag rijden we van Ribadesella naar het plaatsje Muskiz, op ruim een half uur rijden van de luchthaven van Bilbao.

Playa de Toró, Llanes 2
Playa de Toró bij Llanes

Playa de la Franca, Franca Spanje 1
Playa de Franca aan de Spaanse noordkust

Playa de la Franca, Franca Spanje 2

Baaien en strandjes bij Llanes

Je kunt vrijwel overal langs de kust stoppen, want hier vind je tal van prachtige stranden en baaien. Wij nemen een kijkje bij Playa de Toró in het pittoreske Llanes en bij Playa de la Franca.

Monumento Natural de las Secuoyas del Monte Cabezón Spanje 6
Monumento Natural de las Secuoyas del Monte Cabezón Spanje Irene

Monumento Natural de las Secuoyas del Monte Cabezón

Nog zo’n verrassende stop langs de route is bij het Monumento Natural de las Secuoyas del Monte Cabezón. In dit park kun je meerdere wandelroutes volgen die je meenemen door een bos vol sequoia bomen.

El Capricho de Gaudí, Comillas Spanje 1
El Capricho de Gaudí, Comillas Spanje 8
El Capricho de Gaudí, Comillas Spanje 3

El Capricho de Gaudí, Comillas Spanje 10

El Capricho de Gaudí

Als je nog genoeg tijd over hebt en je houdt van kunst en architectuur, dan is een stop in het plaatsje Comillas de moeite waard. Hier vind je El Capricho de Gaudí, ontworpen door de Catalaanse architect Gaudí. Het werd gebouwd tussen 1883 en 1885 voor de industrieel Máximo Díaz de Quijano en is een mengelmoes van verschillende bouwstijlen vol middeleeuwse, Catalaanse en Moorse elementen.

Het mooist aan het pand vind ik de kleurrijke moziëken van zonnebloemen, de ronde lijnen van het houtwerk en de serre. Bijzonder is dat Gaudí zelf niet bij de bouw aanwezig was, maar dat hij het heeft uitbesteed aan een vriend.

Toegangstickets: El Capricho de Gaudí >>

Huis in Muskiz Spanje

Huisje in Muskiz

Slapen met uitzicht op de raffinaderij van Muskiz

We slapen die nacht in een huisje in Muskiz waarvan we ontdekken dat het uitkijkt op de raffinaderij. Over de reviews zijn we wat sceptisch en we weten dan ook niet zo goed wat ons te wachten staat. Heel eerlijk? We komen hier graag nog eens terug. Het huis is perfect, van alle gemakken voorzien, we betalen er een prikkie voor en zeg nou zelf: zo’n ‘skyline’ zie je toch zelden?

Overnachtingstip: huis in Muskiz >>
Meer: accommodaties rond Bilbao Airport >>

Huis in Muskiz Spanje raffinaderij

De ‘skyline’ van de raffinaderij van Muskiz

Dag 9 Muskiz – Bilbao – Amsterdam

De laatste dag rijden we vanuit Muskiz naar vrienden die in de buurt van Bilbao wonen. Na een heerlijke lunch vertrekken we richting Bilbao. Onze vlucht vertrekt eind van de middag, dus we leveren de huurauto in op de luchthaven. Als je nog tijd hebt, is het leuk om extra tijd door te brengen in Bilbao of je rondreis door Noord-Spanje nog een paar dagen te verlengen.

Budget stedentrip Bilbao >>
Accommodaties Bilbao >>
KLM vliegtickets Bilbao >>
Transavia vliegtickets Bilbao >>

Excursies rondreis Noord-Spanje

Wil je een stadswandeling door Oviedo boeken of een tour naar de Covadonga Meren vanuit Cangas de Onís? Bij GetYourGuide boek je heel makkelijk van tevoren de leukste dagtrips en excursies voor je rondreis Picos de Europa.

Powered by GetYourGuide

9-daagse reisroute Picos de Europa bewaren

Rondreis Noord-Spanje en Picos de Europa Rondreis Noord-Spanje en Picos de Europa Rondreis Noord-Spanje en Picos de Europa

Meer inspiratie voor je roadtrip Noord-Spanje






Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *