Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is een van de meest indrukwekkende musea van Nederland. Op deze plek komt de maritieme geschiedenis van het land tot leven. Dit leuke museum is geschikt voor jong en oud en voor liefhebbers van geschiedenis tot scheepsfanaten. In deze blog ontdek je alles wat er te zien en te beleven valt in het Scheepvaartmuseum en waarom het een must-visit is tijdens je bezoek aan Amsterdam.
Waarom naar het Scheepvaartmuseum?
- Dagje uit in Amsterdam, ook super leuk voor kids!
- Hoogtepunt: kijkje nemen op een replica van VOC-schip Amsterdam
- Goed bereikbaar met het openbaar vervoer
- Het is overdekt: een ideaal dagje uit voor een regenachtige dag!
- Leuk voor jong en oud
- Een leerzaam lesje geschiedenis
Hoogtepunten van het Scheepvaartmuseum
Het Scheepvaartmuseum is een plek waar ons zeevaartverleden van Nederland tot leven komt. Door middel van historische kaarten, schilderijen van zeeslagen, bijzondere instrumenten zoals kompassen en navigatiesystemen zoals sextanten is het een interessant museum.
Verder is er ook aandacht voor de minder mooie kanten van de geschiedenis van de scheepvaart in Nederland, zoals kolonialisme.
Een van de hoogtepunten van het Scheepvaartmuseum is toch wel het VOC-schip, ook super leuk voor kinderen. Voor ieder wat wils dus!
Ā
1. Replica van het VOC-schip Amsterdam en de Koningssloep
Een van de grootste trekpleisters van het Scheepvaaartmuseum is toch wel de levensgrote replica van het VOC-schip Amsterdam. Het schip ligt aangemeerd naast het museum en je kunt een kijkje aan boord nemen om te ervaren hoe het leven aan boord was in de 18e eeuw. Je kunt over de verschillende dekken wandelen, het ruim met de buskruitopslag verkennen en zien hoe de bemanning er at en sliep.
Daar tegenover ligt ook de Koningssloep die rond 1818 werd ontworpen als koninklijk vaartuig. Ook voor kinderen een leuke manier om kennis te maken met de geschiedenis van de Nederlandse zeevaart.
2. Collectie maritieme kunst en objecten
Verder vind je in het Scheepvaartmuseum verschillende tentoonstellingen en een collectie maritieme objecten. Zoals historische kaarten van landen, steden en continenten, modellen van schepen, boegbeelden en schilderijen van zeeslagen.
Ook vind je er eeuwenoude instrumenten die bedoeld waren om te navigeren op zee: van kompassen tot sextanten. Daarnaast is er ook aandacht voor andere aspecten van de scheepvaart, zoals duurzaamheid en kolonialisme. Daardoor krijg je een goed beeld van de invloed van de scheepvaart op de handel en cultuur van Nederland door de eeuwen heen.
Het prachtige glazen dak van het Scheepvaartmuseum
3. Het gebouw: een historisch zeemagazijn
Het Scheepvaartmuseum is gevestigd in het historische zeemagazijn vlak achter NEMO en op loopafstand van het Centraal Station. Dit pakhuis werd in 1656 speciaal gebouwd voor de Amsterdamse Admiraliteit. Het is compleet gerenoveerd en boven de binnenplaats kun je het prachtige glazen dak bewonderen. Hier vind je ook wat zitjes waar je even kunt zitten om iets te eten of drinken.
4. Activiteiten voor kinderen
Het museum is ontzettend kindvriendelijk en er zijn dan ook verschillende activiteiten voor kids, zoals de tentoonstelling āHet verhaal van de walvisā over de walvisvaart. Verder worden er ook regelmatig workshops en speurtochten voor kinderen georganiseerd, met name in de schoolvakantie.
Praktische informatie Scheepvaartmuseum
Het Scheepvaartmuseum is perfect voor een dagje uit in Amsterdam. Je kunt het bijvoorbeeld combineren met de Hortus Botanicus of een wandeling langs het Oosterdok. Wil je het Scheepvaartmuseum ook bezoeken? Een aantal tips om je bezoek te plannen. .
Openingstijden
Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is iedere dag geopend van 09.00 tot 17.00 uur, behalve op 27 april (Koningsdag), 25 december (Eerste Kerstdag) en 1 januari (Nieuwjaarsdag).
Tickets
Een toegangsticket voor volwassen kost ā¬ 18,50, kinderen van 13 t/m 17 jaar betalen ā¬ 8,50 en kinderen van 0 t/m 12 jaar mogen gratis naar binnen. Studenten (op vertoon van studentenpas) en met een CJP kaart betalen ā¬ 8,50. Met onder andere een Museumkaart of I Amsterdam City Card is toegang tot het Scheepvaartmuseum gratis!
Check alle actuele prijzen op de website van het Scheepvaartmuseum. Bestel online je tickets om wachtrijen te vermijden.
Toegankelijkheid
Het grootste gedeelte van het museum is rolstoeltoegankelijk. Alle voorzieningen en de verschillende verdiepingen en tentoonschellingen in het museum kun je bereiken met liften.
Bereikbaarheid Scheepvaartmuseum Amsterdam
Het museum ligt op loopafstand van Amsterdam Centraal Station. Je doet er ongeveer 20 minuten over als je wandelt via NEMO. Ook kun je tram 26 of bus 22 nemen en uitstappen bij halte Kattenburgerstraat.
Kom je met de auto? Rond het museum zelf zijn weinig parkeerplekken. Het beste kun je de auto neerzetten in parkeergarage Markenhoven (10 minuten lopen). Andere opties zijn parkeergarages Oosterdok (15 minuten lopen) en Oostenburgereiland, IJ-Oever Centrum of De Loodsen. Check de website voor meer informatie.
Eten en drinken in het Scheepvaartmuseum
Voor, tijdens of na je bezoek aan het Scheepvaartmuseum kun je iets bestellen in het cafĆ©-restaurant en het meenemen naar het restaurant, de binnenplaats of naar het terras buiten aan het water. Zo smaakt je maaltijd nĆ³g beter.
Overnachten in de buurt van het Scheepvaartmuseum
Amsterdam is altijd leuk voor een stedentrip of een weekendje weg. In het centrum van Amsterdam vind je volop leuke accommodaties, al zijn ze wel behoorlijk prijzig. Leuke budget plekken om te overnachten in Amsterdam:
- Stayokay Zeeburg – budget- en kindvriendelijk hostel
- Bunk Hotel Amsterdam Noord *** – kindvriendelijk verblijf in een oude kerk
- Alle budget accommodaties in Amsterdam
Tips Scheepvaartmuseum dagje uit bewaren
Meer tips dagje uit in Nederland
- 7 wandelroutes in het Amsterdamse Bos
- Pantropica in Flevoland: tropisch dagje uit
- Wandelen in de Oostvaardersplassen
- Wandelroute Singelpark in Leiden
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extraās. Naast mijn eigen fotoās gebruik ik afbeeldingen van Pixabay en Unsplash.