Soms komt er een film voorbij die onder je huid gaat zitten. Into the Wild van regisseur Sean Penn is zo’n film. De film kwam in 2007 uit en is gebaseerd op het gelijknamige boek (1996). Het vertelt het waargebeurde verhaal van de jonge avonturier Christopher McCandless die alles achterlaat om op zoek te gaan naar ultieme vrijheid. Vrij van geld, vrij van spullen, vrij van anderen. Zijn reis is zowel inspirerend als tragisch en zit boordevol levenslessen. Hoe kan het dat de film en het boek na al die jaren nog zo’n impact hebben en wat kunnen we leren van Into the Wild?
Over Into the Wild
Into the Wild vertelt het verhaal van de 22e jarige Christopher McCandless. Als hij is afgestudeerd, wil hij niets liever dan ontsnappen aan het materialisme waar zijn ouders en Amerika symbool voor staan. GeĆÆnspireerd door schrijvers als Tolstoj en Thoreau, wil hij het allerliefst de wildernis van Alaska in trekken. Vrij van geld, vrij van bezittingen, vrij van anderen. Dus geeft hij al zijn bezittingen weg om een nomadenbestaan te leiden en te leven bij de dag.
Into the Wild levenslessen: ga je eigen weg
Aantrekkingskracht van Into the Wild
Jon Krakauer beschrijft het leven van McCandless in het boek Into the Wild (1996) dat vervolgens in 2007 prachtig wordt verfilmd door Sean Penn. Al snel na de release bereikt de film Into the Wild een cultstatus.
Veel mensen willen in zijn voetsporen treden en de āmagic busā wordt al snel een bedevaartsoort onder reizigers, totdat er te veel mensen omkomen tijdens hun ultieme reis en de bus in 2020 wordt weggehaald.
Wat kun je leren van Into the Wild?
Het idee om alles achter te laten en te leven in de natuur, zoals Christopher deed, spreekt nog steeds veel mensen aan. Wat is het toch dat mensen zo trekt om de natuur in te gaan en het gevaar van het wilde leven te trotseren? En wat kun je zelf van Into the Wild leren?
Een van de Into the Wild levenslessen: spullen maken je niet gelukkig
1. Spullen maken niet gelukkig
Christopher, of āAlexander Supertramp’, zoals hij zichzelf noemt, kiest ervoor om al zijn bezittingen weg te geven en te ontsnappen aan het kapitalisme waarin hij is opgegroeid. Hij wil ontsnappen aan maatschappelijke verwachtingen.
Een van de beste levenslessen van Into the Wild is dan ook dat het hebben van veel spullen je niet gelukkig(er) maakt, maar dat echte rijkdom zit in ervaringen en relaties met vrienden en familie.
2. De natuur heeft een helende werking
Into the Wild benadrukt hoe de natuur een plek is waar je tot rust komt, vrijheid ervaart en waar ruimte is voor zelfreflectie. Christopher zoekt troost in de bergen, rivieren en bossen, ver van de samenleving.
Dus ga ook naar buiten, wandel in het bos, zie de zon opkomen en weer ondergaan. Maak je even los van alle technologie en maak verbinding met de natuur om je heen. De natuur is namelijk de beste remedie tegen stress, eenzaamheid en ongelukkig zijn.
3. Volg je eigen pad, maar mƩt goede voorbereiding
Christopher volgde zijn eigen pad en na hem volgden nog velen. Hij bewijst daarmee dat het ook in deze over-georganiseerde wereld mogelijk is om je los te maken van alles. Om buiten de gebaande paden te treden en je eigen leven te leiden. Tegelijkertijd vertelt zijn verhaal ook dat je goed voorbereid moet zijn. Zijn gebrek aan kennis over de wildernis werd hem uiteindelijk fataal. Dromen najagen is geweldig, maar bereid je ook goed voor.
Zelf maakte ik al meerdere malen een grote stap en koos ik voor meer vrijheid in mijn leven, maar ik zorgde bijvoorbeeld wel altijd voor een goede (financiƫle) buffer. Lees hier mijn praktische tips voor meer onafhankelijkheid.
4. Mensen en relaties zijn het belangrijkste in je leven
āHappiness is only real when shared.ā Misschien is dit wel een van de belangrijkste Into the Wild levenslessen. Maar ironisch genoeg komt Christopher pas aan het einde van zijn reis tot deze pijnlijke conclusie. Hoewel hij zich zo hard probeerde los te maken van de maatschappij, realiseert hij zich dat je juist die waardevolle momenten in je leven wilt delen met anderen.
Want hoe ver en waarheen je ook reist, de relaties die je (onderweg) opbouwt in je leven zijn het belangrijkste. Een van de, misschien, wel meest pijnlijke levenslessen van Into the Wild.
5. Vergeven en loslaten
Een van de belangrijkste aspecten van Christophers reis is zijn worsteling met zijn familie en zijn verleden. Hij probeert zich zĆ³ hard te verzetten tegen de verwachtingen van zijn ouders en zijn eigen pad te gaan, toch leert hij gaandeweg zijn reis om wat meer begrip te krijgen voor de keuzes van anderen. Een van de levenslessen van Into the Wild is dan ook: als je vrij wilt zijn is het belangrijk om te vergeven en je verleden los te laten.
6. Into the Wild levenslessen: avontuur zit in het onbekende
De reis van Christopher laat je zien hoe belangrijk het is om zo nu en dan buiten je comfortzone te treden. Hij kiest heel bewust voor onzekerheid en juist daardoor ontdekt hij een heel andere wereld.
Ook tijdens je reizen is het dus belangrijk dat je niet alleen focust op (avontuurlijke) bestemmingen, maar vooral of je het avontuur op durft te zoeken. Want avontuur vind je soms gewoon om de hoek. Zo kun je al heel makkelijk een begin maken door avontuurlijk te leven met je kinderen on a budget.
Into the Wild inspiratie
Hoe dan ook is Into the Wild een inspirerende film die je aanzet tot nadenken.
Het verhaal van Christopher McCandless moedigt je aan om ook bewuster te leven, je eigen pad en dromen te volgen, maar ook hoe belangrijk de mensen en relaties om je heen zijn. Of je nu op reis gaat of het avontuur opzoekt ver weg of dichtbij, de levenslessen van Into the Wild zijn tijdloos.
Into the Wild levenslessen bewaren
Ā
Meer inspiratie onafhankelijk leven
- Ben jij liever rijk in geld of in tijd?
- Zo kun je ontsnappen aan de ratrace
- Meer vrijheid in je leven
- Kapitalisme in je dagelijkse leven ontwijken? 10 manieren!
- Avontuurlijk leven met kinderen on a budget
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extraās. Naast mijn eigen fotoās gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Pexels.