De wereld draait om steeds meer consumeren: je moet die nieuwste smartphone hebben, een groot huis, die hippe kleding. Maar wat als je besluit dat het best ietsje minder kan? Toch is consuminderen, of bewust minder consumeren, in opkomst. Mensen die gaan voor duurzaamheid, minimalisme en vaak ook financieel (en lichamelijk) welzijn. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Zeker, als je, net als ik, ontzettend houdt van reizen? Consuminderen, hoe doe je dat? In deze blog geef ik je 10 praktische tips om te consuminderen en hoe je met weinig of geen geld de wereld kunt ontdekken.
Waarom consuminderen?
Consuminderen is geen aantrekkelijk woord. Waarom zou je genoegen nemen met minder? De meeste mensen willen vooral meer. Carrière maken, nog meer geld verdienen, een groter huis, duurdere auto.
Toch is consuminderen beter voor het milieu, het vermindert de productie van nóg meer troep (die we niet nodig hebben) en het zorgt voor minder afval. Bovendien: hoe minder geld je nodig hebt, hoe minder druk je voelt om mee te doen aan de ratrace. Consuminderen betekent ook niet dat je leven minder leuk wordt. Ik heb ontdekt dat je zuinig kunt leven én groots kunt genieten. Leven met minder geld levert je namelijk meer vrijheid op. Bovendien helpt consuminderen om geld te sparen.
Tips om te consuminderen
Ook als je van reizen houdt, kun je avonturen beleven zonder stapels geld uit te geven. Dus pak je rugzak, laat alle overbodige spullen achter en ontdek hoe je rijk kunt zijn met minder.
Maar hoe begin je met consuminderen? Ik geef je mijn 8 tips.
1. Minimaliseer je bezittingen door te ontspullen
Consuminderen begint met minder spullen. Ga maar eens na. Welke spullen heb je écht nodig? En hoeveel kleding draag je regelmatig? Wil je drastisch ontspullen, sorteer dan alles wat je niet meer gebruikt in stapeltjes: dingen die je kunt recyclen, weg wilt geven of wilt verkopen.
Ik zou spullen niet klakkeloos weggooien zoals je vaak in tv-programma’s ziet. Er zijn namelijk genoeg mensen die je blij maakt met de spullen die jij wegdoet. Zet ze in plaats daarvan op Vinted, Marktplaats of een weggeefgroep op Facebook.
Ook op reis heb je niet veel spullen nodig. Als je lichtgewicht wilt reizen, neem dan alleen handbagage mee. Niet alleen bespaar je daarmee bagagekosten, maar licht reizen = een licht hoofd!
2. Ga voor meer ervaringen en avonturen
Spullen kun je altijd kopen, maar onvergetelijke ervaringen zijn onbetaalbaar. Maak herinneringen voor het leven door op avontuur te gaan en te gaan kamperen in de natuur of vrijwilligerswerk te doen in het buitenland. Via workaway of wwoof bijvoorbeeld kun je gratis slapen in ruil voor werk. Door te werken op een biologische boerderij of bij de receptie in een hostel doe je onvergetelijke ervaringen op.
Zoek je liever dichter bij huis het avontuur op? Ga dan op zoek naar micro-avonturen in Nederland of trek de stoute wandelschoenen aan en ga de natuur in. Kost je bijna niets, maar avontuur gegarandeerd! Zelfs een avontuurlijk leven met kinderen on a budget behoort tot de mogelijkheden.
3. Verbouw je eigen groenten
Hoe handig zou het zijn als je zelf je groenten kunt verbouwen? Je moet er wel wat voor over hebben, want voor een moestuin waarvan je het hele jaar van kunt eten, heb je veel geduld nodig. Maar je wordt er ook ongelooflijk zen van. Bovendien smaken groenten die je zelf verbouwd hebt natuurlijk beter dan eten uit de supermarkt.
Wist je trouwens dat er groenten zijn die je eindeloos kunt hergebruiken en dat je met wilde planten ook salades en soep kunt brouwen (brandnetelsoep is geweldig!)? Ik heb een workshop wildplukken gevolgd en er ging een wereld voor me open. Veel planten zijn giftig, dus het liefst wel onder begeleiding van een natuurgids.
4. Leer je eigen spullen maken en repareren
Wil je consuminderen? Leer dan hoe je je eigen spullen kunt repareren of maken. Ontdek nieuwe skills en leer timmeren, zelf je fiets repareren of je eigen kleding te naaien, breien of haken. Een scheur in je broek of kapotte schoenen? Met een beetje creativiteit en naaispullen kun je heel wat oplossen!
Hetzelfde geldt voor je spullen in huis. Is het kapot, probeer het eerst te repareren voordat je het klakkeloos weggooit. Als je echt niet handig bent, vind je in de meeste grote steden wel een kleermaker waar je je kleding voor een prikkie kunt laten maken, terwijl je in Repair Shops terecht kunt om spullen te laten repareren.
5. Reizen met weinig of geen geld
Reizen hoeft niet per se prijzig te zijn. Sommige mensen reizen zelfs de wereld over zonder geld uit te geven. Nu is mij dat nog niet gelukt, maar je kunt wel flink besparen op reizen. Ik schreef al eens een blog met tips om goedkoop te reizen. De kunst is niet alleen maar om goedkope reizen te scoren, maar ook om keuzes maken in je dagelijkse leven om geld te besparen.
Daarnaast zijn er andere manieren om low budget te reizen. Door bijvoorbeeld niet in het hoogseizoen te reizen of manieren te vinden om goedkoop te overnachten. Lees hier ook mijn tips voor een low budget stedentrip.
6. Delen en ruilen is het nieuwe kopen
Wil je consuminderen? Dan moet je ook slim gebruikmaken van wat er al is. Er zijn namelijk genoeg spullen en het is zonde om iets aan te schaffen wat je maar één keer per jaar gebruikt. Sommige spullen kun je prima lenen of ruilen. Denk bijvoorbeeld aan een deelauto via BlaBlaCar, kledingruilgroepen of een partytent of heggenschaar lenen via Peerby.
7. Ga op zoek naar gratis evenementen
Ga op zoek naar gratis evenementen, zoals food truck festivals en cafés waar je op sommige avonden kunt genieten van live muziek. Zo geef je alleen geld uit aan drankjes terwijl je ondertussen geniet van de muziek en lokale bands kunt ondersteunen.
8. Stap minder vaak in de auto
Door bewust vaker te gaan lopen, op de fiets te stappen of het openbaar vervoer te nemen in plaats van de auto te pakken, kun je flink consuminderen. Koop bijvoorbeeld een goede fiets waarmee je naar je werk kunt fietsen en je boodschappen mee kunt doen. Er zijn handige fietstassen die je als boodschappentas kunt gebruiken en eenvoudig aan je fiets vast kunt klikken.
Door minder vaak de auto te nemen bespaar je geld en word je minder afhankelijk van je inkomen. Best fijn ook voor je portemonnee en je mentale welzijn. Lees ook manieren om kapitalisme te ontwijken in je leven.
9. Ga minder uit eten en kook vanaf scratch
Restaurants zijn duur en heel eerlijk? Vaak denk ik achteraf: hmm… dat had ik beter zelf kunnen maken. Bovendien is het vaak een stuk gezelliger om te koken voor je kinderen, vrienden of familie. Leer dus om een aantal simpele, maar goedkope gerechten te maken. Beter voor je portemonnee én je gezondheid. Met deze eenvoudige recepten zet je in een handomdraai lekker eten op tafel!
10. Doe low budget boodschappen
Het leven wordt alsmaar duurder. Dat geldt zeker ook voor boodschappen. Al sinds mijn scheiding leven we met een gezin van drie van slechts 50 euro per week. Inmiddels is mijn dochter het huis uit en leef ik alleen nog met mijn tienerzoon. Hoewel het door de inflatie steeds lastiger wordt, lukt het me nog steeds om nog voor zo’n 50 tot 60 euro per week boodschappen te doen.
Door met het seizoen mee te eten en waar mogelijk grote verpakkingen in te slaan. Lees ook welke boodschappen standaard in je voorraadkast moeten liggen en welke producten handig zijn voor in je diepvries.
10 tips om te consuminderen bewaren
Meer tips consuminderen en een alternatieve lifestyle
- 10 manieren om het kapitalisme te ontwijken
- Green Friday: het alternatief voor Black Friday
- Boekrecensie: ‘Werk is geen oplossing’
- Het kan echt: zuinig leven én groots genieten
- Ik wil graag meer leven, minder werken
- Meer tijd of meer geld? De opkomst van tijd miljonairs
- Ik koos voor meer vrijheid en zingeving in mijn leven
Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.