Ruta del Cares wandelen in de Picos de Europa: tips, informatie en parkeren

Spanje, Europa, Travel, Wandelen

Ruta del Cares wandelen in de Picos de Europa Spanje

De Ruta del Cares is eigenlijk is eigenlijk dé reden dat ik naar de Picos de Europa reis. Het is de populairste wandelroute in Noord-Spanje en ik snap wel waarom. De wandeling neemt je mee door een diepe kloof, uitgesleten door de Rio Cares. Je wandelt over bruggetjes, smalle rotspaden en door donkere tunnels, maar altijd met het klaterende water van de rivier de Cares onder je. Lees hier mijn tips, waar te parkeren en handige informatie als je de Ruta del Cares wilt lopen.

Ruta del Cares Picos de Europa Spanje 4

Ruta del Cares wandelroute tussen Poncebos en Caín de Valdeón
Ruta del Cares Picos de Europa Spanje 9

Ruta del Cares in het kort

Lengte: 11 km enkele reis, maar 22 km als je via dezelfde route terug wandelt
Start- en eindpunt: de Ruta del Cares loopt tussen Poncebos en Caín. De meeste mensen lopen de route vanaf Poncebos, wij kiezen ervoor om in Caín te beginnen en hier twee overnachtingen te boeken
Markering: Volg het gebaande pad ;)

Ruta del Cares Picos de Europa Spanje 7

Ruta del Cares: de bekendste wandelroute Picos de Europa

De Ruta del Cares is de bekendste hike in het Picos de Europa National Park in het noorden van Spanje. De Picos de Europa is het bekendste gebergte in het noorden van Spanje en strekt zich uit over Cantabrië, Asturië en Castilië y León. Het heeft bergtoppen van ruim 2.600 meter hoog, waarvan de Torre de Cerredo met 2.648 meter de hoogste is en de Naranjo de Bulnes de bekendste vanwege de markante afgeplatte top.

Je kunt de Ruta del Cares wandelen tijdens een rondreis door Noord-Spanje. De wandelroute loopt tussen Poncebos in Asturië en Caín in León door de kloof die is uitgesleten door de rivier de Cares. De route wordt ook wel de Cares Trail of Gargante de Cares genoemd. Vroeger was dit de enige route tussen beide plaatsen. Tegenwoordig is dit werkpad een van de populairste wandelroutes in Spanje waarover ieder jaar na schatting zo’n 300.000 wandelaars lopen.

Geschiedenis Ruta del Cares

Zo’n honderd jaar geleden werd dit smalle pad door de kloof aangelegd om een waterkanaal aan te leggen. Via dat waterkanaal wilde men water uit het hoger gelegen Caín naar het hoger gelegen Poncebos leiden. In totaal werden 71 tunnels uitgegraven met behulp van dynamiet. Er werkten 2000 mensen aan de Ruta del Cares, waarbij 11 doden vielen. Nog steeds kun je op sommige plekken langs de wandelroute delen van het waterkanaal zien.

Ruta del Cares wandelen in de Picos de Europa kaart

Start- en eindpunt van de Ruta del Cares

Officieel loopt de Ruta del Cares van Poncebos helemaal door tot Posada de Valdeón. De meeste mensen lopen echter het gedeelte tussen Poncebos en Caín (iets voor het plaatsje Posada de Valdeón), waarvan het gedeelte bij Caín verreweg het mooiste is, omdat de kloof daar het smalst is en je daar door de vele tunnels wandelt.

Ruta del Cares Picos de Europa

Ruta del Cares tussen Poncebos en Caín

De spectaculaire wandeling Ruta del Cares tussen Poncebos en Caín is 11 kilometer lang, maar als je via dezelfde route terug loopt, zoals wij hebben gedaan, leg je in totaal 22 kilometer af. Trek daarvoor ongeveer 5 tot 6 uur uit, afhankelijk van je conditie. Met een hoogteverschil van 500 meter is het geen moeilijke wandeling, maar door de lengte (met name op hete zomerdagen zonder enige schaduw) kan het een uitdaging zijn.

Je kunt de wandelroute zowel in Poncebos als in Caín starten. Hoogtevrees moet je trouwens niet hebben, want hoewel het pad vrij breed is, ligt het direct naast een diepe afgrond.

Hoe druk is de Ruta del Cares?

Hoewel de Ruta del Cares populair is, is het niet per se toeristisch. Vooral buiten het hoogseizoen is het er relatief rustig, helemaal als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de Caminito del Rey in Andalusië.

Tip: loop de wandelroute het liefst niet in de zomermaanden, het is er dan een stuk drukker en heet.

Overnachtingstip: La Casona de Palmira in Caín >>
Bekijk: alle accommodaties in Caín >>

Ruta del Cares Picos de Europa Spanje 3

Ruta del Cares Picos de Europa Spanje 2

Bruggetjes, smalle rotspaden en donkere tunnels

De wandeling neemt je mee door een diepe kloof, uitgesleten door Rio Cares. Je wandelt over bruggetjes, smalle rotspaden en door donkere en natte tunnels, maar altijd met het klaterende water van de rivier de Cares onder je.

Onderweg passeer je een stuwdam met vistrap, zo nu en dan kom je andere wandelaars tegen, maar overal word je omringd door steile rotswanden en bergtoppen. De wandeling is een hele ervaring, helemaal als je vroeg in de ochtend in het voor- of najaar loopt. Dan is het er minder druk en heb je sommige stukken van de route helemaal voor jezelf.

Ruta del Cares wandelen in de Picos de Europa water

Ruta del Cares Picos de Europa Spanje 5

Ruta del Cares Picos de Europa Spanje Irene Margriet

Wij lopen de route anders dan de meeste wandelaars. We starten namelijk in Caín: zo zien we het mooiste gedeelte van de wandelroute én overnachten we op een fantastische plek.

Ruta del Cares Picos de Europa Spanje 6
Ruta del Cares Picos de Europa Spanje Irene

Kun je de Ruta del Cares als enkele reis wandelen?

Dit is een lastige, we konden hier vooraf online dan ook geen informatie over vinden. Je kunt er wel voor kiezen om de route één kant op te lopen en de terugweg over te slaan, maar dat is wel een behoorlijk gepuzzel. Hieronder noem ik de opties voor de Ruta del Cares enkele reis.

Optie: 4×4 taxi tussen Caín en Poncebos

Er rijden geen bussen tussen Poncebos en Caín, maar het is wel mogelijk om een 4×4 of taxi te nemen naar Poncebos of Caín, zag ik ter plekke. De kosten daarvan bedragen ongeveer 35 euro per persoon. Dat is niet bepaald goedkoop. Bovendien is de route zó mooi en zie je het in omgekeerde volgorde in een heel ander daglicht (letterlijk), dat het bijna zonde is.

4×4 Caín – Poncebos boeken of andersom >>

Optie: overnachten bij de Ruta del Cares

Wat wij hebben gedaan: overnachten in Caín, maar in Poncebos bij Hostel Poncebos kan uiteraard ook. Wij boekten twee nachten in La Casona de Palmira in Caín en liepen zowel heen als terug. Maar je kunt er ook voor kiezen om in Poncebos te parkeren en naar Caín te lopen met rugtas, in Caín te overnachten en de volgende dag terug te lopen, zoals een stel deed dat we tegenkwamen in ons hotel in Caín.

Optie: halverwege omkeren

Vind je de Ruta del Cares te lang om zowel heen als terug te lopen, dan kun je er ook voor kiezen om halverwege om te keren. Ik zou dit zeker doen vanuit Caín. Zo zie je namelijk in ieder geval het allermooiste gedeelte van de route. Bovendien vermijd je dan het steile deel bij Poncebos. Die klim of afdaling moet je dan twee keer doen en dat is absoluut geen aanrader.

Powered by GetYourGuide

Waar parkeren bij de Ruta del Cares?

Parkeren bij de Ruta del Cares kan zowel in Poncebos als in Caín, afhankelijk in welke richting je de wandelroute loopt.

Parkeren in Poncebos

Start je de wandelroute in Poncebos, dan doe je er goed aan om vroeg in de ochtend aan de Ruta del Cares te beginnen. Het liefst al voor 08.00 uur. Parkeren in Poncebos kan nogal een uitdaging zijn, vooral in het hoogseizoen. Anders loop je het risico dat je nog een aantal kilometers extra moet lopen voordat je aan de wandelroute zelf begint. Zonde natuurlijk.

Parkeren in Arenas de Cabrales

Een andere optie is om te parkeren in Arenas de Cabrales. Vanaf de parkeerplaats rijden shuttlebussen naar de funicular de Bulnes. Vanaf de stopplaats van de bus moet je een nog een stukje lopen naar het startpunt van de Ruta del Cares. Een retourticket voor de bus kost je € 3,00 per persoon. Bekijk hier de exacte bustijden en een overzichtskaartje.

Parkeren in Caín

Wil je de Ruta del Cares in Caín beginnen, dan vind je in het gehucht slechts een beperkt aantal parkeerplekken, met name in het hoogseizoen kan het snel vol staan. In het naseizoen zijn hier voldoende parkeerplekken. Wij parkeren de auto pal voor ons hotel La Casona de Palmira in Caín.

Ruta del Cares Picos de Europa Spanje 8

Handige tips Ruta del Cares

Handig om rekening mee te houden als je de Ruta del Cares gaat wandelen:

  • Goede wandelschoenen zoals die van Bever. Je loopt over rotsachtig terrein, dus goede wandelschoenen zijn geen overbodige luxe.
  • Er zijn langs de route geen faciliteiten: geen toiletten, je kunt niets kopen en er is geen drinkwater. Neem dus voldoende water mee in je hervulbare waterfles en neem genoeg snacks of iets te eten mee.
  • Onderweg zijn er geen bankjes en er is geen schaduw. Goed om rekening mee te houden als je midden in de zomer loopt. 
  • Neem een petje of hoed mee tegen de zon, vooral in de zomer
  • Zonnebrandcrème
  • Zonnebril
  • In zowel Poncebos als Caín zijn genoeg opties om te eten en te drinken en gebruik te maken van het toilet
  • Aanrader: ga lunchen in La Casona de Palmira. Bestel hier het menu del día en je weet zeker dat je even op je maaltijd kunt teren. Bovendien is de prijs-kwaliteitverhouding geweldig. Je betaalt weinig voor een complete driegangen maaltijd (dit geldt trouwens voor heel Noord-Spanje)
  • Vergeet vooral niet om van al het moois onderweg te genieten en maak genoeg foto’s!

La Casona de Palmira Caín Picos de Europa

Wij slapen twee nachten bij La Casona de Palmira

La Casona de Palmira Caín Picos de Europa Spanje diner

Overnachten bij de Ruta del Cares

Wij slapen twee nachten in La Casona de Palmira in Caín. Een pittoresk plaatsje met rondom uitzicht op hoge bergtoppen. Het hotel ligt ideaal, want op nog geen 100 meter van het hotel start de Ruta del Cares. En omdat het bijna einde seizoen is (half september), is het er heel erg rustig. Andere tips voor een overnachting in Caín of Poncebos in de omgeving van de Ruta del Cares:

Overnachten in Caín de Valdeón

  • Hostal La Ruta – eenvoudig hostel met een tuin, terras, restaurant en een bar 
  • Casa Cuevas *** – eenvoudig pension in Caín met een bar en een terras
  • Hostal Casa Tino *** – eenvoudig hostel met een terras en uitzicht op de bergen
  • La Casona de Palmira *** – typisch Spaans hotel, gastvrij personeel en heerlijk eten (ook vegetarische gerechten met veel groenten, wat nogal zeldzaam is in Noord-Spanje)

Overnachten in Poncebos

Wandelroute Ruta del Cares bewaren

Ruta del Cares wandelen Picos de Europa Ruta del Cares wandelen Picos de Europa

Meer inspiratie Picos de Europa







Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *