Picos de Europa National Park: de 10 mooiste plekken die je niet mag missen

Spanje, Europa, Travel

Picos de Europa in Spanje - Fuente Dé

Picos de Europa National Park (oftewel de ‘Pieken van Europa’) is een ruige bergketen in het noorden van Spanje. Het strekt zich uit over de provincies Cantabrië, Asturië en Castillië y León. Je vindt er imposante bergtoppen van meer dan 2.600 meter hoog, idyllische bergdorpjes als Potes en Caín, groene valleien zoals Valle de Valdeón en een ruige kustlijn met steile kliffen. Tijdens mijn rondreis door Noord-Spanje werd ik telkens opnieuw verrast door dit prachtige gebied. Ik geef je dan ook graag mijn 10 beste tips voor de mooiste plekken in de Picos de Europa in Spanje. 

Caín Picos de Europa Spanje wandelroutes

Fuente Dé Picos de Europa Spanje 7

Mooiste plekken in Picos de Europa: Fuente Dé

Fuente Dé Picos de Europa Spanje wandelpad

Geschiedenis Nationaal Park Picos de Europa

Telkens als de zeevaarders weer richting Europa voeren, vormden de Picos de Europa in het noorden van Spanje een herkenningspunt aan de horizon. Vandaar dat ze het de naam Picos de Europa gaven, wat letterlijk: ‘de Pieken van Europa’ betekent.

Het bestaat uit drie bergmassieven: Andara in het oosten, Urrieles in het centrum en Cornión in het westen. Je vindt er bergtoppen van ruim 2.600 meter hoog, waarvan de Torre de Cerredo met 2.648 meter de hoogste is en de Naranjo de Bulnes de bekendste vanwege de markante afgeplatte top. 

Het gebied werd vooral gebruikt voor de landbouw en de bergpassen dienden als handelsroutes. Ook vandaag de dag zie je in de Picos nog steeds herders die in de zomer de bergen intrekken met hun schapen, geiten of varkens. Van het koeien-, geiten- en schapenmelk worden kazen gemaakt, waaronder de bekende blauwe Cueso de Cabrales, een heerlijk pittig kaasje.
  Fuente Dé Picos de Europa Spanje 5
Fuente Dé Picos de Europa Spanje 4

Picos de Europa: het leefgebied van bijzondere planten en dieren

Verder is de Picos de Europa het leefgebied van bijzondere dieren als steenbokken, de Cantabrische beer, wolven en zeldzame soorten gieren, zoals de Lammergier. Oorspronkelijk werd het gebied in 1918 uitgeroepen tot Nationaal Park Montaña de Covadonga (ook standaard de finish in de Koninginnerit van de wielerronde de Vuelta trouwens). In 1995 werd het park uitgebreid en kreeg het de huidige naam: Picos de Europa National Park. 

Zien en doen in de Picos de Europa

De Picos de Europa is dan ook heel populair bij natuurliefhebbers, wandelaars, bergbeklimmers en fietsers. Leuke bijkomstigheid is dat het nog niet wordt overspoeld door toeristen, zeker als je in het voor- of najaar reist. Het weer kan dan wel wat onstuimiger zijn, maar dat past juist ontzettend goed bij dit ruige gebied. Wil je ook de Picos de Europa bezoeken? Deze 10 mooiste plekken in de Picos de Europa mag je zeker niet overslaan tijdens je roadtrip door Noord-Spanje

Potes Picos de Europa Spanje 1
Potes huis Picos de Europa Spanje
Potes Picos de Europa Spanje 9
Potes Picos de Europa Spanje 7

1. Potes

Potes is de toegangspoort tot de Picos de Europa. In het knusse plaatsje barst het van de gezellige eettentjes, je kunt er de Torre del Infantado beklimmen voor een magnifiek uitzicht op de Picos (en een kijkje nemen bij de interessante tentoonstelling) en wandelen door middeleeuwse straten. Opvallend zijn de oude bruggetjes over de rivieren de Deva en de Quiviesa, die samenkomen in het centrum van Potes. Een wandeling langs het kabbelende water is dan ook een aanrader!

Overnachtingstip: Posada Peñas Arriba in Lon (kwartier rijden van Potes) >>
Bekijk: accommodaties in Potes >>

Fuente Dé Picos de Europa Spanje 2

Fuente Dé Picos de Europa Spanje 6

2. Fuente Dé

Teleférico Fuente Dé is een kabelbaan die je in nog geen vier minuten naar ruim 1800 meter hoogte brengt. Eenmaal aangekomen op 1823 meter hoogte kun je genieten van een fenomenaal uitzicht over de vallei en de bergtoppen van de Picos de Europa. Er is een restaurant en een kleine expositie over de aanleg van de kabelbaan. Boven zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Zo kun je weer te voet afdalen (14 km bergafwaarts, trek daarvoor minstens 4 tot 5 uur uit), een wandeling naar de top of naar het uitzichtpunt.

Je doet er goed aan om vooraf je tickets te kopen via de officiële website van Fuente DéMet name in het hoogseizoen kunnen wachttijden behoorlijk oplopen: er kunnen namelijk maar 20 mensen per 5 minuten naar boven. Je kunt kiezen uit een enkele reis (als je lopend naar beneden wilt) of retour. 

Overnachtingstip: Hotel Robeco, vlak bij de kabelbaan >>
Wij sliepen in: Posada Peñas Arriba in Lon (half uur rijden van Fuente Dé) >>

3. Funicular de Bulnes

Funicular de Bulnes verbindt Poncebos met het afgelegen dorpje Bulnes. Bijzonder is dat deze 2 kilometer lange kabelbaan ondergronds is, dus je moet geen last hebben van claustrofobie. Bulnes zelf is een piepklein, charmant dorpje dat slechts 30 inwoners telt en alleen bereikbaar is met de kabelbaan of via een hike vanuit Poncebos. 

Samen met de Lagos de Covadonga en de Ruta del Cares is dit trouwens een van de populairste wandelroutes in de Picos de Europa. De wandelroute naar Bulnes is ongeveer 4 kilometer lang en duurt zo’n 1,5 uur. Omdat je maar 400 meter stijgt is het een makkelijke wandeling die je ook makkelijk met kinderen kunt doen.

Overnachtingstip: Hostal Poncebos (500 m van de kabelbaan) >>
Bekijk: alle accommodaties in Poncebos >>

Ruta del Cares Picos de Europa Spanje 2
Ruta del Cares Picos de Europa Spanje 3

Ruta del Cares Picos de Europa Spanje 6
Ruta del Cares Picos de Europa Spanje Irene Margriet

4. Ruta del Cares

Houd je van wandelen, dan mag je deze populaire wandelroute in de Picos de Europa niet overslaan! De Ruta del Cares loopt tussen Poncebos en Caín. Je wandelt door een diepe kloof, uitgesleten door de Cares rivier, over bruggetjes, smalle rotspaden en door donkere tunnels. Hoogtevrees moet je niet hebben, want naast het pad ligt een diepe afgrond.

De Ruta del Cares is 11 kilometer lang, maar als je via dezelfde route terugloopt, leg je in totaal 22 kilometer af. Je kunt de route op verschillende manieren lopen. Ik schreef een aparte blog met meer informatie en tips over de Ruta del Cares

Overnachtingstip: La Casona de Palmira in Caín >>
Bekijk: accommodaties Picos de Europa >>

5. Las Arenas de Cabrales

Het hele jaar door is het dorp Las Arenas de Cabrales aan de voet van de Picos een geliefde bestemming. Natuurliefhebbers, klimmers en wandelaars komen hier graag voor de mooie uitzichten die je hier hebt op de hoge bergtoppen. Het dorpje zelf is ook een plaatje om te zien. Maar het allerleukst is misschien wel dat je onder andere in de Cuevo del Queso de Cabrales waar je in de grotten een kijkje kunt nemen in het maakproces van de beroemde blauwaderkaas uit de Picos: de Queso de Cabrales.

Overnachtingstip: Hotel Picos de Europa >>
Bekijk: alle accommodaties in Las Arenas de Cabrales >>

6. Desfiladero de la Hermida

De Desfiladero de la Hermida is een prachtige kloof van zo’n 21 kilometer lang. Je komt hier automatisch langs als je vanaf de luchthaven van Bilbao via het binnenland richting Potes rijdt. Zie daarvoor ook dag 2 van onze reisroute van een week door de Picos de Europa. De kloof is populair bij natuurliefhebbers en wandelaars en je kunt hier aan canyoning doen.

Overal langs de route vind je mooie uitzichtpunten en startpunten voor wandelroutes. Een mooi uitzichtpunt is Mirador del Desfiladero de la Hermida. Helaas werd er tijdens onze rondreis aan de hele route gewerkt en konden we nergens stoppen onderweg. Toch is alleen al een ritje met de auto door de kloof al een siteseeingroute op zich!

Overnachtingstip: Hostal La Serna >>
Bekijk: alle accommodaties in Potes >>

Cangas de Onís Puente Romano Noord-Spanje

7. Cangas de Onís

Cangas de Onís is een plaatsje in de Picos de Europa dat verschillende restaurants en winkeltjes telt. Maar dé trekpleister van Cangas de Onís is de oude Puente Romano. Deze Romeinse brug bestaat uit vijf bogen met in het midden een reproductie van het Victoriakruis. Andere bezienswaardigheden in Cangas de Onís zijn de kluizenaarshut, de kapel van San Antonio, het 18-eeuwse Palacio de Cortés en de Iglesia de Santa Cruz dat op een dolmen (prehistorisch graf) werd gebouwd.

Overnachtingstip: Hotel Rural Casa de Campo vlak bij Cangas de Onís >>
Meer: accommodaties bij Covadonga >>

Lagos de Covadonga Spanje 2

8. Lagos de Covadonga

De Lagos de Covadonga is een hoogtepunt tijdens je rondreis door Noord-Spanje. Op een hoogte van zo’n 1.100 meter vind je de twee gletsjermeren: Lago Enol en Lago de la Ercina. Rond de meren kun je een aantal wandelroutes volgen. Let op: in het hoogseizoen kun je na 07.30 uur niet meer met de auto naar boven, maar moet je beneden parkeren en de laatste 12 kilometer met een bus afleggen. Een andere optie is een georganiseerde tour naar de Covadonga Meren vanuit Cangas de Onís.

Overnachtingstip: Hotel Rural Casa de Campo >>
Meer: accommodaties bij Covadonga >>

Riaño Spanje
Riaño Mirador Las Hazas Spanje

9. Riaño

Aan de voet van de Picos de Europa vind je het dorpje Riaño. Het ligt aan de oevers van een groot stuwmeer. Alle bebouwing van het dorp is relatief nieuw. Het oorspronkelijke oude dorp Riaño is namelijk bij de bouw van het stuwmeer in 1987 volledig onder water komen te staan, zo leert het informatiepunt.

Voor een mooi uitzicht op Riaño en het stuwmeer is een wandeling naar de uitzichtpunten Mirador Alto Valcayo en Mirador Las Hazas een aanrader. Je kunt je auto parkeren voor de ingang van camping de Riaño. Vanaf daar loopt een wandelpad naar boven. Bij de t-splitsing sla je linksaf voor de Mirador Alto Valcayo, loop je naar rechts dan kom je bij Mirador de Las Hazas met een grote schommel waar je mooie foto’s kunt schieten!

Overnachtingstip: appartement Mirador de Valcayo >>
Meer: accommodaties rond Riaño >>

Mirador del Corzo Picos de Europa Spanje

Picos de Europa bezienswaardigheden: Mirador del Corzo (het uitzichtpunt met de reeën)

Mirador del Corzo Picos de Europa Spanje 2

Collado de Llesba Picos de Europa Spanje 1

Picos de Europa bezienswaardigheden: Mirador de Osos bij Collado de Llesba (uitzichtpunt met de beer)

Collado de Llesba Picos de Europa Spanje 2

10. Uitzichtpunten Mirador del Corzo & Mirador de Osos

In de middag rijden we door naar Caín de Valdeon, waar ons hotel La Casona de Palmira op ons wacht. Ik raad je aan om onderweg te stoppen bij een van de prachtige uitzichtpunten. Met name Mirador del Corzo (het uitzichtpunt met de reeën) en Mirador de Osos bij Collado de Llesba (uitzichtpunt met de beer) zijn aanraders! Hier heb je een panoramisch uitzicht op de Picos met het geluid van klingelende bellen van grazende koeien op de achtergrond. Deze bergroute is overigens ook erg populair bij motorrijders en campers.

Hoe kom je in de Picos de Europa

De Picos de Europa is een heerlijke plek als je van een ongerepte natuur, verstilde bergdorpjes en wandelen houdt. Als je de Picos wilt bezoeken, dan kun je kiezen voor een reis per trein, vliegtuig (of fly-drive), met je eigen auto of camper. 

Bilbao airport Baskenland Spanje

De luchthaven van Bilbao is een goed startpunt voor je reis naar de Picos de Europa

Picos de Europa met het vliegtuig

Zelf maakte ik een 9-daagse fly-drive Noord-Spanje vanuit Bilbao. Er zijn meerdere opties voor vluchten richting het noorden van Spanje. Zowel vanaf Eindhoven (Transavia) als vanaf Schiphol (KLM) gaan er rechtstreekse vluchten naar Bilbao. Ook Vueling vliegt naar Asturias (Oviedo), maar dan vaak met overstap in Barcelona.

Vanaf Bilbao rijd je vervolgens in ruim 2,5 uur naar Potes, de toegangspoort tot de Picos de Europa. Bekijk hier onze reisroute van een week door de Picos.

KLM vliegtickets Bilbao >>
Transavia vliegtickets Bilbao >>
Vueling vliegtickets Asturië >>

Auto huren in Picos de Europa

Ben je klaar voor een roadtrip door de Picos de Europa? Wij huren onze huurauto het liefst bij Sunny Cars. Hier ben je standaard all-in verzekerd en hoef je ter plekke geen extra verzekeringen af te sluiten. Als je je auto op tijd reserveert bespaar je kosten. Je kunt je boeking bij Sunny Cars daarna heel makkelijk wijzigen of annuleren.

Auto huren bij Sunny Cars >>

Met de trein naar de Picos

Een trein is ook een (duurzame) optie om in de Picos te komen. Je moet er wel extra tijd voor uittrekken, want met de trein doe je er zo’n twee dagen over om in de Picos de Europa te komen. Kijk op de website van NS International voor tickets en alle mogelijkheden.

Boek treintickets bij NS International >>

Tours en dagtrips

Leuke tours en excursies in de Picos de Europa vind je bij GetYourGuide.

 

Mooiste plekken in Picos de Europa bewaren

Picos de Europa 10x de mooiste plekken Picos de Europa 10x de mooiste plekken Picos de Europa 10x de mooiste plekken

Meer inspiratie Picos de Europa






Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


8 comments on “Picos de Europa National Park: de 10 mooiste plekken die je niet mag missen

    • Nee, ik dus ook niet! Tot je het een keertje hoort en ineens zie je het overal voorbij komen. Een geweldige bestemming en niet zoveel toeristen. Ik vond het geweldig!

  1. Wauw wat een mooie reis! Wij zijn dol op Noord Spanje! Het is er zo verrassend mooi! De vorige keer hebben wij vooral de kustplaatsen bezocht maar zo te zien moeten we snel eens terug. Nationaal Park Picos de Europa ziet er ook beeldschoon uit!

    • Ja, echt he? Ik vond het zó verrassend en ben er zeker niet voor het laatst geweest. Een week is eigenlijk te kort, omdat het zo’n uitgestrekt gebied is, de wegen nogal bochtig zijn en er zoveel te zien is.

  2. Een gebied met veel verschillende dieren spreekt me erg aan. Een goede tip om naartoe te gaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *