Doen in Oviedo in Asturië: 13 tips en bezienswaardigheden

Europa, Spanje, Travel

Doen in Oviedo in Asturië, Spanje

Oviedo mag niet aan je rondreis door Noord-Spanje ontbreken. Het is niet alleen een van de mooiste steden in Asturië, het is tegelijkertijd de hoofdstad van de provincie. Oviedo is een prachtige stad boordevol historische bezienswaardigheden. Dwaal er door het oude centrum, langs historische panden en kleurrijke huizen. Het is bovendien een van de belangrijkste steden langs de noordelijke pelgrimsroute, Camino de Santiago. In deze blog 13 tips wat je kunt doen in Oviedo, Asturië. 

Oviedo Asturië Spanje Plaza del Fontán

Bezienswaardigheden Oviedo in Asturië

In en rond Oviedo zijn er genoeg dingen te zien en te doen. Het is een goede uitvalsbasis om de Picos de Europa te bezoeken (bekijk hier ook onze 9-daagse reisroute Noord-Spanje), maar de stad zelf is ook de moeite waard. Bekende bezienswaardigheden in Oviedo zijn onder andere Plaza del Fontán, stadspark Campo de San Francisco en de Catedral de San Salvador, waar ook de oorspronkelijk pelgrimsroute naar Santiago de Compostela start. Ik geef je mijn 13 tips wat te doen in Oviedo. 

Oviedo Asturië Spanje Catedral de San Salvador

Bezienswaardigheden in Oviedo: Catedral de San Salvador

1. Bewonder de Kathedraal San Salvador

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Oviedo is de indrukwekkende Kathedraal San Salvador en ligt aan het schilderachtige Plaza Alfonso II el Casto en Plaza de Catedral. Deze gotische kathedraal werd ooit gesticht in 781, maar pas in de 14e eeuw begon men aan de bouw van de huidige kathedraal dat sinsdien het symbool van de stad is. 

Het is een belangrijke plek voor pelgrims omdat hier oorspronkelijk de route naar Santiago de Compostela begon. Minstens zo belangrijk als de Santiago wandelen is een bezoek aan de kathedraal. Opvallend zijn het altaarstuk en de Cámara Santa, een kapel met belangrijke relikwieën. Tijdens een audiotour leer je meer over de geschiedenis en kom je door de verschillende kamers. 

Tickets rondleiding kathedraal >>

Oviedo Plaza del Fontán

2. Drink iets op Plaza del Fontán

Je kunt eindeloos dwalen door de smalle straatjes en sfeervolle pleinen in de oude binnenstad van Oviedo. De rijke geschiedenis van de stad gaat terug tot de 8e eeuw, wat je goed kunt zien aan de verschillende architectonische stijlen. Het allermooiste plein van Oviedo is Plaza del Fontán, dat nog het meest lijkt op een oude binnenplaats. 

Rondom het plein zie je Romeinse bogen, knusse restaurants, ciderhuizen en kleurrijke balkons. Het enige gebouw dat nog in originele staat is, is Casa Ramón, het blauw geverfde ciderhuis. De rest van de gebouwen werden later herbouwd. Op bepaalde dagen is hier een markt waar je lokale producten als kaas en cider in kunt slaan. 

Wandeling door het historische centrum >>

Oviedo Asturië Spanje 3

3. Inslaan op de Mercado El Fontán

Direct naast Plaza del Fontán vind je de overdekte markt Mercado El Fontán. Al sinds de 13e eeuw worden in deze prachtige oude markthal groenten, vlees en fruit verkocht. De lokale bevolking doet hier boodschappen, maar je kunt hier zelf ook je lunch inslaan. 

Oviedo Asturië Spanje rand van Campo de San Francisco

Oviedo Campo de San Francisco fontein

4. Rust opzoeken in Campo de San Francisco

Wil je even aan de drukte van de stad ontsnappen, dan is Campo de San Francisco een aanrader. Het is het grootste stadspark van Oviedo. Normaal gesproken is dit dé plek waar de lokale bevolking komt picknicken, joggen of ontspannen.

Wij vielen met onze neus in de boter en waren er tijdens San Mateo, het grootste zomerfeest van de stad. Dan is het park Campo de San Francisco het toneel van concerten, circusvoorstellingen en oude kinderspelen. Midden in het park staat ook een oud klooster, een botanische tuin en er staan diverste standbeelden. 

Oviedo Asturië Spanje centrum San Mateo

Muziek en dans op Plaza de la Constitución tijdens San Mateo

Oviedo Asturië Spanje centrum 4

Oviedo Asturië Spanje - Iglesia de San Isidoro el Real

Bezienswaardigheden Oviedo: Iglesia de San Isidoro el Real

5. Bezoek Plaza de la Constitución

Nog zo’n prachtig plein is Plaza de la Constitución met het stadhuis en de kerk. Lange tijd was dit plein het handelscentrum van Oviedo. De Puerta de Cimadevilla, de poort die nu deel uitmaakt van het stadhuis, was destijds de toegangspoort tot de stad. Onder de bogen van het huidige stadhuis stonden destijds de kraampjes.

Pelgrims liepen vanaf de kathedraal via het Plaza de la Constitución de Camino. Op het plein staat ook de Iglesia de San Isidoro el Real, dat deels werd gesloopt voor de Mercado El Fontán. Ben je tijdens een festival in Oviedo? Dan is Plaza de Constitución ook the place to be voor traditionele muziek en dans. 

6. Archeologisch Museum van Asturië

Heb je iets langer de tijd in Oviedo dan is het ook de moeite waard om een van de musea in te duiken. Zo is het Museo Arqueológico de Asturias de moeite waard. Dit museum is gewijd aan de archeologische en historische schatten van Asturië. Het is gevestigd in het voormalige 16e eeuwse klooster van San Vicente. Toegang tot het museum is gratis.

7. Museum van de Schone Kunsten van Asturië

Als kunstliefhebber mag je het Museo de Bellas Artes de Asturias niet overslaan. Dit museum vind je midden in het historische centrum van Oviedo. De collectie bestaat uit sculpturen en schilderijen van nationale en internationale kunstenaars, zoals van Dalí, El Greco, Pablo Picasso, José de Ribera en Francisco de Goya, maar ook van Asturische kunstenaars. Ook de toegang tot dit museum is gratis. 

Gijón lunch Fabada Asturiana

Proef van de traditionele Asturische gerechten zoals Fabado Asturiana

Oviedo Asturië Spanje menu del dia

8. Proef van de Asturische keuken

Geen bezoek aan Oviedo zonder van de Asturische keuken en de cider te proeven. De stad staat bekend om de vele restaurants waar traditionele Asturische gerechten op het menu staan. Zoals Fabada Asturiana bijvoorbeeld, een stoofpot van witte bonen, chorizo en vaak bloedworst. Vaak wordt er in de restaurants in de middag een menu del día geserveerd: een drie- of viergangenmenu met vaak eeuwenoude recepten. Hiervoor betaal je een prikkie en je maakt meteen kennis met de specialiteiten uit Asturië.  

 

9. Doen in Oviedo: Asturische cider drinken

Daarnaast is Asturië beroemd om zijn cider, of sidra, dat vanaf grote hoogte in je glas wordt geschonken. Oviedo telt dan ook tal van sidrerías waar je kunt aanschuiven voor een glaasje en waar je de kunst van het cider schenken kunt aanschouwen. Het leukst is het om dat te doen in Casa Ramón, het oudste ciderhuis van Oviedo op Plaza Fontán of in Calle Gascona, de zogenaamde ciderboulevard, waar je meerdere sidrerías vindt.

Oviedo Asturië Spanje standbeeld Woody Allen

10. Bronzen beelden

Verspreid over de stad vind je tal van bronzen beelden. Bekende beelden zijn ‘La Maternidad’ op Plaza de la Escandalera, ‘El Viajero’ oftewel de reiziger bij de kathedraal en die van regisseur Woody Allen. Hoewel in de film Vicky Cristina Barcelona vooral gesproken wordt over Oviedo en er niet daadwerkelijk is gefilmd, kun je de regisseur er in brons vinden. Al is het standbeeld zijn glans wel verloren, nadat Allen de afgelopen jaren volop negatief in het nieuws kwam.

Oviedo Asturië Spanje centrum 3

Volop festivals in Oviedo in de maand september

Oviedo Asturië Spanje centrum San Mateo 2

11. Festivals

Oviedo telt heel wat festivals. Vrijwel de hele zomer staat de stad in het teken van lokale feesten. Vooral tussen 15 t/m 21 september val je met je neus in de boter, dan worden overal Asturische feesten gevierd. Wij hadden het geluk om op San Mateo in Oviedo te zijn. De winkels in de stad zijn dan gesloten, maar overal op straat wordt feest gevierd. Ook Campo de San Francisco is dan het toneel van circusvoorstellingen, gezellige kinderspelen en folkloristische optredens. 

In Oviedo in Asturië start de Camino de Santiago
In Oviedo in Asturië start de Camino de Santiago

Oviedo is het startpunt van de Camino Primitivo

12. Doen bij Oviedo: Camino de Santiago wandelen

Ben je in Oviedo en heb je altijd al willen weten hoe het is om (een deel van) de Camino de Santiago te wandelen? Vanuit de stad kun je een tour maken van een halve dag om een beetje te proeven van de Camino. Vanaf de kathedraal volg je de schelpjes van de Camino richting het platteland. Onderweg vertelt een gids je meer over de pelgrimsroute En wie weet smaakt dat naar meer!

Halve dag Camino de Santiago wandelen >>

 

13. Naar Picos de Europa

Heb je wat meer tijd in Oviedo? Plan dan vooral een trip naar Picos de Europa National Park. De indrukwekkende bergtoppen, schilderachtige dorpjes en groene valleien vind je op ongeveer een uur rijden vanaf de stad. Niet voor niets is dit een paradijs voor natuurliefhebbers, klimmers en wandelaars. Vergeet ook niet om Lagos de Covadonga te bezoeken: twee prachtige gletsjermeren in de Picos. Hier lees je al mijn tips voor je bezoek aan de Picos de Europa.  

Tour Cangas de Onís en Lagos de Covadonga >>

Overnachten in Oviedo

Oviedo is een populaire en dure stad. Bovendien loopt de Camino de Santiago door de stad: zowel pelgrims als toeristen weten de stad dus goed te vinden. Er zijn genoeg accommodaties, maar het is een sport om een betaalbare en centrale overnachtingsplek te vinden. Als je een rondreis door Noord-Spanje maakt, is het goed om je accommodatie vooraf te boeken. Boek je bij booking.com, dan kun je je boeking nog last minute aanpassen of wijzigen. Hotels of accommodaties die ik je aan kan raden:

  • Favila Oviedo ** – low budget hotel dicht bij het trein- en busstation. Het ligt aan de pelgrimsroute El Camino de Santiago en heeft een restaurant met traditionele Asturische gerechten
  • Soho Boutique Oviedo *** – populair middenklasse hotel in een historisch pand op loopafstand van alle bezienswaardigheden. Dichtstbijzijnde parkeergarage is La Escandalera 3 minuten van het hotel
  • Gran Hotel España **** – luxe hotel midden in het centrum

Overnachtingstip: Huis in Ruedes, Gijón >>
Bekijk: Alle hotels in Oviedo >>

Huis in Ruedes Gijón Spanje

Wij sliepen in een landelijk huis in Ruedes

Wij overnachten in een landelijk huis in Ruedes op een half uurtje rijden van zowel Oviedo als Gijón. Ideaal als je een rondreis door het noorden van Spanje maakt en je kunt er makkelijk parkeren. Je hebt er een prachtig uitzicht, maar de indeling is wat onhandig. Zo kun je alleen via de eerste slaapkamer in de tweede slaapkamer en/of in de badkamer komen. Daardoor is het denk ik meer een vakantiehuis voor families dan voor vrienden bijvoorbeeld.

Overnachtingstip: Huis in Ruedes >>
Bekijk: alle accommodaties >>

Beste reistijd

De beste reistijd is het voor- of najaar als je het wilt combineren met een rondreis door Asturië en Cantabrië. Dan is de temperatuur er aangenaam en de natuur in het noorden van Spanje op zijn mooist. Wij waren er half september, precies tijdens alle festivals in Oviedo. Wel kan er in die periode wat (meer) regen vallen. In de zomer kan het er druk en warm zijn.

Parkeren

Kom je met de auto dan vind je er diverse parkeergarages. Parking The Escandalera ligt in het centrum bij Campo de San Francisco. Wij parkeerden de auto in Parking Auditorio aan de rand van het centrum. Van daaruit wandel je zo het historische centrum in. 

Tips Oviedo bewaren

Oviedo in Asturië, Spanje tips Oviedo

Meer inspiratie Noord-Spanje en Picos de Europa





Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *