Doen in Gijón in Asturië: 11 highlights die je niet mag missen

Spanje, Europa, Travel

Gijón Playa de San Lorenzo Spanje 3

Gijón ligt aan de noordkust van Asturië in Spanje. Wat een verrassing is dit stadje! Gijón is een minder opgesmukte versie van Oviedo en is nog niet ontdekt door de toeristen. Het zijn vooral Spaanse toeristen die hier komen en dat is precies waarom de sfeer er zo gemoedelijk is. Slenter door de smalle straatjes van de oude visserswijk Cimadevilla, wandel over de boulevard langs het brede zandstrand Playa de San Lorenzo en proef van de typisch Asturische hapjes. Mijn tips wat te doen in Gijón in Asturië. 

Gijón Playa de San Lorenzo Spanje Irene

Bezienswaardigheden Gijón in Asturië

Gijón is een echte havenstad met een charmant centrum. Tel daarbij op de ellenlange zandstranden, een boulevard, Romeinse geschiedenis en smalle straatjes en je weet meteen waarom een bezoek aan Gijón tijdens je rondreis door Noord-Spanje zo de moeite waard is. Verwacht geen bruisende wereldstad, wel eenvoud en authenticiteit. En omdat er in Gijón weinig toeristen komen, is alles hier gewoon in het Spaans. Van menukaarten tot de informatieborden in musea. Betekent ook dat áls je een klein woordje Spaans spreekt, de locals je met open armen ontvangen. 

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd Gijón deels verwoest, maar in de oude visserswijk Cimadevella zie je nog overblijfselen uit de Romeinse tijd en authentieke vissershuizen. Vanaf daar sta je ook zo in Cerra de Santa Catalina, het stadspark op het schiereiland met de voormalige militaire vesting en kunstwerk ‘Elogio del Horizonte’. Dit zijn mijn aanraders voor je bezoek aan Gijón.

Powered by GetYourGuide

Gijón Playa de San Lorenzo Spanje

Het brede zandstrand Playa de San Lorenzo in Gijón

Gijón Playa de San Lorenzo Spanje 2

Gijón Cimadevilla

1. Stranden Playa de San Lorenzo en Playa de Poniente

Gijón heeft twee prachtige zandstranden, waarvan de 1,5 kilometer lange Playa de San Lorenzo het populairst is. Zelfs hartje winter nemen locals hier een duik in het water. In de zomermaanden staan er kleurige kleedhokjes op het strand en de boulevard is altijd een heerlijke plek om te flaneren. Aan de andere kant van schiereiland Cimadevilla ligt het 500 meter lange Playa de Poniente. 

Gijón Spanje centrum

Gijón Spanje centrum 2

2. Dwaal door visserswijk Cimadevilla

Slenter door de oude visserswijk Cimadevilla. Hier vind je een aantal historische gebouwen zoals het 18e eeuwse Palacio de Revillagigedo, geplaveide straatjes en kleurrijke huizen en cafeetjes.

Wandeltour door het historische centrum >>

Gijón Plaza Mayor Spanje

Gijón kaasmarkt Plaza Mayo

Kaas proeven op Plaza Mayor in Gijón

Gijón Spanje markt Plaza Mayor

3. Kaas proeven op Plaza Mayor

Midden in Cimadevilla ligt Plaza Mayor, het bruisende hart van Gijón. Rondom het gezellige 16e eeuwse plein staan historische huizen als het Casa Consistorial. Het plein is regelmatig het toneel van muziek- en dansvoorstellingen en markten. Met een beetje geluk kom je op het plein op een dag dat er een kaasmarkt is (ik was er op een zondag in september). Je kunt dan proeven van alle smakelijke Asturische kazen.

Gijón Spanje Escaleras del Rock

4. Beklim de Escaleras del Rock

De Escaleras del Rock oftewel de Stairway to Heaven is vooral een leuk plaatje om te zien.  Op de kleurige traptreden staan klassieke albums en bekende artiesten, zoals ‘The Rise and fall of Ziggy Stardust’, ‘The Joshua Tree’, maar ook de Ramones, Led Zeppelin en ‘Abbey Road’.

Gijón Cerro de Santa Catalina

Gijón Cerro de Santa Catalina 2

Gijón Elogio del Horizonte Spanje

5. Cerro de Santa Catalina en Elogio del Horizonte

Boven op de heuvel van schiereiland Cerro de Santa Catalina vind je de voormalige militaire vesting en Elogio del Horizonte (Ode aan de Horizon). De betonnen sculpuur op de klif werd ontworpen door Eduardo Chillida om de geluiden van de zee te versterken. Inmiddels is het kunstwerk hét symbool van Gijón geworden. Vanaf dit plekje heb je ook een mooi uitzicht op de horizon en de zee. Terecht een Ode aan de Horizon.

Gijón Parroquia San Pedro, Spanje

6. Loop binnen in Parroquia San Pedro

Als je vanaf het strand Playa de San Lorenzo richting Cimadevilla loopt, zie je het kerkje al staan. Parroquia San Pedro is een klein kerkje dat uitkijkt over de baai. Het werd in de 16e eeuw gebouwd, brandde af tijdens de Spaanse Burgeroorlog en werd herbouwd in de jaren vijftig. Je kunt er rustig even binnenlopen. 
Gijón Romeins badhuis entree

De ingang van het Romeins badhuis met de San Pedro kerk op de achtergrond

Gijón Romeins badhuis Spanje

7. Daal af in de Termas Romanos de Campo Valdés

Vlak voor het San Pedro kerkje vind je de ruïnes van een Romeins badhuis. Deze Termas Romanos de Campo Valdés werden toevallig ontdekt en pas in 1987 tot cultureel erfgoed verklaard. Het badhuis werd gebouwd in de 1e eeuw en geeft je een kijkje in het leven van de Romeinen. De teksten in het museum zijn wel allemaal in het Spaans. Gelukkig kun je met een QR-code ook Nederlandstalige informatie openen. Toegang tot het Romeins badhuis is trouwens helemaal gratis.

Powered by GetYourGuide

8. Bekijk de onderwaterwereld in het Aquarium

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Gijón is het Aquarium. Het ligt aan de andere kant van het schiereiland, vlak bij de haven. In de 60 waterbassins (met zowel zout als zoet water) leven maar liefst 400 diersoorten. Niet alleen vissen trouwens, je kunt er ook pinguïns en schildpadden bewonderen.

Toegangstickets Aquarium Gijón >>

9. Bewonder stoomlocomotieven in het Spoorwegmuseum

Op regenachtige dagen is het leuk om een uitje met kinderen te plannen in het Spoorwegmuseum van Asturië oftewel het Museo del Ferrocarril. In een oud treinstation uit 1874 vlak bij Playa de Poniente staan bijna 50 oude treinen. Van diesellocomotieven en treinwagons tot trams. Een paar keer per jaar worden er ‘Stoomdagen’ georganiseerd. Dan worden oude stoomtreinen opgestart en kun je een ritje maken. Meer info vind je op de officiële website.

10. Duik in de geschiedenis in Museo del Pueblo d’Asturies

In dit etnografisch museum kom je meer te weten over de geschiedenis en tradities van de Asturische cultuur. Je vindt er een grote collectie voorwerpen: van historische documenten tot muziekinstrumenten als doedelzakken. In het park van het museum staan een paar typisch Asturische gebouwen, zoals woonhuizen en graanschuren. Bekijk de officiële website voor meer info.

Faro de Cabo Peñas Asturië Spanje

Steile kliffen bij Faro de Cabo Peñas

Faro de Cabo Peñas Asturië Spanje Irene

Faro de Cabo Peñas Asturië Spanje vuurtoren

De vuurtoren van Faro de Cabo Peñas

Faro de Cabo Peñas Asturië Spanje 3

11. Doen in de omgeving van Gijón: Faro de Cabo Peñas

Vanaf Gijón rijd je in ongeveer een half uur naar Faro de Cabo Peñas en de gelijknamige vuurtoren. De kaap is het noordelijkste puntje van Asturië. Vanaf de meer dan 100 meter hoge kliffen heb je een prachtig uitzicht op de woeste zee en de omgeving. Langs een kort wandelpad staan informatieborden over de geologie en planten die hier groeien.

Faro de Cabo Peñas informatiebord geologie

Er is een parkeerplaats bij de vuurtoren. Iets verderop vind je ook een heel klein museum waar je nog meer te weten komt over de flora en fauna in het gebied. Toegang is gratis. Let op: het museum wordt niet goed aangegeven en zit in een wit gebouw.

Faro de Cabo Peñas Asturië Spanje 2

Hoe kom je in Gijón?

Wil je een vakantie Gijón boeken dan moet je daar wel een beetje moeite voor doen. De allerbeste optie is om naar de luchthaven van Asturias (Oviedo Airport) te vliegen. Vanaf Amsterdam vliegt Vueling niet rechtstreeks, maar wel met een overstap in bijvoorbeeld Barcelona of Madrid. Vanaf Asturias Airport is het met de auto ongeveer een half uurtje rijden naar Gijón. Er gaat ook een bus naar Gijón. Die doet er zo’n 45 minuten over.

Heb je iets langer de tijd dan kun je, net als ik, een bezoek aan Gijón inpassen in je reisroute door Noord-Spanje. En dat zou ik ook zeker aanraden! Boek dan vliegtickets naar Bilbao, huur daar een auto en rijd via de prachtige kustweg naar Gijón. Of rijd via de zuidkant van de Picos weer naar het noorden.

KLM vliegtickets Bilbao >>
Transavia vliegtickets Bilbao >>
Vueling vliegtickets Asturië >>
Taxi Airport Asturias – Gijón >>

Auto huren? Wij boeken onze huurauto het liefst bij Sunny Cars. Hier ben je standaard all-in verzekerd en hoef je ter plekke geen extra verzekeringen af te sluiten.

Auto huren bij Sunny Cars >>

Onder andere D-Reizen biedt complete stedentrips Gijón aan.

Stedentrips Gijón >>

Waar overnachten in Gijón?

Gijón is een heerlijk relaxte stad. De sfeer is er gemoedelijk en het centrum is niet heel groot. Je kunt je er een dagje vermaken, maar ben je van de slow travel en wil je volop van de stad genieten, dan is een overnachting de moeite waard. Omdat Gijón nog niet zo toeristisch is, en daarom een stuk leuker dan Oviedo, vind je er genoeg low budget accommodaties. Hotels of accommodaties in Gijón die ik je aan kan raden:

  • Hostal San Felix ** – low budget hostel op 200 meter van het centrum
  • Hostel Goodhouse Gijón – eenvoudig hostel met zowel tweepersoonskamers als familiekamers. Er is een gedeelde keuken en gemeenschappelijke lounge. 300 meter van het busstation van Gijón.
  • El Môderne Hotel **** – luxe en goed gewaardeerd hotel midden in het centrum

Huis in Ruedes Gijón Spanje

Landelijk huis tussen Gijón en Oviedo

Wij sliepen in een landelijk huis in Ruedes, precies tussen Gijón en Oviedo in. Een perfect plekje als je een rondreis Noord-Spanje maakt. Het huis ligt op een heuvel en je hebt een geweldig uitzicht over het landschap. Toch is de indeling wat onhandig. Je kunt alleen via de eerste slaapkamer in de badkamer komen of in de tweede slaapkamer. Prima als je met een gezin reist, maar niet echt handig als je rondreist met vrienden.

Overnachtingstip: Huis in Ruedes >>
Bekijk: alle accommodaties in Oviedo >>

Beste reistijd Gijón

Wil je Gijón combineren met een rondreis door Asturië en Cantabrië, dan is het voor- of najaar gunstig. Bezoek je alleen Gijón dan is de beste reistijd van april tot en met oktober. In de zomermaanden kun je verkoeling zoeken op de brede zandstranden. Zelfs in september en oktober nemen de locals nog een duik in het water. Bezoek je, net als ik, Gijón in het najaar, houd er dan rekening mee dat het weer wisselvallig kan zijn (denk: van t-shirt tot regenjas) en dat het regenachtig kan zijn. 

Parkeren in Gijón

Kom je met de auto naar Gijón, dan kun je goedkoop parkeren in een van de parkeergarages. Vanaf Parking Begoña Gijón center wandel je in ongeveer 10 minuten naar het strand en Cimadevella. 

Gijón Spanje lunch menu del dia pinxtos

Gijón Spanje lunch menu del dia voorgerecht

Gijón lunch Fabada Asturiana

Gijón lunch paella Irene

Lekker eten in Gijón

Overal in Gijón vind je restaurants waar je verrukkelijk kunt eten. Zowel in de wijk Cimadevilla als in de straatjes rond Parque de Begoña. Rond het park schuiven we aan in een lokaal (bomvol) eettentje met tl-verlichting voor het menu del día, dat je overal in het noorden van Spanje als lunch kunt bestellen.

Voor een prikkie krijgen we een enorme 3-gangen maaltijd voorgeschoteld. Pinxtos, paella of Fabada Asturiana als ‘voorgerecht’, zalm als hoofdgerecht en dan nog een toetje. Bij zo’n menu is ook een glas wijn inbegrepen. Dit is hier de hoofdmaaltijd van de dag. En geloof me, eigenlijk hoef je ‘s avonds dan ook niet meer zoveel te eten.

Bezienswaardigheden Gijón bewaren

tips Gijón in Asturië Spanje tips Gijón in Asturië Spanje

Inspiratie rondreis Noord-Spanje





Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *