Eten in Noord-Spanje: 14 lekkere gerechten uit Baskenland, Cantabrië en Asturië

Spanje, Eten, Europa, Travel

Eten in Noord-Spanje menu del día in Gijón - Fabada Asturiana

Noord-Spanje. Daar waar steile kliffen, glooiende heuvels, hoge bergpieken van de Picos de Europa en stille bergdorpjes op je wachten. En het bergvoedsel dat hier op het menu staat. Zoals Fabada Asturian (een bonenschotel) bijvoorbeeld. Ben je van plan een rondreis door het noorden van Spanje te maken? Ontdek dan wat hier zoal op tafel staat. Niet alleen typisch Baskische gerechten als pinxtos, maar ook eten uit Asturië en Calabrië. 14x lekker eten in Noord-Spanje: deze gerechten moet je proeven tijdens een rondreis door het noorden van Spanje.

Gijón lunch paella Irene

Eten in Noord-Spanje: het menu del día is meestal veel!

Wat ligt er op je bord in de Noord-Spaanse keuken?

Een cultuur ontdekken gaat vaak (ook) door de maag. Maak je een rondreis door het noorden van Spanje, dan kun je overal genieten van een authentieke Noord-Spaanse maaltijd. Net als in de rest van Spanje, is eten in Baskenland, Asturië en Cantabrië erg belangrijk. En elke streek heeft weer zo zijn eigen specialiteiten. Het meest opvallende vond ik dat er vrijwel geen groenten op het menu stonden in Noord-Spanje, maar wel enorme lappen vlees. Nogal een uitdaging als je vegetariër bent! Ontdek mijn 13 tips voor eten in Noord-Spanje. 

KLM vliegtickets Bilbao

Transavia vliegtickets Bilbao

Auto huren in Noord-Spanje

Fly drive Noord-Spanje bij TUI

Busreis Baskenland & Santiago de Compostela

Gijón Spanje lunch menu del dia pinxtos

Pintxos: een van die typisch Noord-Spaanse specialiteiten

Regionale specialiteiten eet je in pintxobars en sidrerías

Voor typisch Noord-Spaanse gerechten kun je vaak aanschuiven in een restaurant of bar, zoals de pintxobars in Baskenland, de sidrerías in Asturië en vermuterías in Cantabrië. Als ontbijt wordt vaak een vullende aardappeltortilla voorgeschoteld, aan de kust staan visgerechten op het menu, in de bergen, zoals in Potes, eet je veelal stevige kost als witte bonenschotels en voor de beroemde Asturische cider moet je in Oviedo zijn. Wat je moet eten in Noord-Spanje? Ik noem hier 13 gerechten die je absoluut moet proeven als je hier op vakantie bent.

Eten in Noord-Spanje: menu del día & pintxos

Ga je eten in Noord-Spanje dan hanteren ze, net als in de rest van Spanje, iets andere eettijden dan in Nederland. De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. Deze wordt in de meeste restaurantjes en bars geserveerd tussen 14.00 en 16.00 uur. Vaak in de vorm van een menu del día: een uitgebreid drie- of viergangenmaaltijd, inclusief drankjes (ook wijn) en met brood. En dat voor een prikkie. Van paella en fabada tot kabeljauw én een toetje. Geloof me, eigenlijk hoef je dan ‘s avonds niet meer zoveel te eten.

Krijg je tussendoor toch trek? Vrijwel de hele dag door kun je overal pinchos of pintxos eten in Noord-Spanje: tapas op een prikkertje. Wil je uitgebreid dineren? Dat doen de Spanjaarden meestal pas vanaf 21.00 uur. 

Eten in Noord-Spanje ontbijt in Liendo

Traditioneel eten in Noord-Spanje: tortilla als ontbijt

1. Tortilla uit Baskenland

Geen ontbijt of eten in Noord-Spanje zonder een stevige tortilla. De aardappeltortilla is een van de simpelste gerechten uit de Noord-Spaanse keuken en toch zo lekker. Het wordt gemaakt van aardappelen, ui, kruiden en eieren. Van oorsprong is het een echte ‘poor man’s dish’, omdat de ingrediënten goedkoop, bijna altijd verkrijgbaar én voedzaam zijn. Ze zijn er in verschillende varianten, van de klassieke tortilla tot tortilla’s met ham bijvoorbeeld. Je krijgt je tortilla geserveerd in puntjes. Na zo’n stevig ontbijt kun je de hele dag aan. 

Eten in Noord-Spanje - Pintxo Gilda in Gautegiz Arteaga Zelaieta

Eten in Noord-Spanje: Pintxo Gilda werd ooit in Baskenland geboren

2. Pintxos uit Baskenland

Als je het hebt over typisch Baskische gerechten mogen pintxos niet ontbreken. Pintxos zijn de Baskische versie van tapas die vaak op een sneetje brood worden geserveerd. Vrijwel de hele dag door kun je genieten van kleine kunstwerkjes met chorizo, geitenkaas of olijven die door middel van een prikkertje bij elkaar worden gehouden.

Ook uit Baskenland afkomstig is Pintxo Gilda: een pintxo van groene olijven, de beste ansjovis en pittige groene pepertjes, zogenaamde Guindillas. Pintxos zijn te vinden in bijna elke bar in Noord-Spanje, van San Sebastián tot Bilbao en Gijón. De Baskische tapasbar Bilbao Berria is zo populair dat het zelfs vestigingen heeft in Barcelona. 

Eten in Noord-Spanje Bacalhau al pil pil Cangas de Onís

Eten in Noord-Spanje: Bacalao al Pil Pil

3. Bacalao al Pil Pil uit Baskenland

Ga je eten in Noord-Spanje in een van de plaatsjes aan de kust, dan staat hier steevast Bacalao al Pil Pil op het menu. Het is een van de bekendste visgerechten met als belangrijkste ingrediënten kabeljauw (bacalao), knoflook, olijfolie en gedroogde pepers. Een eenvoudig dus typisch Baskisch gerecht dat je moet proeven tijdens een rondreis door het noorden van Spanje. 

Eten in Noord-Spanje Bacalao a la vizcaína in Comillas

4. Bacalao a la vizcaína uit Baskenland

Nog zo’n typisch Noord-Spaans gerecht gemaakt van kabeljauw is Bacalao a la vizcaína. Je vis wordt geserveerd met een laagje rode saus gemaakt van gedroogde paprika (pimientos choriceros), knoflook en olijfolie. Een smakelijk gerechtje dat je soms ook terugvindt in het menu del día. 

5. Piperrada uit Baskenland

Een klassiek gerecht in Noord-Spanje is piperrada, een stoofpotje in de kleuren van de Baskische vlag. Gemaakt van groene paprika, rode tomaat en witte ui en op smaak gebracht met kruiden. Lekker bijgerecht dat vaak geserveerd wordt bij vlees of vis. 

6. Txangurro uit Baskenland

Deze tapa uit Noord-Spanje wordt gemaakt van het gemalen vlees van een krab, ui, tomaat, knoflook en witte wijn. Het mengsel wordt vervolgens terug in de schaal van de krab geserveerd en afgebakken met broodkruimels.

 

7. Cocido Montañés uit Cantabrië

Dit stevige stoofpotje is afkomstig uit het bergachtige binnenland van Cantabrië. Ingrediënten voor de bonenstoofpot zijn witte bonen, kool en diverse soorten vlees en worst, zoals chorizo, spek en bloedworst. Het staat vooral in bergdorpjes vaak op de kaart van het menu del día. 

Eten in Noord-Spanje lunchen in Gijón - Fabada Asturiana

8. Fabada Asturiana uit Asturië

Fabada Asturiana is een klassiek streekgerecht dat vrijwel overal in Asturië op het menu del día staat. Dit typisch Asturische gerecht lijkt op de Cocido Montañés, maar dan met nóg meer ingrediënten als chorizo, spek, morcilla (bloedworst) en witte fabes-bonen die alleen in Asturië voorkomen (je kunt ze vergelijken met canellini-bonen of reuzebonen). Fabada Asturiana wordt geserveerd als hoofdgerecht, maar staat soms ook als voorgerecht in het menu del día. 

9. Cachopo uit Asturië

In het noorden van Spanje staat ontzettend veel vlees op het menu. Zoals Cachopo bijvoorbeeld. Dit typisch Asturische gerecht bestaat uit een enorm gepaneerd en gefrituurd stuk kalfsvlees gevuld met ham en kaas. Je kunt het vergelijken met een schnitzel, maar dan op z’n Asturisch. Vaak wordt Cachopo geserveerd met frietjes en gegrilde paprika’s.

10. Txuleta uit Baskenland

Ben je een echte vleesliefhebber, dan is de Baskische Txuleta een aanrader. Deze rib-eye steak van Baskisch rundvlees wordt alleen geserveerd met wat zeezout. De simpele, Baskische keuken ten top dus!

Oviedo Asturië Spanje menu del dia

Eten in Noord-Spanje: op het menu del día staan ook verrukkelijke desserts

Toetje eten in Noord-Spanje

11. Quesada Pasiega uit Cantabrië

Deze zoete Cantabrische cheesecake wordt gemaakt van melk, eieren, bloem, suiker en boter met een snufje kaneel. Oorspronkelijk komt dit dessert uit de Pas regio iets ten zuiden van Santander, maar tegenwoordig staat deze traditionele cheesecake in heel Cantabrië op het menu del día.

La Casona de Palmira Caín Picos de Europa Spanje diner
Een van de lekkerste gerechten in Noord-Spanje is Escalivada

12. Typisch Noord-Spaanse gerechten: Escalivada

Een welkome afwisseling op het vele vlees dat je kunt eten in Noord-Spanje is Escalivada. Dit Catalaanse gerecht bestaat uit geroosterde groenten, zoals aubergines, uit en paprika. Oorspronkelijk werd dit boven een open vuur geroosterd. Hoewel het gerecht van oorsprong dus Catalaans is, wordt er ook (een variant) van het gerecht geserveerd in wat toeristischer gebieden als Caín de Valdeón (waar de Ruta del Cares langs loopt).

Gijón kaasmarkt Plaza Mayor 2

Gerechten uit Noord-Spanje: op de kaasmarkt (zoals in Gijón) vind je regionale kaasjes zoals Cabrales

Gijón kaasmarkt Plaza Mayo

13. Cabrales uit Asturië

Maak je een rondreis door Noord-Spanje, dan kom je op een van de marktjes vast een kaaskraampje tegen. Hier verkopen ze diverse kaasjes uit de omringende regio’s, zoals ‘cabrales’, een pittige, blauwe koeienkaas uit Asturië. Ik heb er eentje mee naar huis genomen.
 Cider Potes eten in Noord-Spanje

14. Cider of sidra uit Asturië, Cantabrië & Baskenland

Maak je een rondreis door Noord-Spanje, dan kun je niet om de cider of sidra heen. Dit drankje wordt vanaf grote hoogte in je glas geschonken. Oviedo wordt gezien als de hoofdstad van de cider. Je vindt er dan ook tal van sidrerías waar je kunt aanschuiven voor een glaasje en waar je de kunst van cider schenken kunt aanschouwen. De leukste plek om dat te doen is bij Casa Ramón, het oudste ciderhuis op Plaza Fontán of in de zogenaamde ciderboulevard, Calle Gascona, waar je meerdere sidrerías op een rij vindt.

Tips lekker eten in Noord-Spanje bewaren

lekker eten in Noord-Spanje lekker eten in Noord-Spanje lekker eten in Noord-Spanje

Meer inspiratie Picos de Europa





Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *