Nationale parken in Frankrijk: ontdek deze 8 mooie natuurgebieden

Frankrijk, Europa, Travel

Nationaal Park Les Écrins Frankrijk

Frankrijk barst van de mooie natuurgebieden. Je kunt er dwalen door de oeroude bossen van Parc national de forêts, snorkelen of duiken in het blauwe water van nationaal park Port-Cros in de Middellandse Zee of de toppen van de Pyreneeën beklimmen. In totaal telt Frankrijk 11 nationale parken, waarvan 8 in Europa. Ik noem hier de 8 nationale parken in Frankrijk op Europees grondgebied, stuk voor stuk prachtige natuurgebieden!

mooiste nationale parken in Frankrijk Nationaal Park Les Calanques

Mooiste nationale parken in Frankrijk: Nationaal Park Les Calanques

8 mooie nationale parken in Frankrijk

Officieel telt Frankrijk wel 11 nationale parken, maar daarvan liggen er 3 in de overzeese gebieden. Zoals Nationaal Park Réunion dat 42 procent van het gelijknamige eiland omvat, Guadelopue National Park dat bestaat uit mangrovebossen, vulkanisch gebergte en tropische bossen en Guyana National Park dat met een omvang van 20.300 vierkante kilometer het grootste nationale park van Frankrijk is. In deze blog noem ik alleen de 8 nationale parken in Frankrijk op Europees grondgebied.

Lees ook: de mooiste meren in Zuid-Frankrijk
En: mijn favoriete campings in de Provence

De 8 prachtige nationale parken in Frankrijk op de kaart

Overnachten in Frankrijk

  • Interhome – vakantiehuizen bij nationale parken in Frankrijk
  • Booking.com – accommodaties bij een nationaal park in Frankrijk
  • Vacanceselect – je tent opzetten of iets huren op een camping in Frankrijk
  • ACSI – ontdek campings bij mooie natuurgebieden in het zuiden van Frankrijk

 

Pyreneeën Frankrijk

Een van mijn favoriete nationale parken in Frankrijk is Nationaal Park Pyreneeën

Waterval Pont d'Espagne Pyreneeën, mooiste nationale parken in Frankrijk

Waterval bij Pont d’Espagne in de Pyreneeën, één van de mooiste nationale parken in Frankrijk

Lac de Gaube Pyreneeën Frankrijk

Nationale parken in Frankrijk: Lac de Gaube in de Pyreneeën

1. Nationaal Park Pyreneeën

Een van mijn favoriete nationale parken in Frankrijk is Nationaal Park Pyreneeën. De 400 km lange bergketen tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan vormt een ruig en indrukwekkend landschap. En het fijne is: dit plekje is nog niet ontdekt door massa’s toeristen. Je vindt er authentieke dorpjes, watervallen, bergmeren en bergtoppen, waarvan de Vignemale met zijn 3.298 meter de hoogste is.

Trekpleisters zijn bedevaartsoord Lourdes en Pont d’Espagne. Je komt er door vanuit Cauterets naar La Raillère te rijden. Onderweg passeer je twee watervallen: die van Lutour en Cerisey. Je kunt je auto op de centrale parkeerplaats neerzetten en vanaf hier naar Pont d’Espagne lopen. Ook kun je een wandeling van ongeveer een uur maken naar Lac du Gaube. Geen zin in wandelen? Er gaat ook een kabelbaan naar Plateau du Clot. Vervolgens kun je hier een stoeltjeslift naar Lac de Gaube nemen.

De steile cols van de Pyreneeën zijn ook geliefd bij wielrenners. Standaard gaan er een paar etappes van de Tour de France door het berggebied.

Wil je kamperen in de Pyreneeën? Er zijn hele leuke (kleinschalige) campings waar je een accommodatie kunt huren of zelf je tent op kunt zetten. Zelf stonden we eens op een camping in het plaatsje Luz-Saint-Sauveur. Aanrader!

Campings met huuraccommodaties in de Pyreneeën
Alle campings in de Pyreneeën
Vakantiehuizen in de Pyreneeën

2. Nationaal Park Cevennen

Ongerepte landschappen, schilderachtige weggetjes, beekjes en de 1.699 meter hoge Mont Lozère maken Parc National des Cévennes tot een van de mooiste nationale parken in Frankrijk. Bezienswaardigheden zijn de druipsteengrotten van Aven Armand en Dargilan, rotsformatie Chaos Nîmes-le-Vieux en het bergmassief Aigoual. Wandelaars komen hier naar toe om het beroemde Stevensonpad te lopen: de langeafstandswandeling GR70 die is vernoemd naar schrijver Robert Louis Stevenson. De sterrenhemel is bijna nergens zo mooi als hier.

Campings Nationaal Park Cevennen
Vakantiehuizen in de Cevennen

Nationaal Park Les Calanques mooiste nationale parken in Frankrijk

Mooiste natuurgebieden in Frankrijk: Nationaal Park Les Calanques

Nationaal Park Les Calanques nationale parken in Frankrijk

3. Nationaal Park Les Calanques

Les Calanques, ongeveer 30 kilometer van Marseille, staat bekend om de dramatische, witte kliffen en een azuurblauwe zee. Het park is perfect voor liefhebbers van wandelen, kajakken en fietsen. Een van de mooiste inhammen is Calanque de Sormieu waar je bovenlangs kunt wandelen met een geweldig uitzicht over het water. Links ervan ligt de zeegrot van Cosquer waar je prehistorische muurschilderingen kunt bewonderen.

Een aanrader is een bezoek aan het schilderachtige vissersdorpje Cassis. Er is een kiezelstrand, genoeg terrasjes en op woensdag en vrijdag is er markt. Het licht is hier prachtig. Dat vonden ook kunstenaars als Signac, die Cassis vereeuwigde op het witte doek.

Campings bij Les Calanques
Vakantiehuizen in de Calanques

Nationaal Park Les Calanques Frankrijk

4. Nationaal Park Port-Cros

Een van de mooiste nationale parken in Frankrijk is Nationaal Park Port-Cros. Het ligt midden in de Middellandse Zee. Zowel het eiland Port-Cros als het water en omringende eilandjes maken deel uit van het nationaal park. Dit gebied werd in 1963 tot mariene park (een park dat bestaat uit zee en land) uitgeroepen. Om er te komen neem je de boot vanuit Hyères naar Port-Cros. Je vindt in het gebied Romeinse overblijfselen, scheepswrakken en forten. Verder kun je er goed wandelen en vogels spotten. Dankzij het heldere water en de kleurrijke onderwaterwereld kun je hier perfect snorkelen of duiken.

Campings omgeving Port-Cros
Accommodaties bij Port-Cros

5. Nationaal Park Mercantour

Parc National du Mercantour ligt op de grens van Frankrijk en Italië. Het is vooral de combinatie van de besneeuwde bergtoppen, canyons, koele meren en olijfgaarden op de glooiende hellingen wat dit gebied zo bijzonder maakt. Mensen kom je hier bijna niet tegen, behalve in de gehuchten in de zomermaanden. Nationaal Park Mercantour telt zes bergtoppen hoger dan 3.000 meter, waarvan Cime du Gélas de hoogste is. Daarnaast vind je er ook zes valleien. Het bekendst is Vallée des Merveilles, omdat hier rotstekeningen uit de bronstijd zijn gevonden.

Campings bij Nationaal Park Mercantour
Vakantiehuizen Parc national du Mercantour

6. Nationaal Park Les Écrins

Nationaal Park Les Écrins werd in 1973 opgericht en is het hoogste natuurreservaat van Europa. Je vindt er vierduizend meter hoge bergtoppen, gletsjers, diepe valleien, alpenweides bezaaid met bloemen, meren en watervallen. En het is het leefgebied van wilde dieren als koningsarenden, marmotten, steenbokken, gemzen en gieren. In Les Écrins kun je eindeloos wandelen via de uitgezette routes. Grote trekpleisters zijn gletsjers als ‘Glacier de la Meije’, ‘Glacier de la Girose’ en ‘Glacier Blanc’.

Campings rond Les Écrins
Vakantiehuizen Les Écrins

nationaal park Vanoise Frankrijk

De enorme bergpieken van Nationaal Park Vanoise

7. Nationaal Park Vanoise

Vanoise is het eerste en grootste nationale park in Frankrijk. In 1963 werd het uitgeroepen tot nationaal park om de steenbok te beschermen. Je vindt er meerdere bergpieken van meer dan 3.000 meter hoog, waaronder de 3.855 meter hoge Grand Casse. Nationaal Park Vanoise trekt natuurliefhebbers vanwege planten en dieren zoals de steenarend, bergmarmot, gems en steenbok. Daarnaast is het geliefd bij wandelaars en skiërs. Zo vind je er een skistation, La Tarentaise, en de wandelroute GR5 loopt dwars door het park.

Campings omgeving Vanoise
Accommodaties Vanoise Nationaal Park

8. Nationaal Park Forêts

Drie uur rijden van Parijs ligt Nationaal Park Forêts, dat als laatste werd toegevoegd aan het rijtje nationale parken in Frankrijk. Dit natuurgebied bestaat voornamelijk uit oude loofbossen die het thuis zijn van het edelhert, everzwijn en de zwarte ooievaar. Hier groeien zeldzame planten en orchideeën zoals de Sabot de Vénus. Plukken is een no go, daar staat een boete op van maar liefst € 1.5000!

Campings Nationaal Park Forêts
Vakantiehuizen Nationaal Park Forêts

Kamperen bij nationale parken in Frankrijk

Toen de kinderen klein waren, reden we vrijwel elke zomer naar Zuid-Frankrijk of naar de Pyreneeën. Zelf gingen we met de kids eens naar een camping in het plaatsje Luz-Saint-Sauveur, hartje Pyreneeën.

Je kunt in Frankrijk fantastisch zelf kamperen of een ingerichte tent of caravan huren. Hier lees je meer over mijn favoriete campings in de Provence van waaruit je de leukste dorpen en steden in de Provence kunt ontdekken. Daarnaast vind je in Bretagne heel wat fijne vakantiehuizen. Vaak ook nog voor een lage prijs. 

Bekijk alle campings in Frankrijk
Ontdek vakantiehuizen in Frankrijk

 

Vakantie in Zuid-Frankrijk: tussenstop in Beaune

Ga je met de auto op vakantie in de omgeving van een van de nationale parken in het zuiden van Frankrijk dan is dat al snel 12 tot 14 uur rijden. Wil je de route niet in één keer rijden, dan kan ik een tussenstop in het mooie stadje Beaune aanraden. Het is de hoofdstad van het wijngebied Bourgogne waar je ook een prachtige wijnroute kunt volgen. Ik schreef al eerder een blog over alle leuke tussenstops langs de Route du Soleil.

Nationale parken in Frankrijk bewaren

mooiste nationale parken frankrijk nationale parken Frankrijk 8 nationale parken in Frankrijk

Meer inspiratie voor je Frankrijk vakantie





Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *