Doen in Heraklion op Kreta: de 11 beste tips en bezienswaardigheden

Griekenland, Europa

Heraklion op Kreta - Venetiaanse oude haven

Heraklion (of Iraklion) is de bruisende hoofdstad van Kreta. En hoewel het wat mij betreft geen liefde op het eerste gezicht was, vind je in Heraklion genoeg bezienswaardigheden. Van het Venetiaanse fort en de stadsmuren tot archeologische opgravingen als Knossos en interessante musea. In deze blog neem ik je mee op ontdekkingsreis en deel ik de beste tips en bezienswaardigheden in Heraklion!

Venetiaanse oude haven Heraklion

Heraklion op Kreta: geen liefde op het eerste gezicht

Grote kans dat als je een reis naar Kreta boekt, je op de luchthaven van Heraklion landt. De meeste toeristen reizen dan ook vanaf de luchthaven door naar hun eindbestemming. En dat snap ik wel. Want heel eerlijk? Voor mij was Heraklion geen liefde op het eerste gezicht. Het is er druk, er is veel beton en rechte wegen. Waarom zou je naar Heraklion gaan?!

Fort Koules in Heraklion op Kreta

Bezienswaardigheden in Heraklion

Toch is de stad een bezoek waard. Want je vindt er ook Venetiaanse bouwwerken en bezienswaardigheden als het fort, de oude stadsmuren en de archeologische opgravingen van Knossos, iets ten zuiden van de stad. In deze blog neem ik je mee op ontdekkingsreis door deze fascinerende stad en deel ik de beste tips en bezienswaardigheden in Heraklion!

Heraklion op Kreta - Fort Koules kantelen

Een van de mooiste bezienswaardigheden in Heraklion op Kreta: fort Koules

Heraklion op Kreta - Fort Koules uitzicht

Doen in Heraklion op Kreta: het indrukwekkende Fort Koules bezoeken

Fort Koules Heraklion Kreta gangen

Fort Koules Heraklion kruiken

Fort Koules Heraklion Boy Irene   Fort Koules Heraklion kantelen Boy Irene

1. Koules of Rocca a Mare

Aan de ingang van de oude haven van Heraklion vind je Venetiaanse fort Koules (de Turkse naam) of Rocca a Mare, een van de mooiste bezienswaardigheden van Heraklion. Het heeft twee verdiepingen en telt 26 kamers.

Fort Koules werd rond 1540 gebouwd om de stad te beschermen tegen indringers als piraten en de Ottomanen. Voor de kust van Heraklion werden dan ook heel wat zeeslagen uitgevochten. Daarnaast gebruikten de Turken het fort een tijd lang als gevangenis. Onder het fort loopt een geheime gang die werd gebruikt als vluchtroute.

Fort Koules Heraklion gangen Boy

Fort Koules Heraklion gangen

Nu kun je Fort Koules bezoeken en dat kan ik je zeker aanraden! Voor maar € 4 krijg je een inkijkje in de militaire geschiedenis van de stad. Beneden is een expositie. En loop je naar boven, dan kun je langs de kantelen lopen voor een prachtig uitzicht over de haven en de Middellandse Zee. Als je vanaf Fort Koules naar de stad kijkt, zie je de bogen liggen waarin boten werden gerepareerd en die werden gebruikt als opslagruimte voor buskruit en wapens.

2. Vuurtoren van Heraklion

Je kunt voorbij het fort nog zo’n 2,5 kilometer doorlopen over een pier met aan het einde een vuurtoren. Langs de pier gooien vissers hun hengel uit en het is ook een populaire plek om de zonsondergang te bekijken.

3. Archeologisch Museum van Heraklion

Ook de moeite waard is het Archeologisch Museum van Heraklion. Dit museum staat in het teken van de Minoïsche kunst en cultuur. Het is een goede aanvulling op je bezoek aan Knossos, want veel van de gevonden voorwerpen uit het paleis zijn in het museum tentoongesteld. Zoals de Phaistos-schijf en fresco’s van Knossos (de ‘Prins van de Lelies’).

Een ticket is € 12. Zoals in alle musea in Griekenland mogen EU inwoners jonger dan 25 jaar gratis naar binnen.

Tickets Archeologisch Museum Iraklion >>

4. Kotsanas Museum

Het kleine Kotsanas Museum of Museum voor oud-Griekse Technologie is gevestigd in het Palazzo d’Ittar, een Venetiaans pand dat gebouwd werd rond 1500. Sinds 2019 kun je hier technische hoogstandjes bekijken zoals oude werktuigen die de Grieken vroeger gebruikten om metaal te bewerken, muziektechnologie en het eerste apparaat om brand te bestrijden. Meer info vind je op de officiële website.

Agios Minas kathedraal in Heraklion op Kreta

Doen in Heraklion op Kreta: een kijkje nemen bij de Agios Minas-kathedraal

5. Agios Minas kathedraal

Aan het Agia Ekaterini-plein bevindt zich de Agios Minas kathedraal. De Grieks-orthodoxe kerk werd gebouwd tussen 1862 en 1895 en is een van de grootste en meest imposante kerken van Griekenland. Binnen is ruimte voor maar liefst 8000 mensen en je kunt er prachtige schilderingen en kroonluchters bewonderen. Op hetzelfde plein staat ook de veel kleinere Agios Minas kerk met iconen uit de 18e eeuw.

6. Morosini fontein

Nog zo’n bekende bezienswaardigheid in Heraklion is de Morosonifontein ook wel Leeuwenfontein genoemd vanwege 4 leeuwen die de fontein sieren. Deze fontein op het Eleftheriou Venizelou-plein werd in 1628 in opdracht van generaal Francesco Morosoni gebouwd om onbeperkt drinkwater te leveren aan de bewoners. Tegenwoordig is het vooral een handig oriëntatiepunt in de stad. Hier komt onder andere de populaire winkelstraat Dedalou op uit. Rond de fontein vind je gezellige terrasjes, winkels en restaurants.

7. Loggia van Heraklion

De Venetiaanse Loggia behoort tot een van de oudste gebouwen in de stad. Hier is het stadhuis van Heraklion gevestigd. Net als de Morosini fontein, werd de Loggia tussen 1626 en 1628 gebouwd door Francesco Morosini. Oorspronkelijk was de Loggia de plek waar nobelen en heersers economische en commerciële beslissingen namen, tegenwoordig is het stadhuis in het pand gevestigd. Mooie details zijn de 82 zuilen en stenen beelden zoals de gevleugelde leeuw.

8. Historisch Museum van Kreta

Ben je geïnteresseerd in de recente geschiedenis van Kreta dan is het historisch Museum van Kreta een aanrader. Hier vind je een uitgebreid overzicht van de geschiedenis van het eiland vanaf de vroegchristelijke periode tot de moderne tijd. In het museum kun je ook een indrukwekkende collectie Byzantijnse iconen en kunstwerken van de beroemde schilder El Greco bewonderen, die oorspronkelijk van het eiland Kreta kwam.

Agios Titos kerk in Heraklion op Kreta

9. Agios Titos kerk

De Agios Titos kerk is een prachtige, Byzantijnse kerk in hartje Heraklion. Het heeft een lange en bewogen geschiedenis. Oorspronkelijk stond hier een andere kerk, die tijdens de Turkse bezetting werd omgebouwd tot moskee. Toen de moskee in 1856 door een aardbeving werd verwoest, bouwden de Turken er een Ottomaanse moskee. Na het vertrek van de Turken in 1920 werd het weer omgetoverd tot een orthodoxe kerk.

De huidige structuur dateert uit de 19e eeuw en is een combinatie van Byzantijnse en Ottomaanse architectuur. Binnen vind je indrukwekkende iconen en de schedel van Sint Titus, de beschermheilige van Kreta.

Knossos Kreta noordelijke ingang 2

Doen in Heraklion op Kreta: het paleis van Knossos bezoeken

Knossos Kreta Koninginneverblijf fresco dolfijnen
Knossos Kreta fresco prins van de lelies

10. Paleis van Knossos

Het Paleis van Knossos ligt op ongeveer 5 kilometer van het stadscentrum en is een absolute must-see als je Heraklion bezoekt. Dit paleis was het centrum van de Minoïsche beschaving en een van de oudste plekken op het eiland. Vermoedelijk leefden hier al mensen rond 6000 voor Chr. Hier kun je door de ruïnes wandelen en je voorstellen hoe het leven duizenden jaren geleden was. Mis de troonzaal, het Koninginneverblijf en de kleurrijke fresco’s niet.

Je komt er eenvoudig met een huurauto, maar vanuit het centrum van Heraklion rijden ook bussen in een half uurtje naar het paleis. Kom je met de auto, dan kun je parkeren op de grote parkeerplaats naast het terrein. Daarnaast worden ook veel georganiseerde tours aangeboden.

Bekijk tours naar het Paleis van Knossos >>
Boek toegangsticket Knossos >>
Huur een auto op Kreta >>

11. CRETAquarium

Het CRETAquarium is een leuk uitstapje voor kinderen. Je vindt het aquarium in Gournes, zo’n 15 kilometer ten oosten van Heraklion, op het terrein van het voormalige USAF Iraklion Air Station. In totaal vind je hier meer dan 250 soorten zeedieren in 60 bassins waaronder schildpadden, kreeften, inktvissen en haaien. Toegangstickets kosten € 12 voor volwassenen, € 6 voor kinderen (5-17 jaar) en kinderen t/m 4 jaar hebben gratis toegang. Meer informatie vind je op de website.

Online tickets voor het CRETAquarium >>

Vervoer in Heraklion

Het vervoer in Heraklion is goed, bussen rijden regelmatig naar de belangrijkste bezienswaardigheden en naar Knossos. Taxi’s zijn ook relatief betaalbaar. Verder rijdt er in Heraklion een hop-on hop-off bus langs de belangrijkste bezienswaardigheden.

Wil je de rest van Kreta verkennen, dan is een huurauto handig. Zelf huur ik het liefst een auto bij Sunny Cars. Hier ben je namelijk standaard all-in verzekerd en hoef je ter plekke geen extra verzekeringen af te sluiten. Als je je auto weer inlevert, ben je dus ook in twee minuten klaar!

Tickets hop-on hop-off bus Heraklion >>
Boek een huurauto op Kreta >>

Heraklion tours en dagtrips

Vanuit Heraklion kun je door middel van excursies of dagtrips Kreta verkennen. Door er met een huurauto op uit te gaan of door een georganiseerde tour te boeken. Een paar tips voor dagtrips:

  • Vaar vanuit de haven van Heraklion naar het vulkanische eiland Santorini. Boek je tour hier
  • Een avond vol Griekse dans, typisch Grieks eten en wijn in een Kretenzisch dorp. Super toeristisch uiteraard, maar o zo leuk! Boek je Griekse avond hier.
  • Elafonisi Beach is hét bekende roze zandstrand op Kreta. Een heerlijk dagje uit naar een paradijselijk strand. Neem je snorkelset mee, want het water is hier kristalhelder! Bekijk dagtrip Elafonisi Beach.
  • Tijdens deze dagtrip leer je het echte Kreta kennen. Je bezoekt traditionele dorpjes, een olijfoliefabriek, de Lasithi plateau en de grot van Zeus. Boek je tour hier.

 

Overnachten in Heraklion

In Heraklion vind je een heel scala aan accommodaties. Van budgetvriendelijke hostels, knusse bed & breakfasts tot luxe hotels.

  • Cozy Little Home *** zoals de naam al zegt is dit een knus appartement met alles wat je nodig hebt in hartje centrum
  • El Greco Hotel ** budget hotel midden in het centrum van Heraklion en vlak bij het Archeologisch Museum
  • Kronos Hotel ** betaalbaar hotel met uitzicht op de haven. Vanaf hier wandel je in 8 minuten naar het Archeologisch Museum en alle bezienswaardigheden
  • GDM Megaron Hotel ***** dit luxe hotel heeft prachtig uitzicht over de oude haven

Heraklion tips en bezienswaardigheden bewaren

bezienswaardigheden en tips Heraklion bezienswaardigheden Heraklion Heraklion Kreta

Meer inspiratie voor je Kreta vakantie

Handige reisgidsen Kreta






Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *