Excursies en dagtrips vanuit Agia Galini op Kreta: de 8 beste tips!

Griekenland, Europa, Travel

Dagtrips Agia Galini palmenbos Preveli

Agia Galini is een heerlijke badplaats op Kreta. Perfect voor een relaxte strandvakantie, maar je kunt van hieruit ook het zuiden en westen van het eiland verkennen. Veel mooie plekken kun je op eigen houtje ontdekken, maar er zijn ook genoeg georganiseerde excursies of dagtrips vanuit Agia Galini. Naar de spectaculaire Samariakloof bijvoorbeeld. Met een huurauto rijd je ook zo naar archeologische opgravingen en afgelegen baaitjes in de omgeving. Ik geef je 8 tips voor mijn favoriete dagtrips vanuit Agia Galini op Kreta. 

Samariakloof Kreta uitrustpunt

De Samariakloof is een van mijn favoriete dagtrips vanuit Agia Galini

8 ideeën voor dagtrips vanuit Agia Galini op Kreta

Agia Galini zelf is een gemoedelijk vissersdorpje en badplaats aan de zuidkust van Kreta. Maar ook in de omgeving van Agia Galini valt er nog zóveel te zien en te doen. Nog geen half uurtje rijden en je staat midden tussen de archeologische opgravingen.

En ga je richting het westen, dan wachten daar de hoge bergtoppen van de White Mountains met diepe kloven als de Samariakloof en de Imbroskloof. 8 tips voor dagtrips vanuit Agia Galini!

Bekijk vakanties Agia Galini bij Sunweb >>
Budget reizen Agia Galini bij de Vakantiediscounter >>
Kleinschalige adresjes op Kreta via Eliza was Here >>

 

Dagtrips vanuit Agia Galini - Phaistos Faistos

Dagtrips vanuit Agia Galini: het Minoïsch paleis van Phaistos (of Faistos) – Bron foto

1. Archeologische opgravingen van Phaistos (of Faistos)

Op een half uurtje rijden van Agia Galini bevinden zich de archeologische opgravingen van Phaistos (of Faistos). Na Knossos is dit het bekendste Minoïsche Paleis op Kreta dat al in 4000 voor Christus werd gebouwd.

En als je er dan toch bent: vlakbij vind je ook de Minoïsche graven van Kamilari, Agia Trias Archeologische Site en Mother Olive Tree. Volgens de jaarringen moet deze ‘Moederolijfboom’ al zo’n 2800 jaar oud zijn! Wat mij betreft één van de mooiste dagtrips vanuit Agia Galini!

Boek een huurauto op Kreta >>

Dagtrips vanuit Agia Galini: het strand van Agios Georgios bezoeken

2. Strand van Agios Georgios

Nog zo’n mooie tour vanuit Agia Galini is het strand van Agios Georgios. Het afgelegen strand ligt in de baai naast Agia Galini. Je kunt het bereiken met de auto, de scooter, maar ook wandelen is een optie. Vanaf Agia Galini wandel je via een zandweg naar Agios Georgios (4,8 km). Over de gewone weg kan ook, dan is de route iets langer. Trek voor de wandeling ongeveer een uur uit. Ga je met de auto dan kun je deze het beste bovenaan bij de weg parkeren.

Op het strand zijn ligbedden te huur en je kunt iets eten bij de idyllische taverna aan het strand of bij taverna Nikos iets verderop. Op verschillende websites las ik dat er ook een bootje gaat vanuit de haven van Agia Galini, maar die konden wij helaas niet vinden.

Dagtrips vanuit Agia Galini Kreta - Preveli klooster

Dagtrips vanuit Agia Galini: bezoek het Preveliklooster

3. Preveliklooster

Een mooie dagtrip vanuit Agia Galini is het indrukwekkende Preveliklooster dat op een 170 meter hoge klif is gebouwd. Het klooster ligt op een slordige 40 kilometer richting het westen en is goed te combineren met het strand en het palmenbos van Preveli (zie hieronder). Het klooster speelde een belangrijke rol tijdens de bezetting van de Turken, maar ook tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nog steeds wordt het bewoond door een aantal monikken.

Het klooster is iedere dag van 09.00 tot 19.00 uur geopend (gesloten tussen 13.30 en 15.30 uur). Om het klooster in te kunnen, moet je gepaste kleding dragen en moeten alle lichaamsdelen bedekt zijn.

Dagtrips Agia Galini palmenbos Preveli

Prachtige dagtrip vanuit Agia Galini naar Preveli Beach en het palmenbos

4. Preveli Beach en palmbos

Na je bezoek aan het Preveliklooster kun je meteen een duik nemen, want Preveli heeft ook een mooi palmenstrand én een palmenbos waar heel veel palmbomen groeien. Nou ja, meteen. Kom je met auto dan kun je bovenaan het strand parkeren op Preveli Beach Parking. Vanaf daar moet je nog 20 minuten afdalen via trappen langs de rotsen. Maar het is de moeite waard, want achter het strand ligt ook Preveli palmforest, een van de twee overgebleven oer-palmbossen op Kreta.

Dagtocht: landrover safari incl. Preveli Beach bij Sunweb >>

Matala Kreta grot

Dagtrips vanuit Agia Galini: de grotten van hippiedorp Matala

5. Hippie badplaats Matala

Vanaf Agia Galini rijd je in ongeveer 40 minuten naar hippiedorpje Matala. Dit plaatsje aan de zuidkust van Kreta was in de jaren 60 een trekpleister voor hippies. Met schilderingen, kleurige winkeltjes en relaxte barretjes. Zo woonden Joni Michell in de grotten van Matala, maar ook Janis Joplin en Bob Dylan. Nog steeds zijn de krijtrotsen en de grotten van Matala een van de bekendste bezienswaardigheden.

Ieder jaar in juni wordt hier het Matala Beach Festival georganiseerd: een 3-daags internationaal hippiefestival met muziek, kunst en sport. Een festival voor alle leeftijden!

6. Lokale markten in Mires en Timbaki

Vind je het leuk om lokale producten in te slaan, neem dan een kijkje op een van de lokale markten. In het vlakbijgelegen plaatsje Timbaki bijvoorbeeld kun je iedere vrijdagochtend terecht voor kleding, schoenen en verse groenten en fruit. Iets verderop ligt Mires waar elke zaterdagochtend markt is. De 2 kilometer lange hoofdstraat is dan bezaaid met kraampjes waar je van alles kunt kopen. Hier komen vooral veel locals op af. Super leuk dus om een kijkje te nemen!

7. Bergdorpje Spili

Ga je vanuit Agia Galini een dagje toeren in de bergen, sla dan ook het mooie bergdorpje Spili niet over. Dé trekpleisters van Spili zijn de leeuwenfontein versierd met 19 leeuwenkoppen en het koele bronwater dat het hele jaar naar beneden stroomt langs de rotswanden. In dit gebied vind je heel veel grotten. Vandaar ook de naam Spili, afkomstig van het woord spílaio dat grot betekent. Het is heerlijk om even in dit knusse, groene dorpje rond te struinen of op een terrasje neer te ploffen! Een fijne dagtocht die je heel makkelijk vanuit Agia Galini kunt maken.

Samariakloof op Kreta

Een van de mooiste tours vanuit Agia Galini is een wandeltocht door de Samariakloof

Samariakloof Kreta Irene Boy

Dagtrips vanuit Agia Galini: wandelen door de Samariakloof

Samariakloof Kreta Irene Mel

Je kunt de Samariakloof als excursie vanuit Agia Galini boeken

8. Wandelen door de Samariakloof of Imbroskloof

Een van de mooiste dagtrips vanuit Agia Galini is toch wel de 16 kilometer wandelroute door de Samariakloof. Je start je wandelroute in Omalos, om in de eerste 3 kilometer 1200 meter af te dalen in de kloof. Daarna begint je wandeling door de rivierbedding: klauteren over rotsblokken, over houten bruggetjes en door kabbelend water. Vanaf het einde van de kloof is het nog eens 2 kilometer lopen naar Agia Roumeli (18 kilometer dus in totaal).

De avontuurlijke wandeling door de Samariakloof is prachtig, maar wel pittig. Zoek je een iets minder uitdagende wandeling dan is de 8 kilometer lange Imbroskloof ook een aanrader. Deze is korter en met minder hoogteverschil.

Je kunt deze wandelingen door de Samariakloof en Imbroskloof op eigen houtje doen, maar omdat het beginpunt ergens anders ligt dan het eindpunt (dat niet per auto bereikbaar is), is een georganiseerde tour een goede optie! Ik schreef een aparte blog over de Samariakloof inclusief alle informatie en tips die je moet weten voordat je aan de wandeling begint.

Dagtrips vanuit Agia Galini Samariakloof bij GetYourGuide >>
Excursie Agia Galini Samariakloof bij Sunweb >>
Dagtocht vanuit Agia Galini wandeling Imbroskloof >>
Bekijk alle excursies van TUI op Kreta >>

 

Overnachten in Agia Galini

We sliepen in Appartementen Pallada & Athena in Agia Galini. Vanaf hier sta je zo in de gezellige straatjes in het centrum, maar wandel je ook zo naar het strand. Dit is ook een fijne uitvalsbasis om een van de dagtrips vanuit Agia Galini te ondernemen. Ik reisde samen met de kinderen en boekte onze vakantie in Agia Galini bij Sunweb. Ontdek hier ook mijn andere favoriete accommodaties in Agia Galini.

Ook boeken: Appartementen Pallada & Athena
Bekijk: alle accommodaties in Agia Galini bij Sunweb

Vakantie Griekenland

Door de jaren heen zijn wij een beetje verslaafd geraakt aan Griekenland. Het liefst zoeken we naar authentieke Griekse bestemmingen die nog niet worden overspoeld door toeristen. Samen met mijn kinderen bezocht ik diverse mooie plekken in Griekenland. De aftrap van deze nieuwe traditie met de kinderen was Agios Nikitas op Lefkas. Daarna volgden Stoupa en Koroni op de Peloponnesos en het relatief onbekende Griekse eiland Karpathos.

Lees hier meer over mijn favoriete plekken om te overnachten in Griekenland (ook fijne plekjes voor wat oudere kids).

Dagtrips en excursies vanuit Agia Galini bewaren

Dagtrips vanuit Agia Galini Kreta Dagtrips vanuit Agia Galini Kreta

Meer inspiratie voor je Kreta vakantie

Handige reisgidsen Kreta






Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *