Samariakloof op Kreta wandelen – tips die je moet weten!

Griekenland, Europa, Travel, Wandelen

Samariakloof op Kreta

Wil je de Samariakloof op Kreta wandelen? Ik geef je groot gelijk! De Samariakloof is niet alleen een van de meest indrukwekkende kloven op Kreta in Griekenland, het is ook een van de langste en smalste kloven in Europa. Niet zo gek dus dat een wandeling hoog op het lijstje staat van veel wandel- en natuurliefhebbers. De 16 kilometer lange route staat bekend als een uitdagende wandeltocht door een prachtige omgeving. Lees dan hier mijn tips en informatie voor je avontuurlijke wandeling in de Samariakloof!

Samariakloof Kreta

De Samariakloof op Kreta wandelen is een must voor veel natuur- en wandelliefhebbers

Samariakloof Kreta wandelroute kaart

Samariakloof op Kreta in het kort

Lengte: 16 km
Startpunt: de wandelroute start in Omalos.
Eindpunt: Vanaf het officiële eindpunt is het nog eens 2 kilometer lopen naar Agia Roumeli. Reken in totaal op ongeveer 18,5 km wandelen inclusief uitkijkpunten en de wandeling naar Agia Roumeli. In Agia Roumeli zijn genoeg eettentjes en je kunt hier ook een verkoelende duik nemen (zwemkleding mee dus!). Hier stap je op de veerboot richting Chora Sfakion (de tweede stop van de veerboot). Op de parkeerplaats van Chora Sfakion wachten bussen (ook als je een excursie hebt geboekt).
Moeilijkheidsgraad: zwaar
Hoogteverschil: 1200 meter
Duur: ongeveer 5 – 8 uur
Markering: langs de route liggen keien met zwart/gele markering

Samariakloof Kreta Irene Melody Boy

Samariakloof Kreta Irene
Het startpunt van de Samariakloof op Kreta ligt op 1250 meter hoogte

Samariakloof, Kreta

Ik liep hier ook al een keer eerder: zo’n 30 jaar geleden ;)

Over de Samariakloof op Kreta

Met een lengte van 16 kilometer is de Samariakloof op Kreta een van de langste kloven in Europa (alleen Les Gorges du Verdon en de Tarakloof in Montenegro zijn langer). In 1962 werd de kloof en het omringende gebied uitgeroepen tot Samaria National Park, dat in de White Mountains in het westen van Kreta ligt. De kloof werd uitgesleten door de rivier die hier stroomt. Omdat in de winter het water in de rivier te hoog staat, kun je alleen in de zomermaanden door de Samariakloof lopen.

Wat mij betreft is de Samariakloof een van de mooiste plekken op Kreta. Soms deed het me zelfs een beetje aan Yosemite National Park in Amerika denken.

Samariakloof Kreta Irene

Afdaling in de Samariakloof op Kreta

Samariakloof Kreta afdaling

Die uitzichten onderweg!

Samariakloof Kreta Irene Boy

De afdaling en wandeling door de Samariakloof

Wandelen door de Samariakloof is een onvergetelijke ervaring, waarvan de eerste 3 kilometers door de meeste wandelaars als de zwaarste worden ervaren. Je begint je wandelroute door de Samariakloof op 1250 meter hoogte bij het dorpje Omalos. Vervolgens daal je in 3 kilometer zo’n 1200 meter af in de kloof via een ‘trap’ om aan je wandeling door de rivierbedding te beginnen richting het dorpje Agia Roumeli aan de kust.

Samariakloof Kreta Mel Boy

Soms moet je klauteren over rotsblokken en de rivier een aantal malen oversteken

Samariakloof Kreta Irene Mel

Over rotsblokken, houten bruggetjes en door water

Daarna wandel je langs de rivierbedding en tussen hoge rotswanden, klautert over rotsblokken en over het kabbelende water via houten bruggetjes en vlonders. Onderweg kom je langs oude kappelletjes en het verlaten dorpje Samaria. Over het algemeen spreekt de route voor zich. Er kunnen wel wat obstakels zijn waar je overheen moet klauteren. Als er een zogenaamde ‘detour’ is, wordt dat aangegeven met een zwarte en gele streep. Hoe dan ook zijn stevige wandelschoenen belangrijk, net als water en iets te eten.

Samariakloof Kreta Iron Gate 2
Samariakloof Kreta Iron Gate

Iron Gate en Kri-Kri geiten

Het mooiste en spectaculairste gedeelte van de kloof is de Iron Gate. Hier is de Samariakloof slechts 4 meter breed en word je omringd door 500 meter hoge rotswanden! Verder leven hier bijzondere planten en dieren, waaronder de Kri-Kri geiten die alleen op Kreta voorkomen.

Samariakloof Kreta uitrustpunt

9 rustpunten met watertappunten langs de route

Langs de route vind je 9 rustplaatsen met watertappunten waar je je waterfles kunt bijvullen met koud bronwater. En dat is nodig, want in de zomer kan de temperatuur in de kloof flink oplopen. Op een enkele plek is er ook een toilet aanwezig.

Samariakloof Kreta Irene 2

Calamiteiten in de Samariakloof

Mocht er toch iets gebeuren onderweg, dan zijn er rangers aanwezig bij de rustplaatsen. Zij bepalen of je al dan niet verder kunt wandelen. Alleen in echte noodgevallen (denk aan een gebroken been o.i.d. en dus níet als je een inschattingsfout hebt gemaakt en doodop bent) besluiten zij of je verder vervoerd moet worden per muilezel. De Samariakloof is alleen te voet bereikbaar en dit is de enige manier om je weer uit de kloof te krijgen in geval van nood.

Samariakloof op Kreta wandelen: goede wandelschoenen

En had ik al gezegd: goede wandelschoenen? Helaas zaten mijn wandelschoenen in mijn backpack die was zoekgeraakt. Dus moest ik lopen op mijn gewone sneakers, wat ik met een paar blauwe tenen en vijf teennagels moest bekopen. Dat wil ik jou uiteraard besparen. Dus stevige wandelschoenen meenemen als je de Samariakloof gaat lopen. Die 1200 meter hoogteverschil afleggen in mijn (niet geschikte) sneakers maakte het voor mij een flinke uitdaging. Maar ik heb het gehaald!

Hoe kom je bij de Samariakloof?

Er zijn verschillende manieren om bij de Samariakloof te komen. Je kunt kiezen om er zelf met de huurauto er naar toe te rijden, het openbaar vervoer te nemen of een georganiseerde tour te boeken. Omdat de Samariakloof eindigt in Agia Roumeli dat alleen per boot bereikbaar is, moet je op een andere manier weer terug zien te komen bij je startpunt. Dit zijn de opties.

Samariakloof Kreta veerboot

De veerboot vanuit Agia Roumelia brengt je naar Chora Sfakion waar bussen en taxi’s wachten

Eigen vervoer Samariakloof

Rijd je met je eigen huurauto dan kun je deze parkeren bij de ingang. Deze is snel vol, dus je moet er vroeg bij zijn (het liefst voor 7 uur in de ochtend) om een plekje te bemachtigen. Vanaf het eindpunt van de kloof wandel je door naar Agia Roumeli waar boten varen richting Chora Sfakion. Op de parkeerplaats staan bussen en taxi’s klaar die je terug kunnen brengen naar je startpunt.

Openbaar vervoer Samariakloof

Vanuit Chania rijden er ‘s ochtends om 7.45 uur en 8.45 uur bussen vanaf het centrale busstation naar Xyloskalo, het startpunt van de kloof. De rit duurt ongeveer een uur. Vanaf het eindpunt in Agia Roumeli neem je de veerboot naar Sougia, Paleochora of Chora Sfakion, waar je een bus kunt nemen naar Chania.

Georganiseerde tour Samariakloof

Zelf bezochten wij de Samariakloof als dagtrip vanuit Agia Galini met een georganiseerde tour. Die kun je doorgaans boeken via je touroperator (als je een pakketreis hebt geboekt) zoals de excursies van Sunweb of TUI of je boekt zelf een tour bij GetYourGuide. Je wordt dan opgepikt bij je accommodatie en naar de ingang van de kloof gebracht waar je aan je wandeling door de Samariakloof begint. Luister goed welke veerboot je terug moet nemen.

Let op welke tour je boekt. Zo biedt TUI naast de complete wandeling ook een makkelijke variant aan: je neemt alleen een kijkje bij de ingang en wandelt een stukje van de route vanaf Agia Roumeli (het eindpunt van de kloof). Je wandelt dan alleen het vlakke gedeelte door de rivierbedding tot aan de Iron Gate en weer terug!

Makkelijke wandeling bij TUI >>
Complete wandeltour bij TUI >>

Volledige wandeltocht bij Sunweb >>
Wandeltours Samariakloof via GetYourGuide >>

Veerboot vanuit Agia Roumeli

De laatste veerboot vertrekt om 17.30 uur vanuit Agia Roumeli richting Chora Sfakion (de tweede stop van de veerboot). Hier staat de bus klaar die je weer richting je hotel brengt. Trek voor de Samariakloof een hele dag uit (van ‘s ochtends 6 uur tot ‘s avonds 22.00 uur, afhankelijk van waar je op Kreta verblijft). Let op: een georganiseerde tour is exclusief je toegangsticket tot de kloof en de ferry!

 

Prijzen en openingstijden Samariakloof

Toegangsticket Samariakloof € 5
Ticket voor de ferry € 15
De Samariakloof is van mei t/m oktober geopend van 07.00 tot 15.00 uur

Praktische tips Samariakloof Kreta

Bereid je goed voor op je wandeling door de Samariakloof. Handige tips voordat je de Samariakloof op Kreta gaat wandelen:

  • Start de wandeling vroeg in de ochtend, vooral in de zomer kan het ontzettend warm worden
  • Een toegangsticket voor de Samariakloof koop je bij de ingang voor € 5 p.p.
  • De totale wandeling duurt ongeveer 6 tot 8 uur, afhankelijk van je tempo en hoeveel stops je onderweg maakt
  • Zorg voor eten en snacks onderweg. In de kloof is niets te koop. Wel kun je bij de rustpunten je waterfles bijvullen
  • Neem zonnebrandcrème mee
  • Net als een pet of hoed tegen de zon
  • Voor een wandeling door de Samariakloof heb je een goede conditie nodig. Let er op dat je niet te snel wandelt en af en toe een pauze neemt
  • Goede, stevige wandelschoenen heb je nodig om blessures te voorkomen
  • Het eindpunt van de kloof, Agia Roumeli, is alleen bereikbaar per boot. Vanaf hier gaan er veerboten naar Sougia, Paleochora en Chora Sfakion (tickets € 15 p.p.). Hier staan bussen klaar die je naar Chania of je accommodatie brengen (als je een tour hebt geboekt) 

Hoe dan ook kan ik je de wandeling door de Samariakloof op Kreta aanraden! De natuur is er prachtig. Ik waande me voor heel even in Yosemite National Park in Amerika met al die bomen en rotspartijen. Wel is het belangrijk dat je een goede conditie hebt en een geschikte uitrusting (echt, die wandelschoenen hoor!). Maar vergeet vooral niet om te genieten van de prachtige uitzichten onderweg!

Ook de moeite waard: de Imbroskloof op Kreta

Vind je de Samariakloof te pittig? Een goed alternatief is de 7 kilometer lange Imbroskloof. Deze kun je ook als tour boeken.

Powered by GetYourGuide

 

Tips Samariakloof op Kreta bewaren

Tips Samariakloof op Kreta wandelen Tips Samariakloof op Kreta wandelen Tips Samariakloof op Kreta wandelen

Meer inspiratie voor je Kreta vakantie

Handig voor je vakantie in Griekenland








Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.


12 comments on “Samariakloof op Kreta wandelen – tips die je moet weten!

  1. Wat ge-wel-dig dit! Zo mooi! Ik denk dat je wel iets van wandelconditie moet hebben om dit te doen? Ik wil dit, maar ga wel eerst oefenen. En ik heb claustrofobie. Alhoewel het van boven open is, vind ik dat 4 m breed stukje wel een dingetje…

    • Een flinke wandelconditie inderdaad. Zo’n 25 jaar geleden deed ik het op m’n sloffen (bij wijze van spreken), maar nu viel het toch een beetje tegen. Vooral de eerste kilometers zijn pittig, want een steile afdaling.

  2. wow prachtig, wij gaan als we 5 jaar getrouwd zijn terug naar Kreta, zeker eens het bekijken waard om hierheen te gaan, bedankt voor de tip

  3. Ontzettend mooi, en heeft me eigenlij overtuigd om daar volgend jaar maar eens op vakantie te gaan. Vond het vooraf eigenlijk te toeristisch, maar op de foto’s ziet het er bijzonder uit.

    • De noordkust van Kreta vooral is toeristisch en druk. Ga je richting het zuiden en westen, dan vind je daar nog slaperige dorpjes en een prachtige natuur!

  4. Ik heb de kloof op Kreta jarenlang geleden gelopen en ik vond het erg indrukwekkend.

    • Ja, ik deed em al een keertje eerder. Zo’n 30 jaar geleden, haha. Deze keer vond ik het toch iets pittiger.

  5. Wat een prachtige foto’s, lijkt me heel tof om eens te wandelen. Op vlakke grond zou je zo’n 3 uurtjes doen over 16 km, in zo’n kloof duurt het uiteraard een stuk langer, had alleen niet verwacht dat je er 5-8 uur mee bezig zou zijn.

    • Ja, het hoogteverschil is pittig. In de eerste 3 km daal je namelijk 1200 meter af. En onderweg zijn overal grote rotsblokken waar je overheen moet klauteren. Je moet het dus zien als een echte bergwandeling. Dus dat doe je niet even snel ;)

  6. Samariakloof op Kreta wandelen heb ik nooit gedaan. Als ik dit lees en de foto’s zie, lijkt het me heel erg leuk om een keer te doen. Wordt vervolgd haha…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *