Mont Ventoux: 9 tips wat te doen in de omgeving van de kale berg

Frankrijk, Europa, Travel

Mont Ventoux Provence

Mont Ventoux, of de kale berg, zie je al van verre in het landschap in de Provence opdoemen. Al eeuwenlang spreekt deze 1912 meter hoge berg tot de verbeelding. Velen beklommen de winderige flanken te voet of op de wielrenfiets. Ik neem je mee langs de mooiste plekjes in de omgeving van de Mont Ventoux: mijn 9 tips voor je bezoek aan de kale berg!

Mont Ventoux Provence

Al van verre zie je de Mont Ventoux opdoemen

Mont Ventoux Irene kids

Het uitzicht vanaf de top van de Mont Ventoux is adembenemend!

Mont Ventoux sommet

Zien en doen in de omgeving van de Mont Ventoux

Met een hoogte van 1912 meter torent de Mont Ventoux boven het omringende landschap uit. Jaren geleden al hebben de Provence en de omgeving van de Mont Ventoux mijn hart gestolen. Zo kampeerden we eens met de kinderen in de omgeving van Vaison-la-Romaine op Camping Le Voconce in Crestet, vierden vakantie in een gîte bij Bédoin en huurden we een caravan op Camping municipal Le Meneque, ook in Bédoin, tijdens de Tour de France die vlak langs de camping voorbij snelde.

Lees ook: de 10 mooiste campings in de Provence
En: de mooiste dorpjes in de Provence

Bédoin Tour de France

Tour de France door Bédoin in de Provence

Mont Ventoux beklimmen: 3 routes voor wielrenners

De kale berg is een indrukwekkende verschijning, er waait altijd een stevige wind en het spreekt tot de verbeelding van wielrenners. De Mont Ventoux is namelijk een flinke kuitenbijter, zonder enige beschutting en met veel vals plat. Op de flanken van de berg staat een gedenksteen voor Tommy Simpson, een wielrenner die op Mont Ventoux het leven liet.

Vaak maakt de klim naar de top van de Mont Ventoux deel uit van een etappe in de Tour de France. Wil je zelf de kale berg op de wielrenfiets bedwingen? Je kunt de Mont Ventoux beklimmen vanuit drie dorpen in de omgeving: vanuit Bédoin, Malaucène en Sault, waarvan die vanuit Bédoin de bekendste route is.

Mont Ventoux sommet bordje

De Mont Ventoux beklimmen op de fiets is een droom van iedere wielrenner!

Bezienswaardigheden Mont Ventoux

Maar de Mont Ventoux is niet alleen een berg voor wielrenners. Rondom de ‘Reus van de Provence’ vind je typisch Provençaalse dorpjes en steden. Plekjes waar je kunt genieten van Provençaalse markten en gezellige pleinen, zoals die in Malaucène en Vaison-la-Romaine. In deze blog geef ik je mijn bezienswaardigheden en tips wat te doen rond de Mont Ventoux.

1. Bédoin

Bédoin is denk ik een van de bekendste bestemmingen in de omgeving van Mont Ventoux. Tenminste, bij wielrenners. Hier start namelijk de bekendste beklimming naar de top van de berg. Maar Bédoin is ook een typisch Provençaalse plaatsje. Zo kun je op maandagochtend op de weekmarkt lokale producten inslaan zoals olijven, lavendel, kruiden en marmelade. Iets buiten Bédoin vind je een aantal campings, waaronder camping Camping Le Meneque waar je je eigen tent kunt opzetten, maar ook een accommodatie kunt huren. Je mag gratis gebruikmaken van het naastgelegen gemeentelijke zwembad.

Camping Municipal La Pinède >>
Camping Le Meneque >>

Sault Provence Frankrijk

Vanuit het idyllische plaatsje Sault heb je een fantastisch uitzicht over de lavendelvelden

Sault Provence terras

2. Sault

Rond de Mont Ventoux kleuren in de zomermaanden de lavendelvelden paars. Met name bij Sault, het centrum van de lavendelteelt. Het versterkte dorpje ligt op een heuvel in de Provence en is geliefd bij wandelaars, fietsers en liefhebbers van yoga en honing.

Vanaf Distillerie Vallon des Lavandes aan de oude weg naar Aurel start de Chemin des Lavandes. Deze 5,3 km lange wandelroute voert dwars door de lavendelvelden en is ook goed te doen met kinderen. Ga daarna iets drinken of eten in het mooie Sault waar je uitkijkt over de ‘Val de Sault’ en de uitgestrekte lavendelvelden. Vanaf het terras op de hoek van Av. de la Promenade kun je genieten van eten mét uitzicht!

Dentelles de Montmirail Provence

Rond de Dentelles de Montmirail kun je een aantal leuke wandel- en fietsroutes volgen

Dentelles de Montmirail kids

Uitzicht op de Dentelles de Montmirail

3. Dentelles de Montmirail

Ten westen van de Mont Ventoux, tussen Vaison-la-Romaine en Beaumes-de-Venise, zie je de Dentelles de Montmirail boven de heuvels uitsteken. Rond deze gekartelde bergpieken van maximaal 755 meter hoog kun je heerlijk wandelen of fietsen door het glooiende landschap. Langs de wijngaarden van wijngebied Gigondas bijvoorbeeld, door kleine dorpjes als Séguret en langs verspreide boerderijen.

Vaison-la-Romaine in de Provence

De brug in Vaison-la-Romaine – bron foto

4. Vaison-la-Romaine

Een van de mooiste steden in de omgeving van de Mont Ventoux is toch wel Vaison-la-Romaine. Dit historische plaatsje ademt cultuur en geschiedenis. Stap terug in de tijd dat het plaatsje nog Augusta Tricastinorum heette en een belangrijk Romeins handelscentrum was. De tempel van Diana, het Romeinse Theater en middeleeuwse straten en huizen herinneren nog aan die tijd.

In het Musée Archéologique kun je Romeinse vondsten bewonderen en in het Romeins Theater worden nog regelmatig evenementen georganiseerd, zoals Vaison Danses dat meestal in juli plaatsvindt. Natuurlijk vind je in Vaison-la-Romaine ook gezellige pleinen als Place Montfort, terrassen en restaurants.

Kamperen kun je in de buurt op de kleinschalige Camping de l’Ayguette of op de wat levendiger en grotere camping Le Carpe Diem.

Camping de l’Ayguette >>
Capfun Camping Le Carpe Diem >>

Brantes Provence Frankrijk

5. Brantes

Tegen de noordelijke flanken van de Mont Ventoux ligt het kunstzinnige dorpje Brantes. Het is een klein, schilderachtig plaatsje met uitzicht op de Mont Ventoux. De straten zijn er smal en steil, dus het beste kun je je auto iets buiten het dorpje parkeren. Vanaf hier wandel je naar ambachtelijke winkeltjes en gezellige eettentjes. Zoals Chez Martine bijvoorbeeld waar je kunt genieten van eten mét uitzicht op de Mont Ventoux!

Camping Le Voconce rivier

Kamperen bij de rivier bij Camping Le Voconce in Crestet

6. Crestet

Nog zo’n knus plaatsje bij de Mont Ventoux is Crestet. Dwaal er door Middeleeuwse steegjes, langs de oude wasplaats (lavoir) en een schattig kerkje. Dit plekje wordt nog niet overspoeld door toeristen. Net zo knus en onbekend is Camping Le Voconce waar we kampeerden met de kinderen. Deze eenvoudige camping heeft een zwembad, maar ligt ook direct aan een riviertje. Je kunt er voor een prikkie je eigen tent opzetten, maar een eenvoudige accommodatie huur je er ook voor weinig.

Camping Le Voconce in Crestet >>

7. Malaucène

In het middeleeuwse dorp Malaucène start de noordelijke beklimming van de Mont Ventoux, maar verder is het een van de best bewaarde geheimen van de Provence. Je vindt hier nog smalle straatjes, het belfort uit de 15e eeuw, een oude binnenplaats omringd met eeuwenoude platanen, fonteinen en traditionele herenhuizen.

De markt van Malaucène is een van de oudste markten in de Provence: iedere woensdag kun je hier terecht voor lokale producten. Restaurants vind je in Malaucène ook volop. Aan La Source du Grozeau, langs de toegangsweg naar de Mont Ventoux, heb ik goede herinneringen. Niet omdat het eten er zo fantastisch is, maar vooral vanwege de ligging en de rust.

8. Gorges du Toulourenc

Wil je in de omgeving van Malaucène wandelen, dan zijn de Gorges du Toulourenc een aanrader. Deze wandelroute (9 km) volgt de bedding van de rivier de Toulourenc: een beboste kloof met strandjes. Goede wandelschoenen en een waterdichte tas zijn een must!

9. Gorges de la Nesque

Nog zo’n prachtige rivierkloof is Gorges de la Nesque: een 17 kilometer lange kloof tussen de plaatsjes Monieux en Méthamis. Op sommige plekken zijn de steile bergwanden wel 400 meter hoog. Je kunt er een 22 kilometer lange route met de auto rijden over de D942 tussen Monieux en Villes-sur-Auzon. Deze route neemt je mee langs de noordrand van de Gorges de la Nesque. Onderweg kun je stoppen bij mooie uitzichtpunten waarvan Belvédère de Castellaras de bekendste is. Vanuit het dorpje Monieux start ook een adembenemende wandelroute.

Mont Ventoux sommet Irene kids

Campings Mont Ventoux en omgeving

In de omgeving van de Mont Ventoux vind je volop campings waar je je eigen tent of caravan neer kunt zetten, maar waar je ook een stacaravan of ingerichte tent kunt huren. Van grote campings met entertainment en zwembaden tot eenvoudige campings aan een rivier of midden in de natuur. Van dat laatste ben ik zelf enorm fan. Door de jaren heen kampeerden wij op verschillende campings in de Provence, zoals:

Camping Le Voconce: eenvoudige typisch Franse camping in Crestet bij Vaison-la-Romaine. Het heeft een zwembad, maar je kunt ook pootje baden in de rivier
Camping municipal Le Meneque: 1 km van Bedoin en een goede uitvalsbasis als je Mont Ventoux wilt bedwingen op de wielrenfiets of als de Tour de France toevallig voorbij komt ;)
Capfun Camping Le Carpe Diem: zoek je iets meer reuring, dan moet je op deze levendige gezinscamping aan de voet van de Mont Ventoux zijn. Vanaf de camping loop je zo naar Vaison-la-Romaine. Je kunt hier niet je eigen tent opzetten, maar alleen accommodaties huren.

Bekijk alle campings rond Mont Ventoux

Alle campings in de Provence

Tips Mont Ventoux bewaren

tips mont ventoux frankrijk Mont Ventoux Provence Frankrijk

Meer inspiratie voor je vakantie in Frankrijk





Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


3 comments on “Mont Ventoux: 9 tips wat te doen in de omgeving van de kale berg

  1. Wat een handig artikel als je in die omgeving wilt camperen en leuke plaatjes wilt bezoeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *