Knossos op Kreta bezoeken? De beste tips en bezienswaardigheden!

Griekenland, Europa, Travel

Knossos op Kreta noordelijke ingang 2

Ga je op vakantie naar Kreta, dan mag een bezoek aan de ruïnestad Knossos niet ontbreken. Tien eeuwen lang was Knossos de Minoïsche hoofdstad van Kreta. Tegenwoordig kun je alleen nog de archeologische opgravingen van het paleis bezoeken. En het is nog steeds even indrukwekkend. Ook Knossos op Kreta bezoeken? Lees hier mijn tips en bezienswaardigheden. 

Knossos op Kreta schilderingen fresco van de schenker

Knossos: de eerste en grootste stad van Griekenland

Al vanaf 6000 voor Christus leefden er mensen in dit gebied. Rond 4000 voor Christus vierde de Minoïsche beschaving haar hoogtijdagen en was Knossos niet alleen de eerste en grootste stad van Griekenland, maar ook van heel Europa. Het speelde dan ook een belangrijke rol in de geschiedenis en de Griekse mythologie.

Lees ook: de 14 mooiste plekken op Kreta
En: de Samariakloof op Kreta wandelen

Knossos op Kreta ingang plattegrond

Paleis van Knossos op Kreta plattegrond

Het immense Paleis van Knossos

Zeker is dat hier een immens paleis heeft gestaan. In totaal bestond het Paleis van Knossos uit wel 1300 vertrekken op een oppervlakte van zo’n 22 hectare waar zo’n 20.000 mensen leefden. Een enorme vulkaanuitbarsting op het Griekse eiland Santorini rond 1500 voor Christus veroorzaakte hoge vloedgolven waardoor alle Minoïsche paleizen op Kreta werden verwoest. Dat betekende ook het einde van de Minoïsche beschaving.

Agia Galini Kreta Daedalus en Ikaros

De beelden van Daedalus en Ikaros in Agia Galini op Kreta

Het labyrint van Knossos

Volgens de Griekse legende werd het labyrint van Knossos door architect Daedalus in opdracht van de ijdele koning Minos ontworpen. Dat alles om de Minotaurus (half stier, half mens) gevangen te houden. Maar omdat Daedalus het geheim van het labyrint kende, hield Minos hem en zijn zoon Ikaros gevangen op het eiland Kreta.

Om te ontsnappen maakte Daedalus vleugels van veren vastgezet met bijenwas. Helaas vloog Icarus te dicht bij de zon, waardoor het was smolt, de veren loslieten en Icarus in zee stortte bij het eiland Ikaria. In Agia Galini aan de zuidkust van Kreta kijken Ikaros (Icarus in het Latijn) en zijn vader Daedalus uit over de zee en het plaatsje.

Knossos Kreta Koninginneverblijf pilaren

Koning Minos

Of koning Minos echt heeft bestaan of dat Minos een aanduiding is voor ‘koning’ is niet duidelijk. Toch moet er iets van waarheid schuilen in deze Griekse legende. Dat vond de Engelse archeoloog Evans ook, die van de opgravingen van Knossos zijn levenswerk maakte en 25 jaar lang onderzoek heeft gedaan op deze plek. Hij heeft de ruïnes van het paleis geprobeerd te reconstrueren. Verder zijn er wandelpaden aangelegd zodat je nu als bezoeker een aardig beeld krijgt van hoe het er ruim 6000 jaar geleden uit moet hebben gezien.

Knossos Kreta fresco prins van de lelies

Minoïsche overblijfselen

En hoewel de stad al sinds 1000 voor Christus verlaten is, kun je bij de ruïnes van Knossos, het paleis van koning Minos, nog veel Minoïsche overblijfselen vinden. Zoals een goed bewaarde troonzaal, theater, opslagruimtes en offerplaatsen. Veel gevonden voorwerpen uit het paleis kun je nu bewonderen in het Archeologisch Museum in Heraklion, waaronder het beeld van de slangengodin. Ook als je nog verder in de geschiedenis wilt duiken, moet je in het museum zijn.

Bezienswaardigheden Knossos

Wat je zeker moet bekijken in Knossos zijn de gerestaureerde rode pilaren van de noordelijke ingang. Dit is ook een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van het paleis. Daarnaast is het gaaf om de Schatkamer, Troonzaal en het Koninginneverblijf met de geschilderde dolfijnen met eigen ogen te zien!

Knossos Kreta Koninginneverblijf

Een van de mooiste bezienswaardigheden is het Koninginneverblijf

Knossos Kreta Koninginneverblijf fresco dolfijnen

1. Koninginneverblijf

De badkamer met fresco’s van dolfijnen, bloemen en vissen in het Koninginneverblijf

Knossos Kreta noordelijke ingang 2
Knossos Kreta noordelijke ingang 3
Knossos Kreta noordelijke ingang

2. Noordelijke ingang

Het meest gefotografeerde plekje van Knossos is de noordelijke ingang met pilaren geverfd in rood, grijs en zwart.

Knossos Kreta Troonzaal 2

Knossos Kreta Troonzaal

3. Troonzaal

Een van de mooiste gebouwen van Knossos is de Troonzaal met de troon van Minos. De president van het internationaal gerechtshof in Den Haag zit op een kopie van deze troon, omdat koning Minos de eerste rechter ter wereld was.

Knossos Kreta terracotta voorraadpotten

4. Voorraadkamers en voorraadpotten

In deze enorme terracotta potten sloegen de Minoërs hun voorraden op

Knossos Kreta theater

5. Theater

Het theater van Knossos had ruimte voor 500 toeschouwers

Hoe kun je Knossos bereiken?

Knossos ligt op 5 kilometer ten zuiden van Heraklion. Je kunt het op verschillende manieren bereiken. Met een huurauto kun je er eenvoudig komen, maar vanuit het centrum van Heraklion rijden ook bussen in een half uurtje naar het paleis. Kom je met de auto, dan kun je parkeren op de grote parkeerplaats naast het terrein.

Georganiseerde tours naar Knossos

Verder kun je Knossos ontdekken tijdens een georganiseerde tour, vaak met een Duitse of Engelstalige gids. Houd er dan wel rekening mee dat je een hele dag op weg bent. Je tour wordt namelijk gecombineerd met andere bezienswaardigheden, zoals een stadstour door Heraklion en een bezoek aan een Minoïsche theatervoorstelling in ons geval.

Persoonlijk vond ik dat een beetje jammer van de tijd. Vooral omdat het bezoek aan Knossos (op het laatste moment aangepast) pas aan het einde van de dag plaatsvond. Tegen die tijd waren we al doodop, het was er heet en druk. Zelf had ik liever meer tijd bij Knossos doorgebracht, zodat we het in eigen tempo konden bekijken. Dus ik denk dat ik hier nog eens op eigen houtje terugkom, maar dan met eigen auto en heel vroeg in de ochtend.

Powered by GetYourGuide

Knossos bezoeken en toegangstickets

De opgravingen zijn iedere dag geopend van 08.00 tot 20.00 uur. De entree is € 18 per persoon. Voor kinderen tot 5 jaar is toegang gratis en studenten krijgen korting als je je studentenpas kunt laten zien. Een georganiseerde tour of rondleiding neemt ongeveer 2 uur in beslag.

Tips Knossos op Kreta bewaren

Knossos op Kreta Griekenland Knossos op Kreta Griekenland Knossos op Kreta Griekenland

Meer inspiratie voor je Kreta vakantie

Handig voor je vakantie in Griekenland









Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *