Doen in Agia Galini op Kreta: 6 tips en bezienswaardigheden

Griekenland, Europa, Travel

 

Agia Galini Kreta bougainvillea

Agia Galini is een relaxed en charmant vissersdorpje aan de zuidkust van Kreta. Hier vind je geen overvolle boulevards, massa’s toeristen, torenhoge prijzen of een bruisend uitgaansleven. Wel kun je hier nog echt genieten van het typisch Griekse leven, kun je eindeloos dwalen door de smalle straten gevuld met boetiekjes en heerlijke eettentjes en neerploffen op een fijn strand. Voor ons genoeg redenen om op vakantie te gaan in dit afgelegen, authentieke dorpje. In deze blog geef ik je mijn 6 tips wat te doen in Agia Galini op Kreta.

Agia Galini Kreta Appartement Pallada Athena

Agia Galini op Kreta haven avondlicht

Agia Galini Kreta straat Melody Boy

Agia Galini haven Mel en Boy

Wandelen over de pier van de haven van Agia Galini is het mooist bij avondlicht

Agia Galini Kreta haven muurschildering

Over Agia Galini op Kreta

Kreta is het grootste Griekse eiland. En hoewel de meeste mensen afreizen naar het noorden van Kreta naar toeristische badplaatsen als Chersonissos, Malia en Chania, zou je bijna vergeten dat de zuidkust ook heerlijk is. Zelfs beter als je houdt van gemoedelijke en rustige dorpjes, daar waar het leven een stuk trager verloopt.

Zoals in het relaxte vissersdorpje Agia Galini bijvoorbeeld, waar ik samen met de kinderen dit fijne appartement huur. Het dorpje ligt in het departement Rethymnon en vanaf de luchthaven van Heraklion rijd je er in ongeveer een uur en een kwartier naar toe.

Lees ook: lekkerste restaurants in Agia Galini
En: de mooiste accommodaties in Agia Galini
Inspiratie: 8 leuke dagtrips die je vanuit Agia Galini kunt maken
Plus: wandelen door de Samariakloof op Kreta
En: Knossos bezoeken? Mijn tips

Agia Galini Kreta wandelpad

Wandelpad langs de kliffen naar het strand van Agia Galini

Agia Galini Kreta straat

Dwalen door de smalle straatjes

Agia Galini is nog authentiek Grieks

Vroeger leefde de bevolking hier van de visserij, nu is het toerisme de belangrijkste inkomstenbron. Al zou je dat niet zeggen, want toeristenmassa’s kom ik hier niet tegen. Agia Galini bestaat uit twee delen: de haven met daarbij het centrum en het verderop gelegen zandstrand dat je bereikt via een mooi wandelpad langs steile kliffen. Ook hier vind je gezellige strandtentjes en strandbedden plus parasol huur je hier nog voor een prikkie.

Beide plekken zijn heerlijk in de avond: in het centrum vind je leuke boetiekjes, gezellige eettentjes en wat bedrijvigheid, langs het strand kom je helemaal tot rust. Ik denk niet dat ik voor het laatst op dit heerlijke plekje ben geweest. Ik noem hier de belangrijkste bezienswaardigheden en tips voor je bezoek aan Agia Galini.

Agia Galini Daedalus en Ikaros

Daedalus en Ikaros kijken uit over Agia Galini en de Libische Zee

Agia Galini Kreta Daedalus en Ikaros

1. Duik in de Griekse mythologie: Daedalus en Ikaros

Hoog op een rots kijken Ikaros (Icarus in het Latijn) en zijn vader Daedalus uit over de haven van Agia Galini. Volgens de Griekse legende ontwierp architect Daedalus in opdracht van koning Minos het labyrint van Knossus om de Minotaurus (half stier, half mens) gevangen te houden. Omdat Daedalus het geheim van het labyrint kende, hield Minos hem en zijn zoon Ikaros gevangen op het eiland Kreta.

De enige manier om te ontsnappen was door de lucht. Dus maakte Daedalus vleugels gemaakt van veren vastgezet met bijenwas. Op die manier wilden ze naar het vasteland vliegen. Daedalus waarschuwde Icarus dat hij niet te laag én niet te hoog mocht vliegen. In het water zouden de veren nat worden, vlogen ze te hoog dan zou de was smelten door de zon. Uiteraard werd Icarus overmoedig en vloog te dicht naar de zon, de veren lieten los en hij stortte in zee bij het Griekse eiland Ikaria (vandaar ook de naam).

Agia Galini Kreta theater

2. Neem een kijkje bij het theater

Achter de standbeelden vind je ook het theater van Agia Galini. Hoewel het oud lijkt, is het theater pas een paar jaar geleden gebouwd. In de avond wordt het prachtig verlicht en in de zomermaanden worden hier voorstellingen gehouden.

Agia Galini Kreta loopbrug strand

De loopbrug over de rivier Pavlis die het strand van Agia Galini in tweeën splitst

Agia Galini Kreta strand loopbrug

Agia Galini Kreta strand

Een dagje strand is altijd een goed idee

3. Plof neer op het strand Paralia Agia Galini

Witte zandstranden vind je niet in Agia Galini of in dit deel van Kreta. De meeste stranden bestaan uit kiezels of stenen. Ons favoriete plekje is bij Taverna Acrogiali, waar je in 5 minuutjes naar toe wandelt vanuit het centrum. Er liggen hier niet zoveel grote stenen op het strand, dus je komt hier makkelijker in het water (zonder waterschoenen) dan verderop. Voor strandbedden en een parasol betaal je hier slechts 6 euro voor de hele dag.

Het strand van Agia Galini wordt opgesplitst door het riviertje Pavlis dat hier uitmondt in zee. Via een loopbrug wandel je zo naar de andere kant. Hier vind je ook nog een aantal hotels en restaurants.

Agia Galini Kreta War Tunnel entrance

Waag je aan een ondergrondse wandeling via de War Tunnel

Agia Galini Kreta War Tunnel trappen
Agia Galini Kreta War Tunnel uitgang Irene

4. Klauter via de War Tunnel naar boven

Bijzondere bezienswaardigheid in Agia Galini is de War Tunnel: een erfenis uit de Tweede Wereldoorlog. Deze oorlogstunnel werd gebruikt om soldaten ongemerkt over het eiland te verplaatsen. Bekijk de War Tunnel op de kaart.

Tegenwoordig is het een spannende route om vanaf het strand via de donkere, ondergrondse trappen naar het hoger gelegen gedeelte te lopen. Beneden vind je ook nog een bunker met schietgat. Wil je via de War Tunne lopen, dan moet je geen last hebben van claustrofobie. De route start onderaan de klif langs het wandelpad en komt boven bij de weg weer uit.

Taverna Aliki Agia Galini uitzicht

Agia Galini Kreta Taverna Aliki Irene

Doen in Agia Galini op Kreta: eten in het centrum of aan het strand

Kostas Taverna Agia Galini Kreta

Taverna Aliki lunch Agia Galini

5. Ga eten rond de haven of aan het strand

Je vindt genoeg eettentjes en restaurants in Agia Galini rond de haven en in de smalle straten in het centrum. Sommige restaurants hebben een rooftop terrace, zoals Pantheon, waar je een prachtig uitzicht hebt over de haven en de zee.

Wandel je richting het strand, dan heb je daar ook volop keuze uit eettentjes. De één wat toeristischer dan de andere, maar allemaal even gezellig en betaalbaar. Schuif er aan voor een Griekse lunch of proef er van de traditionele specialiteiten van Kreta, zoals konijn, lam of geit. Wacht met het bestellen van een toetje, want je krijgt bijna standaard na afloop nog meloen of een cakeje en een flesje raki voorgeschoteld. Ik heb mijn favoriete restaurants in Agia Galini voor je op een rijtje gezet.

Samariakloof Kreta Irene

Doen in de omgeving: de 16 km lange wandeling door de Samariakloof

Samariakloof Kreta

Knossos Kreta Griekenland

Dagtrip naar een van de bekendste bezienswaardigheden op Kreta: het Paleis van Knossos

6. Maak een tour in de omgeving van Agia Galini

Ook in de omgeving van Agia Galini valt er nog zóveel te zien en te doen. Op een half uurtje rijden bevinden zich de archeologische opgravingen van Phaistos (Minoïsch Paleis), de Mother Olive Tree en Agia Trias Archeologische Site. Rijd je richting het westen, dan ligt daar het bekende Preveliklooster. Natuurlijk kun je ook een georganiseerde tour maken.

Zo wandelen wij 16 kilometer door de beroemde Samariakloof (maar je kunt ook kiezen voor de eenvoudiger Imbroskloof) en bezoeken het bekende Paleis van Knossos. Ga er dan wel van uit dat je de hele dag op pad bent! Hier meer inspiratie voor dagtrips vanuit Agia Galini en andere mooie plekken op Kreta.

 

Pallada Athena Agia Galini Kreta

Hotel Pallada & Athena in Agia Galini

Tijdens onze vakantie op Kreta slapen we in appartementen Pallada & Athena. Deze reis maak ik samen met mijn kinderen en ik boekte het via Sunweb. De ligging van ons appartement is ideaal. Vanaf hier wandel je namelijk zo het centrum in met gezellige winkeltjes en fijne restaurants, maar je staat ook zo op het strand. Een super fijn plekje om je in Griekse sferen onder te dompelen.

Van verschillende mensen hoor ik trouwens dat ze al jarenlang achtereen terug komen naar Agia Galini. Dat authentieke Griekse gevoel en de relaxte sfeer, ik snap wel waarom Agia Galini het leukste dorp van Kreta wordt genoemd. En ook ik ben hier zeker niet voor het laatst geweest!

Andere accommodaties die ik je kan aanraden:

  • Pallada & Athena ** – centraal gelegen kleinschalige appartementen in het centrum en vlak bij het strand
  • Galini Mare ** – kleinschalig budget hotel met zowel het centrum als strand op loopafstand
  • Hotel Palazzo Greco Boutique *** – hotel met zwembad vlakbij het centrum en dicht bij het zandstrand
  • Hotel Petra **** – gemoedelijk hotel met zwembad in het centrum en met uitzicht op zee
  • Hotel Paralos Irini Mare **** – luxe hotel met een sfeervolle tuin en restaurant waar je terecht kunt voor een ontbijt- en dinerbuffet. Vanaf hier is het iets verder naar het centrum. In ongeveer 15 minuten (1 km) wandel je er naar toe.

Alle acommodaties in Agia Galini bij Sunweb

Low budget Agia Galini met de Vakantiediscounter

Vakanties Agia Galini bij Corendon

Tips Agia Galini op Kreta bewaren

Agia Galini Kreta Griekenland Agia Galini Kreta Griekenland Agia Galini Kreta Griekenland

Meer inspiratie voor je Kreta vakantie

Handig voor je vakantie in Griekenland






Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *