Roussillon in Luberon: 6 tips en bezienswaardigheden

Frankrijk, Europa, Travel

Roussillon in Luberon in de Provence

Roussillon is net als Gordes een pittoresk dorpje in de Vaucluse in Zuid-Frankrijk. Het staat bekend om de okerkleurige huizen en Le Sentier des Ocres: bijzondere rotsformaties waar in het verleden oker werd gewonnen. Het centrum van Roussillon bestaat uit smalle straatjes, een knus plein en winkeltjes met kunst en handwerk. Ontdek mijn tips en bezienswaardigheden voor je bezoek aan Roussillon in Luberon.

Le sentier des ochres Roussillon Provence

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Roussillon is Le Sentier des Ocres

Waar ligt Roussillon?

Het rode bergdorpje Roussillon is ongetwijfeld een van de mooiste dorpjes in de Provence. Het behoort net als Gordes tot Les Plus Beaux Villages de France. Dit prachtige dorp ligt op Le Massif des Ocres, een heuvel midden in Parc Naturel Régional du Luberon: een natuurpark dat op de UNESCO lijst van biosfeerreservaten staat. De aarde kleurt hier alle tinten rood, oranje en diepgeel dankzij het natuurlijke pigment oker in de zandgrond.

Bezienswaardigheden Roussillon

Bezoekers komen dan ook niet alleen voor het idyllische dorpje Roussillon in de Provence, maar komen ook een kijkje nemen in de okergroeves in de regio. Verder vind je in de omgeving hoge bergtoppen, paarse lavendelvelden, glooiende wijngaarden en bossen. Kortom: een diverse bestemming vol bezienswaardigheden waar zowel sportievelingen als natuur- en cultuurliefhebbers aan hun trekken komen!

Lees ook: wandelroute Le Sentier des Ocres
Plus: het dorpje Gordes in de Provence
En: de mooiste dorpjes en steden in de Provence
Ontdek: 10 favoriete campings in de Provence
Tip: mooiste tussenstops langs de Route du Soleil

Roussillon in de Provence straat

Wat te doen in Roussillon: dwalen door smalle straatjes

Roussillon in Luberon in de Provence

Wat te doen in Roussillon in Luberon

De grootste trekpleister en bezienswaardigheid in Roussillon is de okergroeve Le Sentier des Ocres waar je een paar wandelroutes kunt volgen langs kleurrijke rotsformaties. Omdat dit gebied in de Lubéron doet denken aan het landschap in Zuidwest-Amerika, kreeg het de bijnaam ‘Colorado van de Provence’. In de buurt vind je leuke vakantiehuizen en campings: de perfecte uitvalsbasis om deze typisch Provençaalse dorpjes te ontdekken! Behalve de okergroeve heeft Roussillon meer bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.

Roussillon in de Provence Frankrijk

Het pittoreske centrum van Roussillon

Het charmante dorpje Roussillon bestaat uit kleurige huizen, smalle straten, gezellige restaurants, kunstgalerieën en ambachtswinkeltjes waar je als souvenir lavendel en potjes met de kleurstof oker kunt kopen.

Eglise Saint-Michel

Boven in Roussillon staat Eglise Saint-Michel gewijd aan de aartsengel Michaël. De dorpskerk werd eind 11e, begin 12e eeuw gebouwd, maar de huidige gevel stamt uit de 17e eeuw. Alexis Poitevin, een beeldhouwer uit Roussillon, maakte in 1791 een aantal kunstwerken voor de kerk, zoals het doopvont, Christus aan het kruis en de kapel rechts van de kerk. Hier heb je trouwens ook een mooi uitzicht over de glooiende heuvels van de Lubéron.

Roussillon in de Provence Place de la Mairie

Place de la Marie

Alles in Roussillon komt samen op het knusse pleintje Place de la Marie. Hier staat ook de Mairie de Roussillon, het stadhuis. Loop je een van de straatjes in, dan kom je kunstgalerieën, ambachtelijke winkeltjes vol keramiek en oker tegen. Rond het plein vind je ook een aantal terrasjes waar je lekker kunt lunchen.

Bezoek de lokale markt in Roussillon

Elke donderdag kun je bij de kraampjes langs Rue de Bourgades terecht voor typisch Provençaalse hapjes en drankjes zoals fruit, honing, groenten, vis en vlees, maar ook leuke kleding en lavendel uit de Provence. Je moet er wel vroeg bij zijn, want de markt begint meestal vroeg in de ochtend en eindigt rond het middaguur.

Le sentier des ochres Roussillon Provence Frankrijk

Roussillon in Luberon in de Provence - Le Sentier des Ocres Irene en kids

Wandelroute Le Sentier des Ocres in Roussillon is ook geschikt voor kinderen

Roussillon in Luberon in de Provence Le Sentier des Ocres wandelroute

Roussillon Le Sentier des Ocres Provence

Wandelen: Le Sentier des Ocres

Iets buiten Roussillon vind je de beroemde Le Sentier des Ocres dat herinnert aan de tijd dat er in dit gebied oker gewonnen werd. De kleurstof werd in de 18e eeuw ontdekt en gebruikt om textiel te verven en om mee te schilderen. Tegenwoordig zijn de okermijnen gesloten, maar ze zijn nog steeds een belangrijke toeristische trekpleister. Ik vond de wandelroutes door Le Sentier des Ocres prachtig! Er is een korte en wat langere wandelroute langs prachtige rotsformaties in alle tinten oranje, geel en rood. Hier lees je meer tips voor je bezoek aan Le Sentier des Ocres

Roussillon in Luberon - Le Sentier des Ocres

Ôkhra Museum (okermuseum)

Wil je meer weten over oker, de okerwinning en de geschiedenis van dit gebied? In het museum Ôkhra – Écomusée De L’ocre ontdek je het allemaal. Daarnaast kun je zelf aan de slag met oker tijdens een workshop schilderen of textiel verven.

Roussillon in Luberon dorpje in de Provence Frankrijk

Struinen langs ambachtelijke winkeltjes in Roussillon in de Provence

Overnachten in Roussillon

In en bij Roussillon vind je superleuke appartementen, hotels en vakantiehuizen. Vooral in de vakanties kan het hier druk zijn, dus boek op tijd.

Maison d’hôtes Une hirondelle en Provence ***: een echt Franse chambre d’hôte op een geweldige locatie. Vanaf je terras heb je een adembenemend uitzicht.
La Maison des Ocres ***: dit knusse hotel ligt op 150 meter van het centrum en heeft een zwembad

Bekijk alle hotels in Roussillon

Ontdek campings in de Provence

Vakantiehuizen in de Provence

Excursies en dagtrips in de Provence

Via GetyourGuide boek je super leuke dagtrips of excursies in de Provence. Ontdek bijvoorbeeld leuke steden, doe een olijfolieworkshop of bezoek de mooiste lavendelvelden.

Powered by GetYourGuide

Via de Route du Soleil naar de Provence

Een autorit naar Zuid-Frankrijk en de Provence neemt al snel zo’n 14 uur in beslag. Wil je onderweg overnachten? Bekijk dan eens deze mooiste tussenstops langs de Route du Soleil. Wij overnachtten op verschillende plekken langs de Autoroute du Soleil, maar Beaune blijft toch wel een van mijn favorieten.

We sliepen er eens met de kinderen in een heus kasteel, Château de Melin, dat is omgebouwd tot b&b en een paar keer in Beaune Hôtel hartje centrum. Meer weten? Lees dan mijn blog over Beaune voor meer tips en bezienswaardigheden in de hoofdstad van de Bourgondische wijnen.

Tips Roussillon in de Provence bewaren

Roussillon in Luberon in de Provence, Frankrijk  Roussillon in Luberon in de Provence, Frankrijk

Meer inspiratie voor je vakantie in Frankrijk

Reisgidsen Provence in Frankrijk






Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *