Meren in Europa: de 9 mooiste voor op je bucketlist!

Europa, Frankrijk, Italië, Kroatië, Noord-Macedonië, Oostenrijk, Slovenië

Gorges du Verdon Frankrijk, Mel Irene Boy

Europa telt heel wat prachtige meren waar reizigers graag naar toe gaan om vakantie te vieren. In een fijn vakantiehuis of op een camping. Zoals bij het populaire Gardameer in Italië bijvoorbeeld, de Plitvice meren in Kroatië of het minder bekende Meer van Ohrid in Macedonië. Dit zijn mijn favorieten voor op je bucketlist: 9 prachtige meren in Europa.

Prachtige meren in Europa - Bellagio Comomeer uitzicht

Een van de mooiste meren in Europa is het Comomeer in Italië

Bellagio Comomeer veerboot Italië

1. Prachtige meren in Europa: Comomeer (Italië)

Een van mijn favoriete meren in Europa is (en ook een van de mooiste meren in Italië) is het Comomeer. Hoewel Lago di Como onder vakantiegangers minder bekend is dan het Gardameer, is het absoluut de moeite waard! Aan de oevers van het Comomeer vind je pittoreske dorpjes, statige villa’s en tal van mooie uitkijkpunten. Vroeger was het Comomeer geliefd bij welgestelde burgers en nog steeds komen hier kunstenaars en beroemdheden. Zo heeft George Clooney hier een huis en werden rond het Comomeer films opgenomen zoals de James Bondfilm Casino Royale en Star Wars.

Rond het Comomeer vind je volop wandelpaden en mountainbikeroutes, terwijl je op het water goed kunt varen en windsurfen. In de herfst trekt het Comomeer wielerfans. Dan wordt namelijk de bekende wielerronde ‘de Ronde van Lombadije’ in de straten rond het meer verreden. Leuke plaatsen om te bezoeken zijn Como, Menaggio en Varenna, maar mijn favoriete plek aan het Comomeer is het fotogenieke Bellagio.

Hotel Excelsior Splendide *** – hartje Bellagio en direct aan het water
Hotel La Perla Panorama *** – hier zwaait ‘la nonna’ de scepter. Bij het hotel kun je je auto goed parkeren en ook je wielrenfiets veilig stallen. Tijdens de wielerkoers Il Lombardia rijdt het peloton vrijwel direct langs het hotel

Gorges du Verdon Frankrijk Mel waterfiets

Vanaf Lac de Sainte-Croix vaar je zo op je waterfiets of kano naar de Gorges du Verdon

Gorges du Verdon - Lac de Sainte-Croix in Frankrijk

2. Lac de Sainte-Crox en Gorges du Verdon (Frankrijk)

Ben je op zoek naar prachtige meren in Europa, dan is Lac de Sainte-Croix in Frankrijk een aanrader! Het stuwmeer ligt midden in de Provence en ontstond door een dam in de rivier de Verdon. Lac de Sainte-Croix is niet alleen een van de mooiste meren in Frankrijk, vanaf het meer peddel je ook zo naar de beroemde Gorges du Verdon, een van de grootste kloven van Europa.

Lac de Sainte-Croix is populair vanwege het blauwe water en de omringende bossen en kliffen. Langs het meer vind je genoeg strandjes en mogelijkheden om een waterfiets, kano of kajak te huren. Maar natuurlijk kun je er ook gewoon zwemmen. Een aanrader is de Route des Crêtes: een autoroute rond het meer en langs de Gorges du Verdon (ook super leuk met kinderen!).

Camping Les Pins – terrassencamping aan de oever van het meer
Camping Rives du Lac Sainte Croix
** – heerlijke camping aan het meer. Het is vijf minuten rijden naar het dichtstbijzijnde dorp Bauduen
Ferme Para Lou **** – b&b met zwembad

plitvice-kroatie-gd92763630_1920 2

3 Plitvice Meren (Kroatië)

Plitvice National Park in Kroatië bestaat niet uit één, maar uit wel 16 meren en het mag daarom niet in dit rijtje prachtige meren in Europa ontbreken. Het nationaal park is het grootste en oudste park van Kroatië en staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Hoewel het al lang niet meer het best bewaarde geheim van Kroatië is (het is ontzettend druk in het hoogseizoen en het is lastig om een foto te schieten zonder mensen), maar het is dan ook een prachtige plek! Met name de Plitvice watervallen zijn een geliefde fotospot, maar als je verder het park in trekt is het wat rustiger. Je kunt in de bossen rond de Plitvice meren kiezen uit verschillende wandelroutes over houten vlonderpaden, variërend van 2 uur tot 8 uur durende wandelingen.

Zrinka House **** – pension op 8 km van Ingang 1 van het Nationaal Park Plitvicemeren

Meer van Bled Slovenië

4 Meer van Bled (Slovenië)

Nog zo’n prachtig meer in Europa is het Meer van Bled in Slovenië. Alleen al vanwege het blauwgroene water en het eilandje in het midden is het Meer van Bled een fotogenieke plek. Het ligt in de Julische Alpen in de gelijknamige plaats Bled. In en rond het Meer van Bled kun je goed suppen en zwemmen.

Wil je een duik nemen dan vind je strandjes aan de west- en noordkant van het meer en in de bergen rond het meer zijn diverse fiets- en wandelroutes uitgezet. Maar het meest opvallende van het Meer van Bled is toch wel het eilandje in het midden van het meer met daarop de Maria Hemelvaartkerk. Volgens tradities moet je drie keer de bel luiden om een wens te doen. Trouwen kan ook, maar dan moet de bruidegom zijn bruid 99 (!) treden naar boven richting het kerkje dragen.

B&B Pletna**** – b&b met uitzicht op de bergen én op het Meer van Bled. Je kunt hier gratis je auto parkeren

Hallstättersee in Oostenrijk

5. Hallstättersee (Oostenrijk)

De Hallstättersee in Oostenrijk is een plaatje om te zien. Dit is dé plek voor actieve vakantiegangers. Het meer van Hallstatt is populair bij wandelaars en fietsers en op het meer kun je suppen, kanoën of roeien. Vanaf het water heb je een prachtig uitzicht op het schilderachtige plaatsje dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

De Chinezen vonden Hallstatt trouwens zó mooi, dat ze in de Chinese provincie Guangdong een exacte kopie van het stadje hebben neergezet. Hoe bizar?! De inwoners van Hallstatt zelf zijn iets minder blij met alle populariteit en proberen het toerisme terug te dringen.

Haus Franziska*** – appartementen op een paar minuten lopen van het centrum van Hallstatt

Lac du Bourget mooiste meren zuiden van Frankrijk

Een van de mooiste meren in Europa: Lac du Bourget

6. Lac du Bourget (Frankrijk)

Het grootste natuurlijke meer van Frankrijk is Lac du Bourget bij Chambéry. Met zijn helderblauwe water is dit een van de prachtige meren in Europa. Gemiddeld is het meer van Bourget 83 meter diep, waarmee het ook het diepste meer van Frankrijk is. Rond het meer vind je gezellige campings en in de groene bossen zijn verschillende wandel- en fietsroutes uitgezet.

Een aanrader is een bezoek aan de stad Aix-Les-Bains dat bekendstaat om haar natuurlijke warmwaterbronnen en Romeinse ruïnes. Je kunt er ook goed eten trouwens in een van de restaurants. Voor een mooi uitzicht over Lac du Bourget kun je het beste rijden of wandelen naar uitkijkpunt Dent du Chat.

Camping les Lacs *** – Lac du Bourget ligt op drie kilometer van je kampeerplek
Studio Esplanade bord du lac *** – appartement met uitzicht op het meer in Aix-les-Bains

Lago di Braies boathouse Italië

Prachtige meren in Europa: Lago di Braies

7. Pragser Wildsee of Lago di Braies (Italië)

Een van de mooiste meren in Italië (en een van de mooiste meren in Europa) is Lago di Braies. De naam is verwarrend, want in Italië heet het Lago di Braies, maar de Duitsers noemen het Pragser Wildsee. Hoe dan ook is het een plaatje om te zien, want in het turquoise water zie je de omringende bergtoppen. Omdat Lago di Braies op 1500 meter hoogte ligt is het te koud om er in te zwemmen. Wel kun je in de omgeving waanzinnige wandelingen maken.

Dit plekje heeft ook een heftige geschiedenis. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog vond hier namelijk de uitwisseling plaats van 137 politieke gevangenen afkomstig uit Duitse concentratiekampen. Een SS-commandant hoopte ze te ruilen voor zijn eigen veiligheid en sloot de gevangenen tijdelijk op in de kleine kapel aan de Pragser Wildsee.

Garni Bergblick *** – dit pension ligt op 5,8 km van Lago di Braies en heeft gratis privé parkeergelegenheid

Lac d'Aiguebelette mooiste meren zuiden van Frankrijk

Een van mijn favoriete meren in Europa: Lac d’Aiguebelette

8. Lac d’Aiguebelette (Frankrijk)

Vlak bij Lac du Bourget en het Meer van Annecy ligt Lac d’Aiguebelette, een van de mooiste meren in Europa. Het is een stuk kleiner en minder bekend, maar daardoor ook een stuk rustiger dan bij de andere meren. Bovendien zijn motorboten hier verboden, dat betekent dat je in alle rust een duik kunt nemen in het smaragdgroene water.

Lac d’Aiguebelette is daarom ook ideaal voor gezinnen met kleine kinderen. We kampeerden eens met de kinderen op de low budget Camping Les Trois Lacs in Belmont-Tramonet, op zo’n 20 minuten rijden van het meer. Je kunt je eigen tent meenemen, maar voor weinig zijn ook accommodaties te huur. Daarom hoort het wat mij betreft tot de mooiste meren in Europa. 

Camping Les Trois Lacs – kleinschalige camping op 20 minuten rijden van Lac d’Aiguebelette
Villa *** – 12 persoons villa in Saint-Alban-de-Montbel met uitzicht op het meer

Meer van Ohrid in Macedonië

Het meer van Ohrid is ongetwijfeld een van de mooiste meren in Europa

9. Mooiste meren in Europa: Meer van Ohrid (Macedonië)

Niet zo heel bekend, maar daarom misschien wel een van de meest prachtige meren in Europa, is het Meer van Ohrid. Het prachtige meer ligt in Macedonië en is het diepste meer van Europa. In dit gebied in Noord-Macedonië leven veel dieren in het wild, zoals de bruine beer, wolven en de zeldzame balkanlynx.

In het gelijknamige plaatsje Ohrid vind je volop cultuur. Bezoek er het theater van Ohrid dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Voor een prachtig uitzicht beklim je de berg Ohrid. Eenmaal boven kun je ook de ruïne van Fort Samuel bezoeken met goed bewaarde stadsmuren en vier torens. In het Meer van Ohrid kun je trouwens heerlijk zwemmen, maar je kunt ook een boottocht maken vanaf Ohrid door de oude binnenstad of naar het Sveti Naum klooster.

Hotel Granit **** – net buiten de gezellige stad Ohrid en direct aan het meer. Er is een zwembad en er zijn meerdere restaurants
Villa Veron **** – kleinschalig en low budget accommodatie aan het Meer van Ohrid

Prachtige meren in Europa bewaren

Mooiste meren in Europa mooiste meren in Europa bucketlist

Meer inspiratie voor je vakantie in Europa





Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.

 


13 comments on “Meren in Europa: de 9 mooiste voor op je bucketlist!

  1. Vroeger hebben we bij het Comomeer op een camping gestaan, een mooi gedeelte om te verblijven.

    • Ja, het Comomeer is echt een van mijn favorieten! Ook leuk in het voorjaar of in de herfst trouwens ;)

    • Lac d’Annecy staat inderdaad in mijn rijtje favoriete meren in Frankrijk. Het meer van Jesenice ken ik niet. Bedankt voor de tip! Ga ik eens opzoeken ;)

  2. Het meer van Bled staat nog hoog op mijn verlanglijstje. Slovenië lijkt me echt zo’n mooi land!

  3. Lijk me allemaal mooie meren. Jammer genoeg nog nooit heen geweest.
    Misschien in de toekomst dat ik er eens heen ga.

  4. Bij een aantal zijn we inmiddels wel geweest, maar het meer van Bled en Lago di Braies staan nog hoog op mijn lijstje! Wij waren twee jaar geleden nog bij de Halstattersee (prachtig), maar vlakbij ligt ook de Gosausee, deze is een stuk kleiner, maar minstens zo mooi!

  5. Wat een mooie foto’s zeg! Ik vind de Plitvice Meren ongelooflijk mooi! Wat een plaatje. Er zijn zoveel mooi dingen in deze wereld, niet normaal.

  6. Wauw! Wat een beeldschone lijst! Oostenrijk en Italië staan echt nog op mijn wensenlijstje. Al vindt ik Kroatië en Macedonië ook verrassend mooi!

  7. Wat is Europa toch ook mooi en veelzijdig. Ik heb nog niet zoveel meren in mijn leven bezocht, behalve Lago di Garda. Ik ga me zeker ook eens verdiepen in die in jouw lijst!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *