Goedkope vliegtickets scoren? 12 tips and tricks

Praktische info, Travel

Goedkope vliegtickets scoren? Tips
Ik vind het heerlijk om samen met mijn kinderen te vliegen naar mooie bestemmingen. Al zou ik liever wat vaker de trein willen nemen, maar helaas is dat (nog) niet voor elke vakantiebestemming haalbaar of betaalbaar. En hoewel vliegen nog steeds een dure grap is, zijn er gelukkig ook mogelijkheden om op je vliegtickets te besparen. Waar je zoal op moet letten om goedkope vliegtickets te scoren? Ik deel hier graag mijn 12 tips and tricks.

Goedkope vliegtickets - Vliegtuig airplane vleugel wing

Goedkope vliegtickets boeken als je reist met kinderen = goed plannen

Goedkope vliegtickets voor het gezin

Als alleenstaand ouder is het leven vaak een stuk duurder dan dat je alle kosten kunt verdelen over twee inkomens. Wil je op reis met je kinderen dan ben je bovendien aangewezen op de schoolvakanties. Hartje hoogseizoen dus.

Een relatief goedkope vakantie x 3 (voor in mijn geval mezelf + 2 kids) voel je alsnog flink in je portemonnee. Daarmee worden zelfs low budget vliegvakanties een dure grap. Toch zijn er manieren om, ook als je met kinderen reist, goedkope vliegtickets te scoren. Dit zijn mijn tips om betaalbare vluchten te vinden. Er zijn trouwens een aantal dingen waar je op moet letten als je als alleenstaand ouder gaat reizen met een minderjarig kind.

Handige websites waar je goedkope vliegtickets kunt zoeken:

Tix.nl
KLM.nl
Transavia aanbiedingen
Vueling.com

1. Flexibel plannen: begin of eind van de schoolvakanties

Dé manier om goedkope vliegtickets te vinden is door flexibel te zijn, want de meest betaalbare vluchten zijn in het laagseizoen. Maar wat als je als gezin met schoolgaande kinderen gebonden bent aan schoolvakanties?

Zelf kijk ik altijd goed wanneer de schoolvakanties exact beginnen en eindigen. Zo kan het zijn dat de regio midden (waar ik woon) als eerste of laatste zomervakantie heeft. Vliegtickets, maar ook pakketreizen, zijn in die eerste of laatste week vaak net iets goedkoper dan in de weken waarin alle regio’s vakantie hebben. Hetzelfde geldt voor de meivakantie en de herfstvakantie. Het verschil is soms maar miniem, maar x3 scheelt het toch weer een flinke duit.

Zoek dus uit wanneer de vakanties van alle regio’s overlappen en probeer daar nét buiten (maar uiteraard wel in jouw vakantie) goedkope vluchten te vinden. Dat betekent vaak dat wij óf in de allereerste week van onze zomervakantie vliegen óf in de allerlaatste week. Wat hectischer qua planning, maar het scheelt je zeker geld!

Vliegtuig nacht

Goedkope vluchten betekent soms ook onmogelijke vluchttijden

2. Vlieg met een overstap en verleng deze

Een vlucht met een overstap is bijna altijd goedkoper dan een rechtstreekse vlucht. Natuurlijk is een rechtstreekse vlucht een stuk duurzamer, toch moet je je opties afwegen.

Want vind jij een overstap wel of niet fijn is als je met kinderen reist? Aan de ene kant kan een overstap voor extra stress zorgen. Zo haalde mijn dochter op het nippertje haar overstap in Frankfurt, maar haar bagage helaas niet. Daar sta je dan in San Francisco zonder je spullen. Een rechtstreekse vlucht kan je in zo’n geval een hoop gedoe schelen.

Aan de andere kant kun je ook je overstap verlengen. Vooral fijn als je naar verre bestemmingen reist. Reis je naar Azië dan kun je er een paar dagen Dubai, Bangkok of Singapore aan vast plakken.

Ga je naar de Verenigde Staten dan kun je ook een stedentrip Reykjavik met Icelandair of New York inlassen (niet per se heel goedkoop trouwens, maar als je er toch bent). Zo heb je minder last van een jetlag, het is relaxter, goedkoper én je ontdekt een nieuwe bestemming.

Lees ook: mijn tips om duurzamer te reizen
En: low budget tips voor New York

3. Laat je verrassen

Heb je nog geen idee waar je heen wilt, maar wil je er even tussenuit? Zoek dan eens op de data waarop je weg wilt en laat je verrassen door de bestemmingen die als goedkoopste boven komen drijven. Zo belandde ik eens op Malta tijdens het paasweekend, omdat dat het goedkoopst was. Ook fijn: ik vloog met Air Malta waarbij, als een van de weinige luchtvaartmaatschappijen, ruimbagage nog bij je vliegticket inbegrepen is!

4. Reis met alleen handbagage

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen moet je bijbetalen voor je ruimbagage en tegenwoordig zelfs voor je handbagagetrolley. Kijk daarom of je zo lichtgewicht mogelijk met alleen handbagage kunt reizen. Daarmee kun je een hoop reiskosten besparen. Een ander voordeel is dat je bij aankomst niet hoeft te wachten bij de bagageband en je lekker flexibel bent.

Lees ook: mijn tips voor reizen met alleen handbage
Plus: complete inpaklijst handbagage

5. Ruimbagage (ver)delen

Heb je toch iets meer bagage dan gepland? Reis je, zoals wij, met z’n drietjes, dan kun je er ook voor kiezen om één stuk ruimbagage te boeken en dit te delen met alle gezinsleden (dat kan ook als je een pakketreis hebt geboekt). Ook handig als er iemand (zoals zoonlief in ons geval) flippers meeneemt naar Griekenland die niet in de handbagage passen. Je kunt bovendien kiezen uit de hoeveelheid en gewicht ruimbagage die je meeneemt. Maar mijn ervaring is dat je met 15 kg al een heel eind komt.

6. Moment van boeken

Zoek je goedkope vliegtickets, kijk dan ook naar het moment van boeken. De prijzen fluctueren namelijk continu, maar laat je ook niet gek maken. Zo lees ik vaak dat je op dinsdag het goedkoopst vliegtickets kunt boeken, maar ook dat is niet per se altijd waar. Houd gewoon zelf de websites in de gaten.

Ook als je denkt dat je last minute nog een goedkope vlucht kunt scoren, kom je vaak bedrogen uit. Mijn ticket naar Andalusië was bijna 200 euro duurder toen ik het ging boeken dan dat ik het een week daarvoor had gezien. Soms geldt ook gewoon: zie je iets goedkoops, boek het dan meteen!

Meestal is zo’n acht weken van tevoren het beste moment. Zelf laat ik het er liever niet op aankomen en boek ik mijn verre reizen al zo’n 4 maanden of nog langer van tevoren. Behalve als ik ga IPB’en, dan ga ik voor heel last minute.

7. Boek goedkope vliegtickets incognito

Wil je betaalbare vliegtickets boeken, verwijder dan je cookies, open een andere browser of zoek in een incognito-venster. Raar maar waar, omdat je browse geschiedenis wordt gemonitord, worden de prijzen van je vliegtickets hoger naarmate je dezelfde pagina vaker bezoekt. Maar blijf wel kritisch, want ook hiervoor geldt dat het soms niet uitmaakt.

8. Houd aanbiedingen in de gaten

Luchtvaartmaatschappijen hebben soms geweldige acties. Zo kun je tijdens de KLM Werelddealweken goedkope vliegtickets scoren of aanbiedingen tijdens de Zo’n Zin in Deals van Transavia. Je moet er dan wel snel bij zijn en niet te lang twijfelen.

9. Goedkoper vliegen vanaf een andere luchthaven

Vergelijk ook vliegtickets vanaf andere luchthavens. Een vlucht vanaf Eindhoven, Groningen Airport Eelde, Düsseldorf of Brussel kan goedkoper zijn dan vanaf Schiphol. Zo vloog ik eens voor een prikkie vanaf luchthaven Eelde naar Rethymnon en parkeren was er ook nog eens heel goedkoop!

Check wel hoeveel extra tijd, reis- en parkeerkosten je kwijt bent om er te komen. Anders ben je misschien alsnog duurder uit. Hetzelfde geldt voor je eindbestemming. Zo kan het de moeite waard zijn om je rondreis in een andere stad te beginnen, bijvoorbeeld in Las Vegas in plaats van in San Francisco.

Lees ook: handige luchthaven tips
En: tips goedkoop parkeren bij de luchthaven

10. Retour of enkele reis?

Meestal is een retourticket het goedkoopst, maar soms zijn twee enkele reizen voordeliger. Vooral als je een rondreis maakt kan het goedkoper en handiger zijn als je vliegt op de ene luchthaven en terugvliegt vanaf een andere. Bovendien is het een stuk praktischer als je minder tijd hebt. Zo vloog ik voor mijn rondreis door Zuidwest-Amerika naar San Francisco en terug vanaf Las Vegas. Maar ook een keertje heen naar San Francisco en terug vanaf Los Angeles.

11. Goedkope vliegtickets: Error fares

Wie droomt er niet van: je ziet een goedkoop vliegticket voorbij komen tegen een onwaarschijnlijke prijs. En dat is het vaak ook. Door een typefout of fout in het systeem kunnen er soms zogenaamde error fares voorbij komen. Let wel op: soms worden dergelijke tickets alsnog ongeldig verklaard. Dus wacht zo’n 48 uur en je zeker weet dat je je goedkope vliegticket in the pocket hebt.

KLM vliegtuig Schiphol Amsterdam

12. Meld je aan als Flying Blue member

Veel luchtvaartmaatschappijen bieden een Frequent Flyer programma aan. Sparen gaat langzaam (helemaal als je vaak met verschillende airlines vliegt), maar hé, alle kleine beetjes helpen. Zelf ben ik Flying Blue member en dat levert soms leuke kortingen op! Als Flying Blue deelnemer profiteer je trouwens niet alleen van voordelen bij KLM en Air France, maar ook als je met Transavia of andere partners vliegt!

Bekijk het Flying Blue programma van KLM >>

Heb jij nog bespaartips voor goedkope vliegtickets? Laat het me dan weten in een reactie. Lees hier ook mijn tips om goedkoop te reizen en inspiratie om zuinig te leven en groots te genieten om meer te kunnen reizen.

Tips goedkope vliegtickets bewaren

Goedkope vliegtickets Goedkope vliegtickets scoren

Meer tips goedkoop reizen








Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.

ReizenReizenReizen


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *