Financiële voorbereiding op je reis

Praktische info, Travel

financiële voorbereiding op je reis

Financiële voorbereiding op je reis is belangrijk. Want wat doe je als je portemonnee is gejat, je je bankpas kwijt bent geraakt of met je hoofd tegen een pilaar van de kerk loopt en moet langs de eerste hulp in het buitenland (dat overkwam mijn zoon eens tijdens een tripje Barcelona). Sommige dingen zijn al lastig te regelen als je thuis bent, laat staan tijdens je reis. Het is dus slim om vooraf financiële voorbereidingen te treffen, zodat je tijdens je vakantie niet in paniek raakt als er iets anders loopt dan je had gepland. Met deze checklist financiële voorbereiding ga je met een gerust hart op reis.

financiele voorbereiding bankpas betalen vrouw

Financiële voorbereiding op je reis: schaf een creditcard of debit card aan

1. Zet je bankpas op buitenland

Meestal staat je bankpas uit voor andere werelddelen, behalve Europa. Dus reis je binnen Europa dan is er niets aan de hand. Maar ga je op reis buiten Europa, check dan of je betaalpas aanstaat voor gebruik buiten Europa en pas dit aan. Dat kan via internetbankieren of je mobiel bankieren app. Zo ga je financieel voorbereid op reis!

2. Schaf een creditcard of debit card aan

In veel landen is het handig om een creditcard of debit card te hebben. Lang niet overal accepteren ze namelijk een gewone betaalpas. Voor auto- of camperhuur, (vooral in Amerika) móet je zelfs een creditcard hebben.

Wil je liever geen creditcard in verband met oplopende schulden? Denk dan aan een debit card. Hier zet je vooraf geld op, maar je kunt het overal gebruiken als creditcard. Omdat ik voor mijn rondreis Zuidwest-Amerika geen VISA aan kon schaffen (je moet een vast inkomen en vaste verblijfplaats hebben en dat had ik op dat moment niet ivm een scheiding), was dit de enige mogelijkheid.

3. Bankpasjes: activeer ze en bewaar ze apart

Belangrijk voor je financiële voorbereiding op je reis: heb je een nieuwe betaalpas of creditcard, vergeet dan niet om deze vooraf te activeren. Vaak doe je dat online of moet je bijvoorbeeld de eerste keer dat je de pas gebruikt met je pin iets betalen (i.p.v. contactloos). Meer info vind je op de website van je bank of in de app. Zorg er ook voor dat je verschillende pasjes op diverse plekken bewaart en dat je de pincodes niet vergeet. Wordt je pas gestolen dan moet je je rekening direct laten blokkeren via het alarmnummer van je bank.

4. Financiële voorbereiding op je reis: neem cash mee

Op sommige plekken kun je niet met een betaalpas betalen en vind je geen geldautomaten. Zo kon ik in het Atlasgebergte in Marokko, in de binnenlanden van Namibië of in afgelegen dorpjes in Andalusië in sommige winkeltjes en restaurants alleen maar met cash betalen. Hetzelfde geldt voor bepaalde delen in Libanon, waar de Amerikaanse dollar een veel voorkomend betaalmiddel is. Van sommige landen is vreemde valuta vooraf niet verkrijgbaar bij het GWK (zoals dat van Botswana bijvoorbeeld). Je kunt dan je euro’s of dollars ter plekke bij wisselkantoren omwisselen voor lokale valuta.

Bestel valuta bij GWK Travelex >>

5. Maak een kopie of scan van je pasjes

Maak een scan of kopie van je bankpas en/of creditcard. Bewaar het in een mapje op je telefoon en stuur deze ook naar een emailadres waar je altijd bij kunt. Zo kun je als je bankpas en/of portemonnee kwijtraakt of gestolen wordt, toch je gegevens achterhalen.

6. Financiële voorbereiding op je reis: internetbankieren

Zorg ervoor dat je altijd toegang hebt tot internetbankieren. Bij de meeste banken is een e-dentifier inmiddels afgeschaft en vervangen door een app waarmee je zonder je apparaatje in kunt loggen.

7. Sluit een reis- en annuleringsverzekering af

Een reisverzekering afsluiten? Neem een doorlopende reisverzekering als je veel op pad bent of sluit een kortlopende reisverzekering af. Dat kan heel makkelijk en snel op de website van de ANWB bijvoorbeeld. Boek je een pakketreis dan kun je vaak bij je boeking zowel een reisverzekering als annuleringsverzekering afsluiten.

Bekijk doorlopende reisverzekering >>
Vergelijk kortlopende reisverzekeringen >>

8. Financiële voorbereiding op je reis: check je zorgverzekering

Ga financieel voorbereid op reis en check voorafgaand aan je reis welke kosten je zorgverzekeraar dekt in het buitenland. Vooral als je spannende dingen gaat doen of langere tijd op reis gaat.

Zorgverzekeringen vergelijken Independer >>

9. Schaf een EHIC aan

Vraag een EHIC aan voor het buitenland. In veel landen kun je met deze European Health Insurance Card direct medische hulp krijgen. Heb je deze niet, dan kan het gebeuren dat je onkosten eerst voor moet schieten en pas bij thuiskomst kunt declareren bij je zorgverzekeraar. Met de EHIC bewijs je namelijk dat je in Nederland verzekerd bent en dat kan je veel gedoe besparen.

Wij hadden de EHIC nodig toen we met onze zoon naar de eerste hulp moesten in Barcelona nadat hij met zijn hoofd tegen een pilaar van een kerk was gelopen (en het bloedde als een rund). Dit pasje is in het Engels. Bij sommige zorgverzekeraars staat het standaard digtaal in de app (zoals bij Anderzorg), bij andere kun je het gratis online aanvragen.

Zo vraag je een EHIC aan >> 

10. Informeer de thuisblijvers

Goede financiële voorbereiding op je reis: geef je adresgegevens en vluchtnummers door aan thuisblijvers. Eventueel kun je ook je bankgegevens, polisnummers van verzekeringen en je creditcardgegevens achterlaten.

11. Maak een lijst met noodnummers

Maak een lijst met belangrijke nummers. Dat kunnen telefoonnummers zijn, maar  ook je BSN nummer kan handig zijn. Sla ook het nummer van je bank (voor het geval je bankpas wordt gestolen) en je verzekeraar op.

Financiële voorbereiding op je reis bewaren

Financiële voorbereiding op je reis Financiële voorbereiding op je reis

Meer praktische tips voor je reis

Handig om mee te nemen op vakantie







Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.

OutdoorOutdoor


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *