Leef je uit, want de omgeving van het plaatsje Maissin in de Belgische Ardennen leent zich perfect voor heerlijke wandelingen. Je vindt er maar liefst meer dan 150 kilometer aan uitgestippelde wandelpaden. Wandel er over glooiende heuvels, door bossen en langs de oevers van de Lesse. Zo kun je wandelen van Maissin naar Redu, het boekendorpje. Wij combineren twee routes en wandelen over de Virée à Chêne en de Promenade de la Virée des Croix van Maissin naar Redu. Deze wandelroute start en eindigt in Maissin.
Wandelen van Maissin naar Redu in het kort
Lengte: 14,5 km
Start- en eindpunt: Virée à Chêne start bij de kerk van Maisson, maar je kunt ook achter Maison des Ardennes beginnen. Wandel je alleen Virée à Chêne dan is de lengte 11 km. Bekijk hier de routekaart.
Markering: Witte bordjes met een rode ruit + bordjes met een blauwe rechthoek
Wandelroutes Virée à Chêne en Promenade de la Virée des Croix
Wij combineren twee wandelroutes: eerst volgen we Virée à Chêne (rode ruit) tot aan Lesse, waar we aan de overkant van de rivier de Lesse overstappen op Promenade de la Virée des Croix (blauwe rechthoek). Officieel start Virée à Chêne bij de kerk in Maissin. De Eglise Saint-Hadelin werd gebouwd in 1856 en is een bezoek waard, net als de overige bezienswaardigheden in Maissin. Kom je met de auto dan kun je parkeren bij de supermarkt vlak bij de kerk. Maar omdat de route achter Maison des Ardennes langsloopt, waar wij overnachten, starten we onze wandeling direct achter ons hotel.
Wandelen van Maissin naar Redu door de weilanden
1. Dwars door de weilanden en bossen
De Virée à Chêne (rode ruit) start dus tegenover de kerk van Maissin. Vanaf hier brengen bordjes je het dorp uit en via de landbouwweg ‘Chemin du Sarté’ wandel je zo naar de rand van het bos. Het is hier heerlijk rustig en overal hoor je vogels fluiten. Het is een wat regenachtige dag, maar dat zorgt voor een wat mysterieuze sfeer.
2. Wandelen van Maissin naar Redu: dorpje Lesse
De wandelroute is goed te volgen en de bordjes worden duidelijk aangegeven. We wandelen naar het dorpje Lesse. Dit is een overstappunt: je kunt hier de Virée à Chêne blijven volgen en voor de brug rechtsaf slaan (je verkort dan de route). Wandel je naar Redu dan moet je de brug over de Lesse oversteken. Vanaf hier volg je de Promenade de la Virée des Croix (blauwe rechthoek) en slaat linksaf naar Redu. Aan je linkerhand vind je een klein parkje met een informatiebord en wat picknickbankjes aan de kabbelende rivier de Lesse. Een leuk plekje om even te gaan zitten.
3. Geitenpaadje
De officiële route neemt je mee over de geasfalteerde weg richting Redu, maar wij kiezen voor een geitenpaadje door het bos. Die vind je net voor de bocht aan je linkerhand en wordt ook aangegeven met een bordje. Je wandelt dan dwars door het bos dat uitkomt op het parkeerterrein van Redu.
ESA Station bij Redu – Bron foto
4. ESA Station
Als je de route wel vervolgt via de asfaltweg kom je langs Redu Space Services, een ESA Station met tal van ruimtetelescopen en antennes. Jammer genoeg kwam ik hier te laat achter, want ik had het graag met eigen ogen gezien!
5. Boekendorpje Redu
In het boekendorpje Redu kun je heerlijk rondsnuffelen in een van de 15 tweedehands boekwinkeltjes en antiekzaken. Het idee om van Redu een boekendorpje te maken ontstond in 1984 toen er een markt van zeldzame tweedehands boeken werd gehouden. Dat was zo’n succes dat de tweedehandsboeken zijn gebleven om het leeglopende plattelandsdorpje nieuw leven in te blazen. Sindsdien komen boekenliefhebbers vanuit de hele wereld naar Redu. Ook een aanrader is een bezoek aan het didactisch kunstmuseum Mudia. Wij hebben er nu geen tijd voor, maar wie weet een volgende keer!
Je kunt in Redu ook even neerploffen voor een hapje en drankje. Wij schuiven aan voor koffie in Le Fournil, waar je ook bourgondisch kunt lunchen en overnachten.
6. Langs de oevers van de Lesse
We vervolgen onze wandeling en laten boekendorpje Redu achter ons. Daar waar de Promenade de la Virée des Croix voor de rivier de Lesse rechtsaf buigt, stappen wij over de brug en via een klein kabouterbruggetje komen we weer op de Virée à Chêne (rode ruit). We wandelen door het bos, terwijl we onder ons het kabbelende water van de Lesse zien en horen.
7. Pont Marie-Thérèse
De route voert ons weer richting Maissin via de Pont Marie-Thérèse. Deze vierbogige brug werd in de 17e eeuw in Romeinse stijl gebouwd en is een plaatje om te zien. Hoewel er verhalen gaan dat keizerin Maria-Theresia het liet bouwen nadat ze hier een ongeluk kreeg met haar paard, werd het eigenlijk gebouwd omdat dit de makkelijkste route was tussen Bouillon en Luik. Vanaf hier wandel je zo terug naar het eindpunt en de start van je wandelroute in Maissin.
Overnachtingstips bij Maissin
Wil je wandelen van Maissin naar Redu dan kun je overnachten in Maissin. In en rond het plaatsje vind je tal van overnachtingsmogelijkheden. Samen met een vriendin sliep ik in het gezellige Maison des Ardennes, iets buiten het centrum van Maissin. Daarnaast zijn er ook volop leuke natuurhuisjes in de Ardennen, maar je vindt er ook kleinschalige campings, hotels en appartementen, zoals:
- Le Maissin 1876 ***: dit vrijstaande en knusse bed & breakfast ligt in een landelijke omgeving in Paliseul. Ontbijt is inbegrepen en er is een restaurant.
- Le Fournil ***: een traditioneel hotel in het boekendorpje Redu met een gezellig restaurant en brasserie. Tijdens onze wandeling vanuit Maissin dronken we hier wat koffie. Dit is ook een goede plek om even aan te schuiven voor een lunch.
Alle accommodaties rond Maissin en Redu
Campings in de omgeving van Maissin
Wandelen van Maissin naar Redu bewaren
Meer vakantie tips Belgische Ardennen
- Wat te doen in Maissin
- Tips voor Vresse-sur-Semois
- 9 tips voor de Belgische Ardennen
- Mooiste dorpjes en steden in de Ardennen
- De leukste natuurhuisjes in de Belgische Ardennen
- Tips wat te doen in Durbuy
- 10x wat te doen in Dinant
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Pixabay en Pexels.