Overwinteren in Portugal: dit zijn de 8 beste bestemmingen

Portugal, Europa, Travel

Armação_de_pera_algarve-portugal

Overwinteren in Portugal. Vroeger dacht je dan vooral aan senioren die de kou in Nederland willen ontvluchten, tegenwoordig zijn het steeds vaker digital nomads of mensen die locatie onafhankelijk werken die in de winter in Portugal willen verblijven. En geef ze eens ongelijk: de winters in Portugal zijn mild en de zon schijnt ook in de winter regelmatig. Wil je ook de winter doorbrengen in de Algarve, langs de Costa de Lisboa of op Madeira? Dit zijn de beste bestemmingen tijdens de wintermaanden in Portugal.

Overwinteren in Portugal - Lissabon azulejos

Overwinteren in Portugal in Lissabon

Reisorganisaties die pakketreizen overwinteren aanbieden

Er zijn een aantal reisorganisaties die speciale pakketreizen aanbieden om te overwinteren in Portugal. Je kunt kiezen voor overwinteren vanaf 36 tot 120 dagen, waarbij geldt: hoe langer je blijft, hoe goedkoper in verhouding je reis. Gemiddeld ben je zo’n €1.000 per persoon per maand kwijt. Let op: tot 90 dagen kun je als toerist in Portugal verblijven. Blijf je langer dan 90 dagen (3 maanden) in Portugal dan heb je een verklaring van inschrijving (Certificado de Registo de Cidadão Europeu) nodig. Meer over een langere periode leven of werken in Portugal lees je op de website van Nederland Wereldwijd.

Primavera Reizen – overwinteren in Portugal van 36 tot 120 dagen
Sunweb – korte wintervakantie Portugal 17 tot 29 dagen
Eliza was Here – kort overwinteren 17 tot 29 dagen
TUI – winterzon vakantie Portugal tot 28 dagen
Corendon – winterzon Portugal tot 22 dagen. Voor langer verblijf kun je telefonisch contact opnemen.

Overwinteren in Portugal - Faro straat

Overwinteren in Portugal in de stad Faro

Overwinteren: zelf vlucht & accommodatie boeken?

Liever zelf je vlucht en accommodatie regelen? Dat kan natuurlijk ook. Boek een goedkope vlucht met Transavia naar Faro, Lissabon of Madeira of vergelijk goedkope tickets Portugal op tix.nl.

Een vakantiewoning boek je eenvoudig via Interhome. Bij Booking.com kun je ook een eigen appartement of huisje voor langere tijd huren met een maximum van 90 dagen.

Praia do Vau, Algarve, Portugal

Overwinteren in Portugal: senioren

Wat is er nu fijner dan de winter en de kou even te ontvluchten en te genieten van het milde klimaat in het zuiden van Europa? Portugal is niet alleen de perfecte bestemming om te overwinteren als je last hebt van een winterdip of depressie, maar ook als je geniet van het leven aan het strand en onder de Portugese zon. Al kan het weer ook in Portugal wisselvallig en onstuimig zijn, de zon schijnt gemiddeld 4 tot 5 uur per dag en de temperatuur komt in de Algarve in de winter meestal niet onder de 15 graden. Even goed kan de thermometer overdag soms de 21°C aantikken. Ideaal dus om te overwinteren in Portugal!

Overwinteren in Portugal: workation of digital nomad

De afgelopen jaren is verblijf in Portugal tijdens de wintermaanden steeds meer in trek bij digital nomads of als locatie voor een workation. Diverse bedrijven zoals Bol en Zalando hebben zelfs hun afdeling klantenservice onder de Portugese zon in Lissabon ondergebracht. Het enige wat je nodig hebt voor een workation of als je locatie onafhankelijk werkt is goede wifi en een laptop. Gelukkig voorzien steeds meer accommodaties in die behoefte. Dus wat houdt je nog tegen? De winter doorbrengen in Portugal? Dit zijn de beste bestemmingen.

Overwinter bestemmingen in de Algarve bij Primavera

Albufeira Praia dos Alemães Portugal

Overwinteren in Portugal in Albufeira in de Algarve

1. Algarve

De Algarve aan de zuidkust van Portugal is een populaire bestemming om te overwinteren. Vooral de combinatie van pittoreske dorpjes, prachtige zandstranden en indrukwekkende kliffen maken de Algarve tot een geliefde overwinterbestemming. Je kunt kiezen uit diverse plaatsen langs de kust van de Algarve: van Monte Gordo in het oosten tot Lagos in het westen. In de winter schommelt de temperatuur in de Algarve tussen de 17 en 20°C. En al valt er zo nu en dan een regenbuitje, dat mag de pret niet drukken. In de Algarve vind je prachtige stranden en het eten is er niet duur. Overwinteren in de Algare is dan ook relatief goedkoop.

Goedkoop overwinteren in de Algarve

Albufeira Praia dos Pescadores Portugal

Overwinteren in Portugal: het strand van Albufeira

2. Albufeira (Algarve)

Albufeira is een van de populairste en drukste badplaatsen in de Algarve. De witgepleisterde huizen vormen een mooi contrast met de goudgele stranden. Slenter door de smalle straten van Old Town Albufeira met haar vele gezellige restaurantjes, winkels en supermarkten. Houd je van een bruisend nachtleven en uitgaan dan zit je goed in de buitenwijk van Albufeira: the Strip. Fijne accommodaties in Albufeira om te overwinteren zijn Hotel Vila Galé Cerro Alagoa vlak bij het centrum van Albufeira en de spotgoedkope appartementen Orada Marina de Albufeira bij de nieuwe jachthaven. Een ideale locatie om te overwinteren in Portugal.

Overwinteren in Albufeira met Primavera Reizen

Overwinteren in Portugal - Monte Gordo Algarve

Overwinteren in Portugal in Monte Gordo

3. Monte Gordo (Algarve)

In het vlakke landschap, op een paar kilometer van de grens met Spanje, ligt Monte Gordo. Ooit was Monte Gordo een vissersplaatsje, tegenwoordig is het een populaire badplaats. Vooral senioren overwinteren graag in Monte Gordo. Het heeft namelijk een 16 kilometer lang zandstrand, het is er relatief rustig en omdat de omgeving vlak is kun je het heel goed op de fiets verkennen. Langs de boulevard van Monte Gordo vind je gezellige restaurants en terrasjes. Ga je er graag op uit dan is een bezoek aan het Castro Marim Kasteel (op 10 km) een aanrader. Op ongeveer een half uur rijden sta je ook in het stadje Tavira met bezienswaardigheden als een Moors Kasteel en een eeuwenoude Romeinse brug.

Overwinteren in Monte Gordo via Primavera Reizen

Faro Algarve Portugal

Overwinteren in Portugal in de prachtige stad Faro
Ilha Deserta vissershuisjes bij Faro Portugal

4. Faro (Algarve)

Hoewel je misschien niet direct aan Faro denkt bij overwinteren in de Algarve, is deze stad de moeite waard! Zeker als je houdt van authentieke Portugese plaatsen die nog niet worden overspoeld door toeristen. Wandel door het oude centrum, Cidade Velha, met witte huizen en over pleintjes omzoomd met sinaasappelbomen.

Faro heeft geen zandstrand, maar vanaf de haven kun je een boot nemen naar een van de eilanden voor de kust die deel uitmaken van natuurpark Ria Formosa. Vooral Ilha Deserta is een aanrader. Op dit onbewoonde eiland leven beschermde vogelsoorten en je kunt er een hapje eten in het enige gebouw dat het eiland telt: eco-restaurant Estaminé.

Bekijk wintervakanties in Faro bij de Vakantiediscounter
Boek een verblijf in Faro bij booking.com

Lagos Algarve Portugal

Overwinteren in Portugal: de stad Lagos

Praia Dona Ana Lagos, Algarve, Portugal

5. Lagos (Algarve)

In het westen ligt Lagos, een van de oudere stadjes in de Algarve. Hier kun je overwinteren te midden van cultuur en een dosis geschiedenis. Lagos werd namelijk eeuwenlang overheerst door de Moren waaraan de middeleeuwse kerken en stadsmuren nog herinneren. Nadat het werd heroverd door de Portugezen werd het de uitvalsbasis van ontdekkingsreizigers als Columbus en Vasco da Gama. In 1444 had Lagos de eerste overdekte slavenmarkt van Europa. Op deze plek is tegenwoordig het Slavernijmuseum gehuisvest.

Ook als je van natuur houdt, zit je in Lagos goed. Behalve de Ponta da Piedade, waar je een prachtige wandeling kunt maken, vind je aan de kust steile kliffen, mooie stranden en grotten. Vanuit Faro rijd je makkelijk en goedkoop voor zo’n € 8 in minder dan twee uur met de trein naar Lagos.

Overwinteren in Lagos bij Primavera Reizen
Boek een winter in Lagos bij TUI

6. De Alentejo

Ingeklemd tussen de Costa de Lisboa rond Lissabon in het noorden en de Algarve in het zuiden ligt de Alentejo. Een gebied vol uitgestrekte wijngaarden, glooiende heuvels, schilderachtige dorpjes en nog onontdekte plekjes. Het is geliefd bij surfers en wandelaars en omdat Alentejo zo kleinschalig is, is het nog relatief onbekend. Wel is het er kouder dan bijvoorbeeld in de Algarve.

Dat maakt de Alentejo een ideale overwinterbestemming voor rustzoekers en natuurliefhebbers. En bij wijnliefhebbers, want het landschap is bezaaid met wijngaarden en het is dan ook een van de populairste wijnregio’s in Portugal. In het noorden van de Alentejo liggen slaperige dorpjes en kastelen en langs de kilometerslange kust in het zuiden vind je badplaatsen als Vila Nova de Milfontes, Sines en Porto Cavo.

Boek je verblijf in Alentejo bij Eliza was here

Lissabon Portugal

7. Costa de Lisboa

Houd je van cultuur snuiven en zoek je graag de rust op dan is overwinteren aan de Costa de Lisboa een goede optie. Aan de Costa de Lisboa vind je het beste van twee werelden: je kunt er genieten van het bruisende stadsleven in Lissabon, maar je vindt in de omgeving ook zandstranden, grillige rotspartijen en een bosrijk binnenland.

Lissabon trekt veel digital nomads en mensen die locatie onafhankelijk werken. Daarnaast heeft een aantal grote bedrijven hier hun klantencentrum opgezet, waaronder Bol.com en Zalando. Ideaal als je even werk en een mooie omgeving met elkaar wilt combineren. De Costa de Lisboa omvat onder andere plaatsen als Ericeira in het noorden, de goudgele stranden van Cascais, sprookjesachtig Sintra en badplaatsen als Costa da Caparica in het zuiden.

Overwinteren aan de Costa de Lisboa met Eliza was Here

Madeira Portugal

Overwinteren in Portugal op het eiland Madeira

8. Bloemeneiland Madeira

Misschien dacht je bij overwinteren in Portugal niet direct aan Madeira, toch maakt het eiland deel uit van de Azoren dat tot Portugal behoort. Madeiro draagt als bijnaam het bloemeneiland met in de winter aangename temperaturen van gemiddeld 19°C. Een perfecte plek dus om te overwinteren in Portugal.

Mooie zandstranden vind je op Madeira niet, maar wel vulkanische landschappen en prachtige bloemen. Bovendien is het een heus wandelparadijs en er zijn dan ook tal van prachtige wandelroutes uitgestippeld. Een van de populairste locaties voor overwinteraars is de hoofdstad Funchal. Behalve een fotogenieke stad met restaurants en botanische tuinen, is het ook een prima uitvalsbasis om de rest van Madeira te verkennen. Ga je als digital nomad aan de slag dan is Ponta do Sol een aanrader.

Overwinteren op Madeira
Wandelvakanties Madeira met TUI

Lissabon Portugal

Hier vind je meer inspiratie voor Vakanties Madeira.

Overwinteren in Portugal bewaren

Overwinteren in Portugal: de beste bestemmingen   Overwinteren in Portugal Overwinteren in Portugal

Meer inspiratie voor winterzon in Portugal

Reisgidsen Portugal






Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay, Pexels en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *