Werken waar en wanneer je wilt en ondertussen de hele wereld over reizen, wie wil dat nu niet? Esther Jacobs is zo’n wereldburger en was een van de eerste digital nomads of LIE (location independent entrepreneur) zoals ze zelf zegt. Al haar ervaringen als locatie onafhankelijk ondernemer deelt ze in haar Handboek voor Wereldburgers. Ze vertelt over haar eigen strubbelingen en de wirwar aan regeltjes in Nederland én deelt haar tips. Een must read als je zelf ook de stap wilt zetten naar locatie onafhankelijk werken.
Digital nomad pionier
Zelf is Esther Jacobs een echte wereldburger, een van de eerste digitale nomaden die al ruim 15 jaar de wereld over reist. En dus moest ze destijds (en nog steeds) het wiel uitvinden. Want welke rechten en plichten heeft iemand die officieel niet in Nederland woont, maar de hele wereld tot thuis heeft gemaakt? Handboek voor Wereldburgers staat boordevol tips en is een must read als je van plan bent locatie onafhankelijk te werken of als digital nomad door het leven wilt gaan. Lees snel verder of bestel het boek Handboek voor Wereldburgers van Esther Jacobs hier:
Handboek voor Wereldburgers – Esther Jacobs
Handboek voor Wereldburgers: hoe dealen met regeltjes
Esther Jacobs is een pionier als het gaat om het digital nomad life. Al jarenlang reist ze de wereld over en ze verblijft minder dan vier maanden per jaar in haar koophuis in Nederland. De ellende begint als ze wordt uitgeschreven, omdat de gemeente Amstelveen vindt dat ze te weinig in Nederland is. Dat heeft nogal wat gevolgen: ze kan haar paspoort niet verlengen, haar zorgverzekering stopt en de KvK schrijft haar bedrijf uit. Het eerste deel van het boek gaat dan ook over haar worsteling met starre overheidsinstanties die vasthouden aan soms tegenstrijdige regeltjes. En hoewel het boek uit 2014 stamt, is er sindsdien helaas nog weinig veranderd.
Lees ook: ik koos voor meer vrijheid in mijn leven
Ook wereldburger worden? Zo pak je dat aan
In eerste instantie probeert ze uit alle macht vast te houden aan de ‘zekerheid’ van het Nederlands staatsburgerschap. Totdat ze zich voorneemt om dan maar een echte wereldburger te worden en zich focust op wat wél mogelijk is. Dus vestigt ze haar bedrijf op de British Virgin Islands (waar ze geen administratie bij hoeft te houden of belasting hoeft te betalen) en koopt een boerderij op Mallorca.
Al haar (bizarre) ervaringen en tips schrijft ze op in dit boek. Als naslagwerk, maar vooral om er anderen mee te helpen. Want ze mag dan een van de eerste digital nomads zijn, ze is al lang niet meer de enige. En daar is de Nederlandse wetgeving op z’n zachts gezegd niet op voorbereid. Dus waar moet je op letten als je zonder het systeem wilt leven en welke wegen kun je bewandelen? Hoe kun je wonen en werken als wereldburger, hoe minimaliseer je je bezittingen, hoe kom je aan inkomen? Dat alles legt Esther haarfijn uit in het tweede deel van haar Handboek voor Wereldburgers.
Handboek voor Wereldburgers is een aanrader
Dus mocht je plannen hebben om locatie onafhankelijk te werken, digital nomad te worden of wil je gewoon minder afhankelijk worden van het systeem in Nederland? Dan is het Handboek voor Wereldburgers een aanrader!
Handboek voor Wereldburgers van Esther Jacobs bewaren
Meer inspiratie voor anders leven en werken
- Waarom het boek Walden nog steeds relevant is
- Ik heb gekozen voor meer vrijheid in mijn leven
- Rijk in geld of rijk in tijd? De opkomst van tijdmiljonairs
- 4 tips om te ontsnappen aan de ratrace
- Zo kun je kapitalisme vermijden in je persoonlijke leven
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Pexels.