Niet doen op reis: 10 dingen die je beter kunt laten op vakantie

Praktische info, Travel

Paros Griekenland vrouw

Meestal geef ik reistips wat je wél moet doen of zien op reis, maar wat kun je beter vermijden tijdens je vakantie in het buitenland? Niet doen op reis: 10 dingen die je beter kunt laten.

backpack woman horseshoe bend usa

10 dingen die je beter NIET kunt doen op reis

Of je nu een doorgewinterde globetrotter bent of een beginnende reiziger, het ontdekken van nieuwe landen en culturen is een onvergetelijke ervaring. Toch zijn er dingen die je beter niet kunt doen op reis.

Met je vingers aan koraal zitten, dieren als jakhalzen of zeeschildpadden proberen aan te raken, je naam kerven in eeuwenoude muren van het Colosseum in Rome, een 150 jaar oud kunstwerk in Italië vernielen voor een foto of op een tak van een 900 jaar oude versteende boom gaan zitten in Deadvlei voor het perfecte plaatje (zelf gezien tijdens onze rondreis door Namibië). Dus als jij niet ‘die toerist’ wilt zijn, moet je dit zeker lezen. Niet doen op reis: 10 dingen die je beter kunt laten.

1. Respectloos gedrag

Sommige dingen zijn behoorlijk respectloos met betrekking tot andere culturen, kunst of gewoonten. Zoals afval achterlaten of het vernielen van archeologische sites, kunst of historische gebouwen (al dan niet bewust). Je bent te gast in een land en je wilt natuurlijk dat ook toekomstige generaties er nog van kunnen genieten. Uiteraard wil je zelf ook niet als ‘zo’n toerist’ afgeschilderd worden op nieuwssites, waar je nog jaren door achtervolgd wordt. Dus beter niet doen op reis: respectloos gedrag. Geldt trouwens ook als je gewoon in Nederland bent ;)

2. Niet doen op reis: ongepaste kleding dragen

Je doet er goed aan om je vooraf te verdiepen in de kledingvoorschriften van een land. Want wat jij thuis draagt, is in sommige landen ongepast. Zo is het in India bijvoorbeeld not done voor zowel mannen als vrouwen om met blote armen of benen rond te lopen. Neem daarom dunne, katoenen broeken of lange rokken mee op reis. Verder is het slim om een sjaal of doek in te pakken die je om je schouders of hoofd kunt dragen als je een tempel of kerk bezoekt.

Lees ook: tips voor je eerste keer India
En: deze kleding neem ik mee op vakantie

3. Dieren aanraken

Nu vind ik straathonden vaak agressief, dus ik zou ze niet zo snel aaien, maar ook schattige straatkatten die je tegenkomt, kun je beter niet aanraken. In veel landen komt rabiës of hondsdolheid voor, een virus dat je op kunt lopen doordat besmette dieren je krabben, bijten of zelfs likken. En in tegenstelling tot wat de naam hondsdolheid doet vermoeden, kun je rabiës niet alleen via honden of katten, maar ook via vleermuizen, wasberen, stinkdieren of jakhalzen oplopen. In Namibië zagen we jakhalzen die niet mensenschuw waren en heel dichtbij kwamen. Raak ze dus niet aan, want rabiës moet direct na besmetting behandeld worden in het ziekenhuis. Niet fijn als je in the middle of nowhere zit.

4. Eten met je linkerhand

Met je handen eten? Onthoud dat het in veel landen in het Midden-Oosten, Afrika en in India ongepast is om met je linkerhand te eten. Die is namelijk ‘onrein’ en gebruik je bijvoorbeeld op het toilet. Niet zo fris als je daarmee vervolgens je eten in je mond stopt. Dat kun je dus beter niet doen op reis.

5. Bij de verkeerde luchthaven, terminal of gate staan

Je zult niet de eerste zijn die keurig op tijd is, maar dan op de verkeerde plek staat. Sta je dan, terwijl je vlucht vertrekt vanaf een andere luchthaven, terminal of gate. Ik heb die vergissing één keer (maar ook nooit meer) gemaakt in Barcelona. Ik stond netjes in terminal 1, maar mijn vlucht vertrok vanaf terminal 2. Gelukkig had ik nog tijd om naar de andere terminal te rennen (en gelukkig rijdt er ook een shuttlebus!).

Telefoon fotograferen

6. Lukraak fotograferen

Het is slim om vooraf uit te zoeken wie, waar en wat je precies mag fotograferen op je bestemming. In andere landen kunnen namelijk andere regels gelden. Op de meeste plekken mag je wel fotograferen, behalve op vliegvelden, moskeeën, musea en militairen of militaire objecten (ik werd op mijn vingers getikt toen er in Libanon per ongeluk een tank in mijn shot stond). Let ook op de bordjes, want soms vragen ze een kleine vergoeding om te fotograferen of mag je bijvoorbeeld de flits niet gebruiken, zoals in de tombes van de Vallei der Koningen in Egypte bijvoorbeeld.

En als je mensen op de foto wilt zetten, maak dan eerst een praatje en vraag of je een foto mag maken. Zorg er ook altijd voor dat je los (klein)geld in je zak hebt om eventueel te geven.

7. Koraal, stenen of laarzen van slangenleer meenemen

Zie je een mooie schelp, koraal of steen tijdens je reis? Realiseer je dan dat je niet alles zomaar mee mag nemen. Dat geldt ook voor spullen die zijn gemaakt van beschermde planten- of diersoorten. Die prachtige slangenleren laarzen en een riem van krokodillenleer kun je dus beter laten liggen. Alle regels en voorwaarden voor het meenemen van producten uit het buitenland lees je op de website van Nederland wereldwijd. Zomaar dingen meenemen kun je dus beter niet doen op reis.

Hurghada Rode Zee Egypte duiken

8. Schildpadden of andere zeedieren aanraken

Zwemmen of snorkelen met dolfijnen of schildpadden is fantastisch, maar houd wel afstand. Niet alleen worden sommige diersoorten bedreigd, je wilt niet gestoken worden door de giftige koraalduivel of worden gebeten door een schildpad. Sommige schildpadden hebben namelijk zulke sterke kaken dat ze een kettingslot kunnen doorbijten. En je wilt niet testen of je vinger dat overleeft. Niet doen op reis dus!

9. Op koraal stappen

Ook niet doen op reis: koraal aanraken. Wees ook voorzichtig als je gaat snorkelen bijvoorbeeld en stap niet op koraal. Niet alleen kun je hiermee onherstelbare schade veroorzaken aan het koraal waardoor het afsterft, je kunt er ook flinke snijwonden door oplopen.

10. Koraal-onvriendelijke zonnebrandcrème gebruiken

Heel goed dat je jezelf tegen de zon beschermt, maar jammer dat de stoffen in de meeste zonnebrandcrèmes schadelijk zijn voor het zeeleven en het koraal. Met een zonnebrandmiddel zonder oxybenzone bescherm je je huid én koraal. Koraal-vriendelijke merken zijn onder andere Naïf of deze sticks van HappySoaps.

Niet doen op reis: tips bewaren

10 dingen die je niet moet doen op reis 10 dingen die je niet moet doen op reis

Meer praktische reistips

Handig om mee te nemen op vakantie







Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.

ReizenReizenReizen


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *