6 inspirerende reisboeken waar je even bij weg kunt dromen. Niet alleen leuk om zelf te hebben, maar ook om cadeau te geven. Sommige van deze reisboeken zijn echte klassiekers, andere zijn recenter. Ik heb mijn favoriete inspirerende reisboeken voor je op een rijtje gezet.
Inspirerende reisboeken: 6 tips
6 tips voor inspirerende reisboeken
Ik vind het heerlijk om in een andere wereld op te gaan en te genieten van inspirerende reisboeken. Om zelf bij weg te dromen of om cadeau te geven op een verjaardag of tijdens de feestdagen. Hoewel er wekelijks nieuwe exemplaren uitkomen, mogen deze 6 inspirerende reisboeken wat mij betreft niet in je boekenkast ontbreken.
Lees ook: 7 boeken over alleen reizen
En: romans die je meenemen op reis
1. Wie (niet) reist is gek – Ap Dijksterhuis
Gepassioneerd reiziger en psycholoog Ap Dijksterhuis neemt je in zijn boek ‘Wie (niet) reist is gek’ mee op reis over de hele wereld. Zijn betoog over het effect van reizen op je leven en je brein wisselt hij af met zijn eigen kleurrijke avonturen: van Zanzibar naar Bhutan en van Caïro naar India. Volgens Dijksterhuis maakt de chaos van het reizen, het continu moeten schakelen en buiten je comfortzone treden je inventiever, flexibeler én gelukkiger. Een heerlijk boek boordevol herkenning waarmee je ook meteen inspiratie opdoet voor een volgende reis.
Wie niet reist is gek – Ap Dijksterhuis
2. Mijn leven in de wildernis – Miriam Lancewood
De Nederlandse Miriam groeit op in de Achterhoek. In 2010 verruilt ze het gewone leven voor een avontuur in de wildernis. Samen met haar man Peter, die ze ontmoet tijdens haar rondreis door India, trekt ze rond door de ruige bergen van Nieuw-Zeeland. Verstoken van enige luxe leven ze van wat de natuur hen biedt: eetbare planten en dieren die Miriam zelf schiet. Eerst met pijl en boog en later met een jachtgeweer.
Miriam Lancewood wordt bekend als Floortje Dessing haar opzoekt in Nieuw-Zeeland voor het tv-programma ‘Floortje naar het einde van de wereld’. Het is dan ook op advies van Floortje dat ze haar belevenissen op papier zet met ‘Leven in de wildernis’ als resultaat. Hoewel ik het boek in rap tempo uit las, kreeg ik zo nu en dan het gevoel dat ze wat in herhaling viel. Toch is het een inspirerend boek dat je laat zien dat anders leven tot de mogelijkheden behoort.
Mijn leven in de wildernis – Miriam Lancewood
3. Walden & De plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid – Henry David Thoreau
Het is 1845 als Henry David Thoreau de bossen in trekt. Twee jaar lang woont hij in een huisje aan de oever van Walden Pond om na te denken en te schrijven. Hier schrijft hij ‘Walden’, een maatschappij kritisch stuk waarin hij oproept tot een betere samenleving.
Deze klassieker is al 150 jaar oud. En al zitten er wat langdradige stukken waarin Thoreau met wel heel gedetailleerde informatie, over het algemeen blijft het boek je inspireren. In ‘De plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid’ verdedigt Thoreau het recht van elke burger om ongehoorzaam te zijn aan een onrechtvaardige regering. Zo weigert hij zelf om belasting te betalen aan een regering die slavernij en de oorlog tegen Mexico goedkeurt, waarvoor hij een nacht in de gevangenis belandt.
Een reisboek dus met een focus op slow living en slow traveling (gewoon in je achtertuin) boordevol relevante levenslessen.
Walden & de plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid – Henry David Thoreau
4. Wild – Cheryl Strayed
Dit boek heb ik al vaker genoemd en het mag wat betreft dan ook niet in dit rijtje mooiste reisboeken ontbreken. Wild draait om het leven van Cheryl Strayed die van haar leven een puinhoop heeft gemaakt. Daarom besluit ze om in haar eentje de 1700 km lange Pacific Crest Trail te van Mexico naar Canada te lopen. Dit blijkt niet alleen een fysieke uitdaging, maar haar wandeltocht dwingt haar ook om haar angsten en demonen uit haar verleden onder ogen te komen.
Gaandeweg ontdek je door middel van flashbacks waarom ze op dit punt in haar leven terecht is gekomen. Wild gaat over kracht, eenzaamheid, kwetsbaarheid en doorzettingsvermogen tegen een achtergrond van het prachtige Amerikaanse landschap. Het dagboek van Cheryl Strayed werd verfilmd met in de hoofdrol Reece Witherspoon die de rol van haar leven speelt. Lees hier de uitgebreide recensie van de film Wild.
5. Into the Wild – Jon Krakauer
De 22-jarige Chris McCandless heeft maar één doel in z’n leven: ontsnappen aan de werkelijkheid en leven zonder geld en verplichtingen. Hij maakt een road trip dwars door Amerika met als einddoel het afgelegen Alaska. Een ontdekkingstocht waardoor je zelf ook na gaat denken: wat heb je eigenlijk nodig in het leven? Het boek is op zijn beurt weer gebaseerd op het dagboek en brieven van Chris McCandless. Into the Wild werd bovendien prachtig verfilmd door Sean Penn met muziek van Eddie Vedder. Een reisboek pur sang en wat mij betreft niet alleen een van de meest inspirerende reisboeken, maar ook een van de beste reisfilms.
6. On the Road – Jack Kerouac
We zijn in New York in de jaren veertig. Na de dood van z’n vader ontmoet de schrijver Sal Paradise de flamboyante Dean Moriarty. Samen vluchten ze weg van alle zekerheden en sleur. Hun hang naar avontuur brengt hen voortdurend on the road om nooit ergens aan te komen. Tijdens hun zoektocht naar uitersten van het leven en emoties experimenteren ze er op los. Drugs, seks, alcohol en muziek zijn hun escape. Toch blijkt die losbandige levensstijl ook niet te zijn wat ze zoeken.
Hoewel On the road een reputatie heeft opgebouwd als baanbrekend, portretteert Jack Kerouac de vrouwen in het boek vanuit de male gaze, waarbij de mannelijke hoofdpersonen tijdens hun reis vrouwen als (seks)object behandelen. Ik heb dit boek dan ook puur gekozen vanwege de hang naar avontuur en het leven on the road.
Tips reisboeken onthouden
Meer leuke reisboeken
- Romans die je meenemen op reis
- Inspirerende boeken voor een vrij en onafhankelijk leven
- Boeken die je meenemen op een culinaire wereldreis
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Pexels.