In het boek Wie (niet) reist is gek neemt reiziger en psycholoog Ap Dijksterhuis je mee naar de meest bijzondere plekken ter wereld. En hij legt uit hoe het kan dat reizen je niet alleen gelukkiger maakt, maar ook inventiever en een stuk flexibeler.
Dit boek is een aanrader: wie (niet) reist is gek
Wegwee in plaats van heimwee
Ken je dat gevoel? Dat je continu weg wilt, al is het maar een ritje in de auto? Ik voelde die onrust en vlinders in mijn buik al toen ik een klein meisje was. Bij het lezen van een boek, bekijken van de atlas of het zien van een mooie film of foto’s. Dijksterhuis omschrijft het in ‘Wie (niet) reist is gek’ als wegwee. Dat woord heb ik meteen geadopteerd toen ik het las. Want dat is het precies. Wegwee, ik lijd aan wegwee. Daarbij gaat het niet om de bestemming, maar om de reis, waar dan ook heen.
Lees ook: 5 inspirerende boeken over alleen reizen
Reizen maakt inventiever en ‘euforisch ontheemd’
Zijn betoog over het effect van reizen wisselt Dijksterhuis in ‘Wie (niet) reist is gek’ af met verhalen over zijn eigen reizen. Hij neemt je in vliegende vaart mee naar hectisch Caïro, naar Zanzibar, Bhutan, Iran en Birma. Niet alleen beschrijft hij zijn kleurrijke avonturen, maar hij verslaat ook minder positieve gebeurtenissen als ziekte.
In het boek ‘Wie (niet) reist is gek’ legt Ap Dijksterhuis uit hoe chaos, buiten je comfortzone treden en het continu moeten schakelen je brein niet alleen inventiever maakt, maar dat je daarvan ook ‘euforisch ontheemd’ kunt raken. Als al je zintuigen overuren draaien te midden van de hectiek, kun je niet alleen vrolijk, maar zelfs euforisch raken. Alsof je high bent. Daarom voelt een week in zo’n land als een reis van een half jaar.
Lees ook: zoveel impact had onze kampeerrondreis door Afrika
Wie (niet) reis is gek: reizen maakt je rijker
Wie (niet) reis is gek: reizen maakt je rijker
Op elke pagina in ‘Wie (niet) reist is gek’ voel je zijn passie voor reizen. Niet alleen neemt Dijkstra je mee op reis in je hoofd, je krijgt zelf ook spontaan zin om te reizen. Tenminste, als je dat nog niet had. Ik heb het boek gelezen met mijn neus in de atlas (zoals ik als klein meisje ook altijd al deed) en google maps bij de hand. Want hij omschrijft de plekken met zoveel passie, dat ik ze gewoon even moest checken. Om ze vervolgens aan mijn bucketlist toe te voegen. Want voor mij als reisfanaat is het zo klaar als een klontje: reizen maakt je rijker.
Lees ook: liever rijk in geld of rijk in tijd?
Wie (niet) reist is gek
Al met al is ‘Wie (niet) reist is gek’ een ode aan het reizen. En ik waarschuw je alvast. Dijkstra is zo’n goede verhalenverteller dat je acuut zin krijgt om je koffer of backpack in te pakken en te gaan. Waar dan ook heen.
Meer lees inspiratie
- Alle dagen Libanon is eigenlijk een reisgids dat je in één adem uitleest
- Ga mee op pelgrimsreis over bergen en door dalen in Camino
- De wereld ontdekken vanaf de bank: romans die je meenemen op reis
- 7 boeken over alleen reizen
Wie (niet) reist is gek bewaren
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Pixabay en Pexels.