Alle dagen Libanon is een heerlijk geschreven boek van Martijn van der Kooij dat je in één adem uitleest. Natuurlijk had ik het voorafgaand aan m’n rondreis door Libanon moeten lezen, maar daar kwam ik een tikkeltje te laat achter. Dus begon ik na het hoofdgerecht aan het voorafje, om het zo maar eens te zeggen.
Alle dagen Libanon: verslag van een wonderlijk land
Het boek ‘Alle dagen Libanon’ is een boeiend en ontroerend verslag over een wonderlijk land. Een ‘oase van rust’ temidden van het roerige oorlogsgeweld in het Midden-Oosten. Martijn van der Kooij vertelt over zijn bijzondere ontmoetingen met kleurrijke personen.
Hij neemt je mee door de steegjes van tricky Tripoli, bezoekt samen met Palestijn Sam vluchtelingenkamp Sabra en de wijk Shatila en laat je de beroemde cederbossen van Libanon zien. Natuurlijk mag een kijkje in de gay scene van Beirut niet ontbreken. Ondertussen komen in ‘Alle dagen Libanon’ ook alle politieke en maatschappelijke aspecten van Libanon aan bod.
Vrij en open minded Libanon
Libanon is in veel opzichten een buitenbeentje. Zo vind je nergens in het Midden-Oosten zoveel religies bij elkaar, bestaat de bevolking voor een derde (!) uit vluchtelingen en zijn de contrasten tussen arm en rijk er bijzonder groot. De hoofdstad Beirut is een open minded en vrije stad waar het barst van de creativiteit. Zelfs voor een gay bar hoef je hier niet lang te zoeken. Maar, zoals me ook tijdens mijn rondreis door Libanon opviel, vooral de hartelijkheid van de lokale bevolking is hartverwarmend. Dat komt ook terug in het boek ‘Alle dagen Libanon’.
Alle dagen Libanon als reisgids
‘Alle dagen Libanon’ is vooral herkenbaar als je het land met eigen ogen gezien hebt. Als je zelf door het westerse Beirut hebt gelopen, de imposante tempels van Baalbek hebt gezien en door de straatjes van de Armeense wijk Bourj Hammoud hebt gedwaald.
Ben je van plan om naar Libanon te gaan? Dan raad ik je aan om ‘Alle dagen Libanon’ vooraf te lezen als alternatieve reisgids. In het laatste hoofdstuk geeft Martijn tips voor plekken die je niet mag missen én de plaatsen die je absoluut moet mijden in Libanon. Ik garandeer je: met dit boek in je achterhoofd bekijk je het land met andere ogen!
Libanese schrijver Kahlil Gibran
Wie Libanon zegt, zegt Kahlil Gibran. Deze van oorsprong Libanese schrijver bracht een deel van z’n leven door in New York. Tot m’n grote schaamte had ik nog nooit van de beste man gehoord, totdat we onderweg richting de beroemde Libanese cederbossen langs het dorpje en ouderlijk huis van de schrijver reden. Gelukkig overkwam Martijn hetzelfde, dus voel ik me minder schuldig. Hoe dan ook is het de moeite waard om je in zijn leven en werk te verdiepen. Zijn quotes zijn kunstwerkjes op zich en zijn bekendste boek ‘De Profeet’ mag zeker niet in je boekenkast ontbreken!
Meer inspiratie voor je reis naar Libanon
- Een stedentrip bijzonder Beirut
- Van dag tot dag: reisroute rondreis Libanon
- Voor op je bucketlist: 15x wat te doen in Libanon
- Het lekkerste Libanese voorproefje: restaurant Fatoush in Groningen
Alle dagen Libanon bewaren
Alle dagen Libanon en andere reisgidsen
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.