‘Boodschappen doen voor 50 euro per week, is dat überhaupt mogelijk?’, hoor ik je denken. Het is lastig, maar ja dus. Dus dit zijn mijn tips voor low budget boodschappen voor 50 euro per week voor een gezin van drie.
Budget boodschappen doen voor 50 euro per week
Low budget boodschappen voor 50 euro per week?
Ja, het is lastig, maar low boodschappen voor 50 euro per week is haalbaar. Zelfs met twee jong volwassenen die de helft van de week bij mij zijn. Al sinds mijn scheiding leven we met een gezin van drie van slechts 50 euro per week. Je moet er iets voor over hebben en soms bij verschillende supermarkten shoppen, maar het is te doen. Daarbij heb ik een aantal succes gegarandeerde eenvoudige gerechten die hier regelmatig op tafel staan. Dat scheelt. Boodschappen dus voor 50 euro per week voor een gezin van drie. Hier let ik op en dit zijn mijn tips!
Low budget boodschappen voor simpele gerechten, zoals deze zomerse couscoussalade
1. Boodschappenlijst & weekplanning
Een weekplanning is reuze handig en noodzakelijk als je low budget boodschappen voor 50 euro per week wilt doen. Maak een boodschappenlijst met alle ingrediënten die je voor je geplande maaltijden nodig hebt. Ik zet de lijst meestal in m’n telefoon. Probeer ook in te schatten hoeveel je van iets nodig denkt te hebben of om gerechten met dezelfde ingrediënten te combineren.
Ik maak bijvoorbeeld graag maaltijden met koriander of basilicum, maar het bederft ook redelijk snel. Zonde om weg te gooien, dus zorg ik ervoor dat ik meerdere gerechten in die week maak waarvoor ik de koriander kan gebruiken. Houd je aan je boodschappenlijst, anders kom je met allerlei overbodige (en dure) spullen thuis.
Lees ook: 10 producten die niet in je voorraadkast mogen ontbreken
En: dit ligt er bij mij standaard in de diepvries
Plus: low budget en gratis uitjes in Nederland
2. Koop in bulk
Koop spullen die niet snel bederven in grote verpakkingen als je low budget boodschappen wilt doen. AH heeft bijvoorbeeld grote zakken rijst van 4,5 kg, maar ook bij bol kun je grote zakken rijst kopen. Koop je iets in grotere verpakkingen, dan scheelt dat ook in afvalmateriaal. Beter voor het milieu, dus win-win situatie!
3. Meal preppen
Meal preppen betekent dat je je maaltijden in één keer voorbereidt en meteen voor meerdere dagen kookt. Ideaal als je je boodschappen in bulk koopt en dan ook meteen in bulk klaarmaakt. Zo kun je bijvoorbeeld in het weekend alvast koken voor de hele week. Je verdeelt de verschillende ingrediënten in meal prep bakjes die je in de koelkast of vriezer bewaart. Gaandeweg de week haal je er per dag uit wat je nodig hebt. Voordeel van meal preppen is ook dat je altijd een gezonde maaltijd hebt klaarliggen en niet in de verleiding komt om een snelle maaltijd te kopen.
Low budget boodschappen: groenten die je eindeloos kunt hergebruiken
4. Drink water en thee
Probeer geen of minder kant-en-klare drankjes te kopen. Hier zit veel suiker in (dus: slecht voor de lijn en je tanden) én het is prijzig. Hetzelfde geldt voor water in petflesjes. Het kraanwater in Nederland is het beste drinkwater ter wereld én die plastic flesjes zijn alleen maar slecht voor het milieu.
Low budget boodschappen doen? Schaf dan liever een dopper of speciale waterfles aan en tap gratis water uit de kraan! Mijn kinderen nemen ook standaard een dopper mee naar school, in plaats van pakjes drinken. In de zomermaanden zet ik vaak een kan met munt en citroen in de koelkast. Natuurlijk is thee ook een goedkope optie. Een thermosfles is ook handig: ga je picknicken dan kun je er zowel je koffie, thee of soep in warm houden en op warme dagen houdt het je water of witte wijn koud.
5. Kijken en vergelijken
Speur naar de beste deals onderin de schappen. Let daarbij ook op de hoeveelheid in de verpakking. € 2,59 voor 1 kilo lijkt prijziger dan € 1,79 voor 500 gram (ik noem maar iets), maar dat is het in verhouding natuurlijk niet. Alle kleine beetjes helpen. Zo kom je steeds dichter bij die low budget boodschappen voor 50 euro per week.
6. Verspilling tegengaan
Voorkom voedselverspilling en probeer spullen te scoren die weliswaar bijna over datum, maar nog prima eetbaar zijn. Veel supermarkten hebben tegenwoordig een bak staan waarin ze die producten voor een lage prijs aanbieden.
In de schappen met verse producten liggen aan het eind van de dag ook vaak spullen die je met een flinke korting aan kunt schaffen. Ook met apps als Too good to go kun je voor weinig bij een winkel in je buurt verse producten afhalen die anders aan het eind van de dag weggegooid zouden worden. Zo heb jij goedkope boodschappen en ga je ook nog eens verspilling tegen.
Low budget boodschappen: 10 verse producten die lang houdbaar zijn
7. Kook vanaf scratch
Zelf je sauzen maken en koken vanaf scratch is niet alleen lekkerder, het is ook nog eens goedkoper. Maak eens een flinke hoeveelheid tomatensaus voor je pasta en vries delen daarvan in. Zo heb je zelf een lekkere voorraad en het is ideaal als je low budget boodschappen wilt doen.
Koop ook zo weinig mogelijk voorgesneden producten en verspakketten. Kijk wat er in zit en koop het los. Scheelt je een hoop geld en al dat snijwerk zorgt meteen voor een soort zen-momentje in de keuken. Voor mijn hongerige tieners is de hoeveelheid in zo’n pakket meestal ook net iets te weinig. Door ingrediënten los te kopen kun je zelf bepalen hoeveel je maakt.
8. Boodschappen voor 50 euro per week: aanbiedingen
Houd de aanbiedingen goed in de gaten. Check ze het liefst vooraf online bij de verschillende winkels. En let daarbij goed op wat het product normaliter kost. Soms lijken het aanbiedingen, maar hebben ze de vanaf prijs tijdelijk iets omhoog gegooid, waardoor de ‘aanbieding’ zelfs nog iets prijziger uit kan vallen dan de normale prijs. Let ook goed op aanbiedingen als 3 voor de prijs van 2 etc. Vooral als je iets vaker koopt (denk aan tandpasta, shampoo en dergelijke) loont het de moeite om groots in te slaan.
9. Diepvries en diepvries koken
Vries alle kliekjes in en plan eens per week een ‘kliekjesdag’ in, waarbij je alle left overs opmaakt. Probeer ook eens geen boodschappen te halen, maar van alles wat er nog in je voorraadkast en/of diepvries ligt een creatieve maaltijd samen te stellen (lang leven recepten zoeken via google!). Het zogenaamde diepvries koken scheelt je een ritje naar de supermarkt.
Low budget boodschappen: 7 producten die ik altijd in mijn diepvries heb
10. Goedkoop boodschappen doen: seizoensproducten
Niet alleen zijn seizoensproducten goedkoper, ze zijn ook lekkerder. Ze zijn vers en komen – als het goed is – bij je uit de buurt en hebben niet zo ver gereisd. Eet je met het seizoen mee (dus boerenkool in de winter, aardbeien in de zomer), dan is dat beter voor het milieu en je portemonnee. Kook het seizoen is een leuk kookboek dat je leert met de seizoenen mee te koken.
11. Eet vegetarisch
Wil je low budget boodschappen doen? Maak dan meer vegetarische gerechten klaar. Vlees en vis is namelijk relatief duur. Vervang je vlees door vleesvervangers of probeer eens wat nieuwe vegetarische gerechten uit. We eten met z’n allen toch al teveel vlees, dus ook hiervoor geldt: zowel goed voor het milieu als voor je budget. De Indiase keuken bijvoorbeeld is verrukkelijk en vaak vegetarisch!
12. Gooi niets weg
Krijg je je groenten en fruit niet op tijd op? Snijd het dan in stukjes en vries het in. Of gebruik je fruit en overrijpe bananen voor een smoothie. Rotte plekjes in je appels? Snijd die er af en gebruik de restanten voor een lekkere apple crumble, maak er appelmoes van of bak appelflappen! Daarom heb ik ook altijd wat bladerdeeg in m’n diepvries.
Wist je bijvoorbeeld dat Italiaanse minestrone-soep oorspronkelijk een ‘poor man’s soup’ was? Alle groenten en restanten pasta van die week belandden in de soep zodat men niets weg hoefde te gooien. Rooster daarbij je oude broodjes en je hebt een volwaardige maaltijd. O, en er zijn heel voordelige diepvriesgroenten verkrijgbaar. Ideaal om als voorraadje in je diepvries te hebben!
13. Budget boodschappen doen op de markt
Last but not least: wil je goedkoop boodschappen doen, breng dan een bezoekje aan de markt. Aan het einde van de marktdag moeten marktkoopmannen vaak hun spullen kwijt. Wie weet kun jij het voor een prikkie mee krijgen.
Meer tips zuinig leven en geld besparen
Ook goedkoop of low budget boodschappen doen voor het hele gezin en geld besparen? Misschien vind je deze blogs ook inspirerend en helpen ze je om meer vrijheid te creëren.
- Deze 10 producten mogen niet in je voorraadkast ontbreken
- 10 verse producten die lang houdbaar zijn
- Deze 7 producten heb ik altijd in mijn diepvries
- Groenten die je eindeloos kunt hergebruiken
- Eenvoudige recepten voor goedkope en simpele gerechten
- Zuinig leven én groots genieten, zo doe ik dat
Tips low budget boodschappen voor 50 euro per week bewaren
Alles voor low budget boodschappen en koken
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.
Al langere tijd kijk ik niet meer naar reclamefolders, omdat ik allang had gemerkt dat dit niet voordeliger is.
Behalve noodzakelijke 2e-gratis artikelen die lang houdbaar zijn zorgt het voor hogere uitgaven inplaats van besparingen! je koopt ongemerkt van alles dat je anders niet had aangeschaft, heel wat anders dan de boodschappen die je echt nodig hebt.
Bedenk: die reclames zijn er niet om consumenten voordeliger uit te laten zijn! integendeel.
Bovendien is het zeer rustgevend als je niet meer meegaat in die voortdurende stroom verleidingen.
Sinds Covid-19 in maart het wereldbeeld veranderde bestel ik m’n boodschappen online, daar leer je van dat wekelijkse inkopen ook tussen de oren zit.
Zo wordt de consument gehersenspoeld met nieuwe aanbiedingen, het is onzin om elke week boodschappen te moeten hebben!
Ik bestel maandelijks boodschappen, je leert hoe en waar je verse producten het beste kunt bewaren om er zolang mogelijk profijt van te hebben, je komt erachter welke producten langer houdbaar zijn dan verwacht, je leert creatiever om te gaan met de voorraad omdat niet alle producten een maand lang aanwezig zijn.
So what! dat hoeft ook niet.
Het is een uitdaging om zo te werk te gaan, het scherpt het bewustzijn en dat zorgt ervoor dat je meer geniet van wat er is en als het er is.
Dat werkt ook door in andere kanten van het leven.
Je bent sowieso goedkoper uit omdat je geen impulsaankopen meer doet.
De bezorgkosten zijn op maandelijks niveau veel voordeliger dan als je het per week moet betalen, die maandelijkse kosten zijn vaak ook nog weg te strepen voor zeer voordelige artikelen.
Bij de Jumbo zijn bij een aantal wisselende artikelen de bezorgkosten gratis en als daar boodschappen bijstaan die je toch gebruikt, dan kun je de bestelkosten eraf trekken, het kost je dan per saldo heel weinig en die bezorgkosten had je anders toch.
Het is verontrustend hoe vanzelfsprekendheid in het dagelijkse leven de rol van het onafhankelijke denken heeft ingenomen.
Gelukkig kan dat ook weer- in ieder geval gedeeltelijk- teruggedraaid worden.
Leuke blog die zeker waardevol is voor iedereen die wilt besparen op zijn boodschappen. Ik heb zelf ook een artikel over aanbiedingen geschreven die ook relevant kan zijn en past bij dit onderwerp. Deze is te lezen op: https://boodschappenmetco.nl/supermarkt-aanbiedingen/
Volgens mij is het idd nog steeds mogelijk rond te komen van 50 euro per week als je de juiste keuzes maakt.
Eens! Al wordt het wel steeds meer een uitdaging. Ik word ook blij van initiatieven als Too Good To Go bijvoorbeeld of de verspillingsbak (net nog een heel groentesoep pakket uit de bak gevist voor een prikkie).
Maar je hebt ook andere dingen nodig zoals wc papier, shampoo, maandverband, wasmiddel en ga maar door. Onmogelijk van 50 euro
Toch doe ik dat al jaren zo (met twee tieners). Al wordt het wel steeds meer een uitdaging. Het ligt er ook een beetje aan hoeveel je daarvan gebruikt (vaak heb je lang niet zoveel wasmiddel nodig bijvoorbeeld om het schoon te krijgen) en welk merk je koopt. Zo kun je bijvoorbeeld ook navullingen van wasmiddel kopen. Scheelt je een hoop geld én er zit veel meer in zo’n verpakking.