Ik weet niet wat ik me vooraf had voorgesteld bij Libanon. Natuurlijk had ik gelezen over de rijke culturele schatten en alvast geproefd van de Libanese keuken. Maar Libanon heeft me meer gebracht dan ik had kunnen dromen: behulpzame mensen, een eeuwenoude cultuur, majestueuze Libanese ceders en verrukkelijk eten. Een verslag en reisroute van mijn 8-daagse rondreis Libanon.
Protesten Libanon
Even lijkt het er op dat de reis niet doorgaat vanwege aanhoudende protesten. Jarenlang sluimerende ontevredenheid over het huidige elitaire regime, de armoede en hoge jeugdwerkloosheid lopen twee weken voor m’n vertrek (november 2019) uit op vreedzame protesten.
De aangekondigde tax op WhatsApp is de spreekwoordelijke druppel. Jonge Libanezen gaan massaal de straat op. Niet alleen eisen ze het aftreden van de president en politieke elite, maar studenten vragen zich terecht af: waarom nog studeren als we geen zicht op een betere toekomst of een baan hebben?!
Lees ook: 15x wat te doen in Libanon
Gewijzigd programma en reisroute Libanon
Hoewel de sfeer grimmiger wordt door ingrijpen van Hezbollah en het leger, besluit de reisorganisatie om de reis tóch door te laten gaan. Gelukkig, want de protesten blijken vooralsnog vreedzaam en zelfs een feestelijk tintje te hebben.
Wel is het dagprogramma omgegooid en zijn een paar overnachtingen in Beiroet vervangen door een hotel in het noordelijker gelegen Byblos. Road blocks nemen we voor lief en leveren soms zelfs hilarische momenten op; bijvoorbeeld als we na een uur stilstaan met z’n allen in de rij staan voor een toilet bij een benzinestation en de stroom uitvalt (en iemand opgesloten in het kleinste hokje naarstig op zoek is naar z’n zaklamp op de telefoon).
Lees ook: praktische informatie voor je rondreis door Libanon
Eerste kennismaking Beiroet
M’n rondreis door Libanon start in de hoofdstad Beiroet dat ooit de bijnaam ‘Het Parijs van het Oosten’ droeg. Veel van die pracht en praal ging verloren tijdens de Libanese Burgeroorlog (1975-1990). Een deel van de historische binnenstad werd verwoest; in sommige gebouwen zijn de kogelgaten nog zichtbaar.
Beiroet is een wonderlijke mix van een moderne, westerse stad met oosterse charme. Oud en nieuw gaan hier hand in hand: naast de moskee verrijst het Department Store dat is ontworpen door de Irakese architecte Zaha Hadid.
We slenteren over de Beiroet Soukh terwijl donkere wolken zich boven ons samenpakken. De regeringsgebouwen zijn hermetisch afgesloten met prikkeldraad en van een afstand zien we de blauwe koepel van de Al-Amin Mosque liggen. Even later barst de hemel open en valt onze stadstour in het water. Verregend stappen we in de bus.
Bekijk: de complete reisgids Beiroet
Beiteddine & Deir el Qamar
We vervolgens onze reisroute door Libanon. We komen aan in Beittedine waar zich een prachtig paleis bevindt dat is gebouwd in de Ottomaanse tijd. Het oude badhuis én de vloerverwarming zijn stille getuigen van de Romeinse invloeden. Al die details, mooie mozaïeken, poorten en rijk versierde wanden, plafonds en doorkijkjes. Echt alles hier is fotogeniek!
5 km van Beiteddine ligt het pittoreske plaatsje Deir el Qamar. Rond een centraal plein met fontein liggen een aantal gebouwen die een bezoek waard zijn zoals de Fakirdin Moskee, het paleis van de emir Youssef Chehab dat nu dienst doet als gemeentehuis en een 17e eeuwse synagoge.
Â
Sydon (Sidon of Saïda)
Grappig dat de steden hier namen dragen die ik me vaag herinner uit de bijbel, zoals Sydon. We wandelen door de smalle straatjes van de soukh, waar mannen een spelletje spelen, lurken aan de shishah, waar lappen vlees hangen en kleurige groenten liggen uitgestald. Een dame in een zuurstokroze, fluwelen onesie zit een spelletje te spelen op haar telefoon. Ook nemen we een kijkje bij de restanten van het Crusader Castle en stappen (op onze sokken) binnen in de El-Qtaishieh Mosque. Vanaf het Saïda Sea Castle geniet ik van een prachtig uitzicht over de zee.
Tyrus (of Tyre)
We vervolgen onze reisroute richting havenstadje Tyrus dat op slechts 20 kilometer van de grens met Israël ligt. Ooit was Tyrus of Tyre de grootste handelsstad van de Feniciërs waar purper werd geproduceerd. De kleur van de purperslak werd gebruikt als kleurstof voor de mantels van koningen en keizers. Nu staat Tyrus bekend om de archeologische overblijfselen van de Romeinse stad en middeleeuwse bouwwerken van de Kruisvaarders.
Op het Tyre World Heritage Site zijn we zo ongeveer de enige bezoekers. We lopen over de eeuwenoude geplaveide weg onder de Romeinse triomfboog door en belanden bij de oude Romeinse hippodrome, daar waar ooit paardenraces werden gehouden. Met een beetje fantasie kun je de toeschouwers horen joelen op de tribunes terwijl de paarden voorbij galopperen.
De indrukwekkende tempels van Baalbek
Midden in de Bekaa Vallei, op een steenworp afstand van Syrië, ligt Baalbek. De weg er naar toe ligt in de zogenaamde ‘oranje zone’ en is bezaaid met road blocks. Even is het spannend of we het überhaupt gaan redden tot Baalbek, maar via een industrieterrein komen we toch aan op de bestemming.
Ik ben overdonderd door de imposante tempelruïnes van Baalbek: de eeuwenoude, enorme pilaren en de omvang van de plek. De tempel van Venus is de kleinste en ligt buiten de hekken van het betaalde gedeelte.
Er binnen liggen de indrukwekkende tempels van Jupiter en Bacchus (god van de wijn). Die laatste doet me denken aan de rotstempel in Petra, Jordanië. Urenlang had ik hier kunnen zitten kijken, maar het is tijd voor een fijne lunch in het Baalbek Ghuesthouse.
Sayyida Khawla Mosque in Karnak
Aan het eind van de middag wippen we aan bij de Sayyida Khawla Mosque. Uitgedost in een zwart gewaad met capuchon en op kousenvoeten vang ik een glimp op van de vele bling bling en kleurrijke versierselen die de moskee rijk is.
Grotten van Jeita
De volgende dag gooien we het programma iets om en bezoeken we Jeita en Harissa. Via een kabelbaan bereiken we de beroemde grotten van Jeita. Het is me een raadsel waarom we onze telefoons en camera’s moeten achterlaten in een kluisje.
Totdat we na afloop een mannetje zien zitten die kaarten verkoopt. Natuurlijk, merchandise. Al halen de kaarten het niet bij de foto’s die we wellicht zelf hadden kunnen maken. De grotten zelf zijn namelijk prachtig. Het tochtje per boot over de ondergrondse rivier doet me sterk denken aan een attractie in de Efteling, maar dan echt.
De basilieken van Harissa
Kleine verrassing: in Harissa bevindt zich niet één, maar zijn er twee basilieken. De St. Paul Basilique is een plaatje, maar deze wordt overtroffen door de basilique die er achter verscholen ligt: de Notre Dame de Liban.
Ik geniet van de serene rust die hier hangt (een tikkeltje aangedikt door pingelmuziek en de zalvende stem van een man die doet denken aan een Mormoonse voorganger (zoals ik die hoorde in Salt Lake City in Amerika) en het fantastische uitzicht, waarna we ons via de kabelbaan in ‘het ei’ naar beneden storten. Eenmaal aangekomen in Byblos ‘doen’ we nog even een speed tourtje in het kasteel en schieten foto’s van een kleurige zonsondergang bij de haven en de vissers.
De beroemde ceders van Libanon
Het bos met de beroemde Libanonceder in de Kadisha-vallei van Bsharri draagt de toepasselijke naam ‘forest of the ceders of God’. Deze enorme bomen groeien tergend langzaam en kunnen duizenden jaren oud worden. Jammer genoeg zijn er door de grootschalige ontbossing nog maar weinig bossen met Libanonceders over. Het prachtexemplaar op de foto is maar liefst 3000 jaar oud.
De beroemde schrijver en kunstenaar Kahlil Gibran werd in Bsharri geboren. In de stad is een museum aan hem gewijd dat is gehuisvest in een oud klooster waar je zijn schilderijen en persoonlijke bezittingen kunt bewonderen.
Zijn beroemde boek ‘de Profeet’ (1923) is na de Bijbel één van de meest verkochte boeken in de Verenigde Staten. Tijdens onze rit richting Tripoli stoppen we bij het St. Anthony Monastery in Khozaya voor nog meer mooie plaatjes.
Tripoli: het Midden-Oosten ten voeten uit
Alsof ik pardoes in het échte Midden-Oosten ben beland. Hallo Tripoli! De huizen lijken opeengestapeld aan de bergwand te plakken en in de straten heerst een chaotische, maar gezellige drukte, inclusief tanks en soldaten. Verwarring alom als we als dames ergens achterin een ‘beauty salon’ gaan plassen en de mannen bij terugkomst verdwenen blijken te zijn. Miscommunicatie is troef tijdens deze reis, want ze waren gewoon even aan het badderen in de hammam (men only). Tripoli is hoe dan een stad om nog eens te bezoeken!
Byblos (of Jbeil)
De historische, Fenicische havenstad Byblos was ooit een belangrijke havenstad van waaruit cederhout richting Egypte werd vervoerd. Daarnaast stond de stad bekend om haar productie van papyrus. Tegenwoordig is Byblos (of Jbeil in het Arabisch) uitgegroeid tot een toeristische trekpleister dat sinds 1984 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.
We verblijven twee nachten in Monoberge Hotel Byblos. Het is een goede uitvalsbasis om het noorden van Libanon te verkennen. Tip: de zonsondergangen zijn hier spectaculair. Een goed plekje om de zon in de zee te zien zakken is bij de haven. Uiteraard is ook hier het eten goed en beschikt Byblos over een soukh waar je naar hartelust souvenirs in kunt slaan.
Nationaal Museum Beiroet
De laatste twee dagen van m’n rondreis door Libanon brengen we opnieuw door in Beiroet. Absolute aanrader is het (lege!) Nationaal Museum. Ik vergaap me aan de bijzondere sarcofagen en spot een blok obsidian of dragon glass (voor de liefhebbers van Game of Thrones en Minecraft).
Al-Amin Mosque in Beiroet
Vervolgens nemen we alsnog een kijkje bij de Al-Amin Mosque dat op de eerste dag niet bereikbaar was. Protesten zijn er nog steeds, maar we kunnen er als toeristen makkelijk tussendoor laveren. Ik hijs mezelf opnieuw in een zwart gewaad met capuchon en bekijk de moskee van binnen. Een aanrader, zo blijkt. Daarna wagen we ons weer tussen het ‘feest’gedruis. De sfeer is allesbehalve dreigend.
Armeense wijk Bourj Hammoud
Bourj Hammoud, de Armeense wijk, hebben we voor de volgende dag op het lijstje staan. Hier is de sfeer zo anders dan in Hamra! De taxi zet ons af bij Arax Street. Smalle straatjes met opvallend veel kledingwinkeltjes, snuisterijen, maar ook kruidenshops. Nu we er toch zijn willen we ook een kijkje nemen bij het Armenian Genocide Monument. Een must wat mij betreft.
Libanon: ver van het massatoerisme
Wat me vooral treft tijdens m’n rondreis Libanon is de veerkracht van de Libanese bevolking. Ook al is overal de eeuwenlange strijd en het bewogen (oorlogs)verleden voelbaar en zichtbaar, ik voel me geen seconde onveilig.
Gaandeweg mijn rondreis door Libanon kom ik er achter dat het land weliswaar ontzettend veel te bieden heeft op het gebied van geschiedenis, architectuur en cultuur, maar dat het nog niet is ontdekt door het massatoerisme.
Iedere keer als we op een World Heritage Site lopen of door een eeuwenoude tempel ronddwalen ben ik me er van bewust dat we hier vrijwel alleen zijn. Over een aantal jaren is dat ongetwijfeld anders. Wil je dus nog genieten van het onbedorven Libanon, boek dan een trip zodra het kan!
Reisroute Libanon op de kaart
Reisroute 8-daagse rondreis Libanon
Wil je ook een rondreis Libanon maken? Ik maakte deze 8-daagse rondreis Libanon met Djoser.
Zo zag het (aangepaste) reisroute Libanon er uit:
- Amsterdam – Beiroet (4 nachten in het Golden Tulip Serenada Hotel Hamra)
- Beiroet, excursie Beiteddine & Deir el Qamar
- Beiroet, excursie Sidon, Tyre & Maghdoucheh
- Beiroet, excursie Baalbek
- Excursie Jeita, Harissa & Byblos (2 nachten in het Monoberge Hotel Byblos)
- Byblos, excursie ceders, Becharre & Kozhaya vallei & Tripoli
- Beiroet (1 nacht in Golden Tulip Serenada Hotel Hamra)
- Beiroet – Amsterdam
Vervoer en verblijf rondreis Libanon
Verschillende reisorganisaties bieden een rondreis aan door Libanon:
Je kunt er ook voor kiezen om een losse vlucht plus verblijf te boeken in Libanon. Vanaf Amsterdam vlieg je met Transavia rechtstreeks naar de luchthaven van Beiroet.
In Beirut en Byblos vind je een aantal prima hotels en appartementen. Deze boek je eenvoudig via:
Tijdens mijn 8-daagse rondreis Libanon met Djoser verbleef ik in deze hotels:
- Beiroet – Golden Tulip Serenada Hotel Hamra
- Byblos – Monoberge Hotel Byblos
Tours en excursies in Libanon
Via GetyourGuide kun je eenvoudig een tour of rondleiding boeken zoals een:
- Tour naar de ruïnes van Baalbek
- Excursie naar Jeita, Harissa en Byblos
- Wijn tour in de Beqaa-vallei
Reisroute 8-daagse rondreis Libanon bewaren
Meer tips voor je rondreis Libanon
- Meer tips: 15x wat te doen in Libanon
- Het lekkerste voorproefje: Libanees eten bij Fatoush (Groningen)
- Meer over bijzonder Beiroet (ook voor een stedentrip!)
- Alle praktische tips en bezienswaardigheden in Beiroet op een rijtje
- Boekentip: alle dagen Libanon
Inspiratie voor je vakantie Libanon
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.
Geweldig om dit verslag, met de prachtige foto’s, te lezen!
Dank je wel!
Het staat op onze lijst! Prachtig geschreven en mooie foto’s! Liefs Brenda
Dank je wel! En doen hoor. Zo de moeite waard. En het fijne is dat Transavia tegenwoordig rechtstreeks naar Beirut vliegt vanaf Amsterdam. x