Een huis met bijbehorende huur of hypotheek, een baan van 9 tot 5, pensioen en een auto. Eigenlijk een leven zoals velen van ons leven. Je hebt een prachtig salaris (of niet) en dito spullen (of niet). En soms vraag je je wel eens af hoe het zo gekomen is en of dit het nu is. Zo ook Lonneke. Behalve dan dat Lonneke besluit om het allemaal anders te gaan doen. Dus verruilt ze haar veilige kantoorbaan en luxe appartement voor een leven in vrijheid, halverwege een berg in Spanje. De lange en kronkelige weg daar naartoe beschrijft ze in dit boek: ‘Het leven is te kort om op kantoor te zitten.’
Het leven is te kort om op kantoor te zitten
‘Het leven is te kort om op kantoor te zitten’ is alles behalve zo’n ‘Ik vertrek’-verhaal. Lonneke gaat niet over een nacht ijs en pakt het hele proces stapje voor stapje en reuze nuchter aan. Ze is, zoals ze zelf zegt, eerder een typisch gevalletje ‘mevrouw beren-op-de-weg’, iemand die altijd overal de mitsen en maren van inziet. Totdat ze besluit dat het toch echt anders moet. En dus verruilt ze haar veilige kantoorbaan en luxe appartement voor een leven in vrijheid halverwege een berg.
Bestel het boek ‘het leven is te kort om op kantoor te zitten’
Op naar vrijheid
Ik lees de blogs van Lonneke al een paar jaar. Ze heeft een hele leuke schrijfstijl en ik was dan ook benieuwd naar haar boek. En natuurlijk wilde ik weten hoe ze alles nu precies heeft aangepakt. In ‘het leven is te kort om op kantoor te zitten’ komen veel zaken terug die ze ook in haar blog aanstipt.
In ‘het leven is te kort om op kantoor te zitten’ neemt ze je stapje voor stapje mee op de weg die zij is ingeslagen: van het opzeggen van haar vaste baan en Amsterdams appartement richting haar gele huisje halverwege de berg. De weg kronkelt via bureaucratische rompslomp en vele loketten, langs modderige wegen van nieuwe dingen leren, van besparen en ontdekken dat bier brouwen wellicht toch een minder goed plan is. Zelf weet Lonneke ook niet altijd wat ze wil, maar gaandeweg wordt steeds helderder wat ze NIET wil. De rode draad van het verhaal is dan ook: als je het niet probeert, weet je het nooit.
Haar eigen verhaal wisselt ze af met de verhalen van anderen die haar voorgingen. Ieder op zijn of haar eigen manier. Er is geen goede of foute manier en elke weg is uniek.
Lees ook: meer vrijheid en zingeving in je leven
Leven is het meervoud van lef
Ze laat zien dat het gewoon kan, als je maar wilt. Dat iedereen natuurlijk zo z’n eigen mitsen en maren heeft (ik moet toch m’n hypotheek/huur betalen, er moet brood op de plank komen etc.), maar dat die er niet toe doen als je echt wilt. Misschien nog belangrijker: dat je je vooral niet moet laten leiden door angst.
Lonneke verwijst naar het boek van de Australische Bronnie Ware die jarenlang zorg verleende aan mensen die op sterven lagen. Ze vroeg aan die mensen waar ze het meest spijt van hadden in hun leven. Het antwoord dat het meest naar boven kwam was uiteraard niet heel verrassend: de meesten hadden vooral spijt dat ze niet het leven hadden geleid dat ze zelf wilden leven, maar waarvan ze dachten dat anderen het van hen verwachtten. Niets luxe huis, mooie meubels of dure vakanties.
Lees ook: 10 simpele manieren om het kapitalisme te ontwijken in je leven
Bij mij begon het ook weer te knagen
Alweer. Ik wist dat het ging komen toen ik begon aan ‘het leven is te kort om op kantoor te zitten’. Dat ik opnieuw in het diepe zou moeten springen. Dat deed ik namelijk al veel vaker in m’n leven.
Die eerste keer dat ik een vaste baan opzegde en op m’n 26e besloot om toerisme te gaan studeren (dat ik volledig bekostigde van mijn eigen spaargeld), of die keer dat ik plots zonder werk zat en gedwongen werd nieuwe wegen in te slaan. Of die keer daarop toen ik nóg eens op straat kwam te staan door een scheiding, deze keer zonder m’n soulmate, m’n kids, baan en huis en ik mezelf keer op keer opnieuw uit moest vinden.
Maar ook daarna gebeurde het nog twee drie maal: het opzeggen van goedbetaalde banen, omdat het me te weinig energie opleverde en erger nog: niet genoeg tijd overhield om die met mensen door te brengen die voor mij het allerbelangrijkst zijn. Je zou zeggen dat ik mijn lesje wel had geleerd. Blijkbaar nog niet voldoende.
Lees ook: meer leven, minder werken
En: meer vrijheid en zingeving in je leven?
Laat me m’n eigen gang maar gaan
Dus hing ik opnieuw mijn werkkleding aan de wilgen om datgene te doen wat ik het liefste doe: schrijven in mijn eigen tempo, aan projecten die ik zelf met zorg uitzoek, die niet veel maar genoeg geld opleveren om meer tijd door te brengen met die andere grote liefdes in m’n leven: m’n kids, de natuur en andere culturen ontdekken. Om met de grote Ramses Shaffey mee te jubelen: “Laat me, laat me, laat me m’n eigen gang maar gaan. Laat me, laat me, ik heb het altijd zo gedaan.” Als ik terugkijk op m’n leven heb ik dat altijd al zo gedaan.
Lees ook: zuinig leven en groots genieten
Duwtje in de rug
Dus bij deze wil ik je bedanken Lonneke. Niet alleen voor het prachtige boek (inclusief fijne schrijfstijl) en inspiratie die het heeft opgeleverd. Maar vooral omdat ‘het leven is te kort om op kantoor te zitten’ mij opnieuw een duwtje in de rug heeft gegeven. Dat ene zetje dat me eraan herinnerde dat ik nu toch eindelijk eens beter naar mezelf moet gaan luisteren en er gewoon voor moet gaan. Alles draait uiteindelijk om keuzes maken. Want geen keuze (durven) maken is tenslotte ook een keuze. En bovendien: het leven is te kort om op kantoor te zitten.
Het leven is te kort om op kantoor te zitten!?!
Ben je ook nieuwsgierig geworden naar ‘het leven is te kort om op kantoor te zitten’? Pas maar op, voordat je het weet verruil je je o, zo veilige leven voor een rugzak boordevol vrijheid.
‘Het leven is te kort om op kantoor te zitten’ bewaren
Meer inspiratie voor anders leven en werken
- Meer leven, minder werken
- Toffe boeken over anders leven en sparen
- Ontsnappen aan de ratrace
- Zuinig leven én groots genieten? Zo doe ik het.
- Inspirerend boek: Werk is geen oplossing.
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Pexels.