Hoe ik dat doe, al die tripjes? Behalve dat ik ontzettend hard spaar voor leuke reizen en ik er veel andere dingen in het dagelijks leven voor laat, maak ik heel soms gebruik van de IPB-regeling. Met heel veel dank aan een goede vriendin van me, die al jarenlang werkzaam is bij een luchtvaartmaatschappij. IPB’en, zo werkt dat.
Flight Benefits voor luchtvaartpersoneel
Mijn vriendin werkt namelijk al heel lang als stewardess en heeft als cabinepersoneel zogenaamde ‘flight benefits’. IPB’en is een van die voordelen, wat betekent: ‘Indien Plaats Beschikbaar’. Van deze regeling profiteert niet alleen het personeel van de luchtvaartmaatschappij zelf, maar ook hun eventuele partner en kinderen. Alle andere reisgenoten (familie of vrienden) vallen onder de noemer ‘companion’. Zoals ik dus, hoewel ik wel IPB’er werd genoemd. Nogmaals: IPB’en is niet voor iedereen weggelegd en kan alleen als je meevliegt met iemand die bij een luchtvaartmaatschappij werkt of als je zelf werkzaam bent bij een vliegtuigmaatschappij.
IPB’en: low budget stedentrip Londen
IPB’en zo werkt dat
IPB’en, hoe werkt dat? Degene met wie je reist (in mijn geval dus mijn vriendin) koopt een ticket via het systeem van de luchtvaartmaatschappij. In plaats van de gangbare prijs betaal je een gereduceerd tarief waarvoor je een standby ticket ontvangt. Een IPB retourticket binnen Europa kost je zo’n 150 euro. Vlieg je intercontinentaal dan kost een retourticket rond de 250 euro. Vooraf kun je de beschikbaarheid van je vlucht inzien. Ziet het er goed uit, dan kun je naar Schiphol vertrekken. Is het overboekt, dan kun je alsnog de gok wagen. Niet geschoten is altijd mis.
Lees ook: 7 tips reizen met alleen handbagage
Inchecken en melden bij de gate
Met dat ticket ga je naar de luchthaven waar je, net als bij een gewone vlucht, kunt inchecken. Op je boarding pass staat echter geen stoelnummer vermeld, maar ‘standby’. Vervolgens kun je met je boarding pass door de douane. Bij de gate meld je je bij de balie en wacht je tot alle passagiers zijn ingecheckt en aan boord zijn.
IPB: Indien plaats beschikbaar
Nu is het afwachten. Bij de balie wordt gekeken of er nog plaatsen beschikbaar zijn op de vlucht en of je alsnog een ticket met stoelnummer toegewezen krijgt.
Hoewel een vlucht er van tevoren goed voor kan staan wat betreft het aantal open stoelen, kan het last-minute alsnog vollopen met passagiers die bijvoorbeeld een andere aansluitende vlucht hebben gemist of als een ander toestel met pech staat waardoor passagiers overgeboekt worden naar jouw vlucht. Andersom gebeurt het ook dat er passagiers niet komen opdagen of dat een aansluitende vlucht vertraging heeft waardoor er plots weer heel veel open stoelen zijn. Kortom: het zegt dus allemaal niets.
Dit hele proces kan nogal zenuwslopend zijn. Nadat iedereen aan boord is, laat het grondpersoneel bij de balie je weten of je al dan niet mee kunt.
IPB’en: soms krijg je een upgrade
Upgrade aan boord
Het is gelukt! Je bent aan boord, en nu? Meestal krijg je een stoel toegewezen in de Economy Class. Als de vlucht vol is, kun je soms alsnog mee, maar dan op een zogenaamde klapbank: een ruststoel van het cabinepersoneel. Erg prettig zit dat niet, maar hé, je bent mee! Heb je heel veel geluk (en als degene met wie je reist al heel lang vliegt), dan kan het zijn je een upgrade krijgt naar Comfort of Business Class. Dat laatste is mij al een paar keer overkomen, lucky me!
IPB’en = geen rechten
Als IPB’er heb je geen rechten. Betalende passagiers gaan altijd voor, of het nu gaat om de stoel waar je zit, beschikbare maaltijden, maar ook in geval van vertraging of annulering van een vlucht heb je geen recht op een hotelovernachting, koffie- of maaltijdbon. Logisch, want jij hebt maar een habbekrats voor je ticket betaald.
Met je koffer retour
Maar, na lang wachten kan het dus ook zijn dat je weer linea recta met je koffertje vanaf Schiphol naar huis kunt rijden of, en dat is een tikkie lastiger, dat je wel mee heen komt, maar dat je op de terugweg op het vliegveld van je bestemming blijft staan. Dat gebeurde mij in Kaapstad. Je kunt je voorstellen dat dit nogal wat stress kan opleveren. Je moet dus snel kunnen schakelen en vooral niet in paniek raken als het daadwerkelijk gebeurt. Stel je er op in en zorg ervoor dat je altijd een plan B of C achter de hand hebt. Je kunt je voorstellen dat vanwege de stress niet iedereen het ziet zitten om te IPB’en.
Lees ook: goedkoop reizen, hoe doe je dat?
Personeelsnummer en prioriteit
Bij het IPB’en is niet alleen het aantal open stoelen van belang. Hoeveel prioriteit jij hebt op de wachtlijst hangt af van het personeelsnummer en de senioriteit van degene met wie je reist. Hoe hoger deze is, hoe groter de kans dat jij een stoel bemachtigt. Op sommige vluchten zitten wel tien IPB’ers te wachten op een plek. Zo konden er in Kaapstad zes van de negen mee aan boord, maar bleven we met z’n drietjes achter op de luchthaven. Dat betekent dat je de volgende dag opnieuw bij de gate moet staan om een stoel te bemachtigen.
Populaire IPB-bestemmingen
Bestemmingen als Curaçao, Kaapstad, New York en Kuala Lumpur zijn geliefd bij IPB’ers. Groot was dus de verrassing toen ik aan boord kon stappen richting Kaapstad, zelfs hartje hoogseizoen (oeps, even niet aan gedacht). Een tikkeltje gestresst was ik wel toen ik de terugweg bleef staan. In Kaapstad is dat namelijk een grotere uitdaging dan bijvoorbeeld in New York. Zo is de omgeving van het vliegveld van Kaapstad niet per se heel veilig, sluit de luchthaven ’s nachts en bevindt het pick up point van Uber zich in de catacomben tussen de zwervers. Hierop moet je voorbereid zijn en geldt vooral: rustig blijven, opletten en je verstand gebruiken.
Vanaf New York gaan dagelijks meerdere vluchten naar Amsterdam, dus daar kun je makkelijker iets anders regelen. Bovendien is het openbaar vervoer van en naar JFK 24/7 prima geregeld en voelt het overal veilig.
Lees ook: IPB’en naar Rio de Janeiro
En: over die keer IPB’en dat ik wel in Kaapstad kwam, maar er terug geen plek was
What was I thinking? IPB tripje van 24 uur naar New York
Tip: openbaar vervoer in NYC
Plus: IPB’en naar Londen voor een low budget stedentrip
Is IPB’en de moeite waard?
Al met al vind ik het de moeite waard, dat IPB’en. Nogmaals: niet iedereen ziet het zitten vanwege de stress. Maar als je eenmaal aan boord bent, moet je alles uit je trip halen wat er in zit. Fijne reis!
IPB’en dit neem je mee
Als je gaat IPB’en reis je doorgaans met alleen handbagage (lees ook: mijn tips reizen met handbagage). Want 1. je hebt geen tijd om ruimbagage in te checken omdat je pas een paar minuten voor vertrek weet of je überhaupt mee kunt en 2. je reist als het goed is met iemand van de (cabin) crew. Bij aankomst op de bestemming wacht de crew niet tot een companion z’n bagage heeft opgepikt bij de band. En dus reis je met alleen handbagage om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. Bij Travelbags kocht ik daarom een trolley die bij alle luchtvaartmaatschappijen voldoet aan de voorwaarden van handbagage en een handige crossbody bag van Bear met veel vakken en ritsen.
IPB’en zo werkt dat bewaren
Meer tips goedkoop reizen
- Goedkoop reizen, hoe doe je dat?
- Over die eerste keer IPB’en naar Rio de Janeiro,
- die spannende trip naar Kaapstad
- en een kerstdiner in New York
- Dingen waaraan ik geen geld uitgeef om meer te reizen
Reisinspiratie
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.
Wat ziin de standbyers op volgorde? Wie mag als eerst aan boord ?
Hangt er van af. Degene met wie je meereist kan zien welke ranking je hebt als het goed is. Hoe dan ook weet je pas op het allerlaatst, nadat alle gewone passagiers zijn geboard, of er nog ruimte is.
Weet je toevallig hoe het werkt met ruimbagage? Kun je dat bijboeken? En hoe werkt dat dan als je je ruimbagage wel ingecheckt hebt, maar zelf niet op de vlucht komt?
Als je gaat IPB’en reis je standaard met alleen handbagage. Je hebt nl geen tijd om ruimbagage in te checken, omdat je pas een paar minuten voor vertrek überhaupt weet of je mee kunt vliegen. Bovendien reis je als het goed is met iemand mee van de cabin crew en bij aankomst wacht de crew niet op companions die nog moeten wachten op ruimbagage. Mocht je nog tips zoeken voor reizen met alleen handbagage: http://www.nenehschoice.nl/2020/12/7-tips-reizen-met-handbagage/
Goedemorgen!
Ik heb voor zondag as een IPB ticket naar Montréal, Canada, voor 3 volle dagen. Ik vlieg dus mee met een goede vriendin die stewardess is. Ik vind het mega spannend, maar vooral voor de terugvlucht. Is er plek en kan ik mee terug naar Amsterdam ??. Duim voor me ??.
Wat leuk! Heel veel succes!
Thanks for the info. We will be able to try IPB on April fingers cross it will go smoothly because we are a family of 5 ?
With a family of 5? Wow, good luck!
Als je een overstap hebt. Bijv je reist naar bali en hebt een overstap in dubai. Betaal je dan 2x ipb kosten?
Dat durf ik niet te zeggen. Ik zou het voor de zekerheid navragen of checken in de travelshop. Volgens mij geldt voor een companionreis altijd de meest directe vlucht zoals de luchtvaartmaatschappij hem vliegt.
Al het personeel van KLM heeft IPB rechten dus ook kantoor personeel etc en je koffer kan gewoon mee er komt alleen een speciale sticker op.
Wat leuk om dit artikel te lezen. Heel behulpzaam! Ik ga als het goed is morgen als IPB’er met mijn dochter mee naar Kaapstad. En ik knijp ‘em inderdaad heel erg voor de terugvlucht. Haha! Er zijn nog 6 andere IPB’ers en mijn dochter is de laagste in rang, dus dat wordt heel spannend. Maar te leuk om het niet te proberen.
Duim je voor me? :-)
Oeh, wat stoer en spannend! Ik duim natuurlijk voor je! Ik bleef samen met nog 2 IPB’ers staan, dus ik had het ‘geluk’ dat ik met hen samen nog iets kon regelen qua taxi ;) Maar ik hoop voor je dat het niet zover komt.
Ik viel met mijn neus in de boter. Kwam gelijk al in the business class terecht en op de terugweg ook. Ondanks dat mijn dochter de benjamin van de crew is en de gezagvoerder zijn hele gezin als IPB’er mee had. Maar wat een geweldige ervaring. Business class naar Kaapstad. Wow! Jouw artikel heeft mij heel erg geholpen! Nogmaals dank! 👍🏻
Haha, geweldig! Super leuk om te horen! En graag gedaan; ) Helemaal als je geen verwachtingen hebt, is zo’n trip een cadeautje!