Praktische informatie Libanon: gelden er kledingvoorschriften, moet ik vooraf een visum regelen, heb ik vaccinaties nodig? Goede reisvoorbereiding is het halve werk. Daarom in deze blog alle praktische informatie over je reis naar Libanon op een rijtje.
Wat is de huidige situatie in Libanon?
Sinds de oorlog tussen Israƫl en Hamas (oktober 2023) is de situatie in Libanon onzeker en geldt een negatief reisadvies voor het land.
Reistijd
Je vliegt al vanaf ā¬ 59 met Transavia naar Beiroet, de hoofdstad van Libanon. Deze rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam duurt ongeveer 4,5 uur.
Valuta
In Libanon betaal je met de Libanese Pond. Overal in Libanon kun je pinnen. Libanese Ponden kun je vooraf in Nederland regelen, maar bij terugkomst niet meer inwisselen. Zorg er dus voor dat je al je geld ter plekke opmaakt. Wel fijn: overal kun je ook met USD betalen. Op de menukaart staan de prijzen in zowel Libanese ponden als in USD. Reuze handig. Neem dus vooral ook wat USD mee!
Tijdsverschil
In Libanon is het 1 uur later dan in Nederland.
Praktische informatie Libanon: tips vervoer en verblijf
Hoofdstad
Buurlanden
Libanon grenst in het zuiden aan Israƫl, in het noorden en oosten aan Syriƫ. In het westen ligt Libanon aan de Middellandse Zee waardoor het een 225 km lange kustlijn heeft.
Aantal inwoners
6 miljoen, waarvan ruim 2 miljoen in de hoofdstad Beiroet. Voordat de burgeroorlog uitbrak (13 apr 1975-13 okt 1990) telde het land 4,3 miljoen inwoners. Momenteel leven er 1,5 miljoen Syrische en ruim 400.000 Palestijnse vluchtelingen die voornamelijk in vluchtelingenkampen wonen.
Praktische informatie Libanon: visum & paspoort
Voor een bezoek aan Libanon heb je als Nederlander een geldig paspoort en een visum nodig. Bij aankomst op de luchthaven van Beiroet ontvang je bij de douane een (gratis) Visa on Arrival waarmee je maximaal 90 dagen in Libanon mag verblijven.
Je moet wel aan een aantal regels voldoen: zo moet je paspoort bij aankomst in Libanon nog ten minste 6 maanden geldig zijn, daarnaast moet je paspoort ten minste 1 lege visumpagina bevatten.
Ook moet je met je retourticket kunnen aantonen dat je van plan bent terug te reizen. Het kan zijn dat ze je vragen stellen en de adresgegevens van het (eerste) hotel waarin je verblijft willen weten. Je moet hiervoor de officiƫle vouchers (denk aan correspondentie met logo en adresgegevens van je reisorganisatie) kunnen laten zien.
Let op: in je paspoort mag GEEN stempel uit Israƫl staan. Heb je stempels van Israƫl of zijn er andere bewijzen dat je het land hebt bezocht, dan kom je Libanon niet in. Ook als je de vraag wordt gesteld of je in Israƫl bent geweest en je beantwoordt deze bevestigend, wordt je de toegang geweigerd. Israƫl en Libanon zijn officieel in oorlog.
Wat is de beste reistijd voor Libanon?
Het voorjaar (april, mei, juni) en najaar (september, oktober) zijn de beste maanden om naar Libanon te reizen. De zomermaanden kunnen heet zijn, vooral in hoofdstad Beiroet. Voor een wintersportvakantie zijn de maanden december, januari en februari geschikt. Hier lees je alles over mijn 8-daagse rondreis Libanon.
Praktische informatie Libanon: draag gepaste kleding
Wat zijn de kledingvoorschriften Libanon?
Er gelden geen specifieke kledingvoorschriften voor Libanon. Zeker in Beiroet en Byblos zijn ze trendy en zeer westers ingesteld. In het noorden, zoals in Tripoli, en op het platteland zijn ze meer behoudend.
Zelf vond ik het prettiger om daar gepaste kleding te dragen. Denk aan een broek of rok tot over de knie en een t-shirt. Maar het is maar net waar je je zelf prettig in voelt. Houd altijd rekening met gebruiken ter plekke en pas je kledingstijl er op aan.
Tijdens een bezoek aan een moskee moet je je schoenen uitdoen en moeten je schouders en knieƫn bedekt zijn. Meestal bieden ze zelf speciale gewaden aan bij de ingang. Het is handig om zelf een extra sjaal of doek in je tas mee te nemen.
Vaccinaties Libanon
Aanbevolen vaccinaties voor Libanon zijn DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitus A. Je kunt voor je vaccinaties online een afspraak maken bij Vaccinaties op Reis. Daarnaast wordt een BMR inenting aangeraden als je nog geen vaccinatie tegen mazelen hebt gehad.
Verblijf je langer dan drie maanden in Libanon? Dan wordt ook aangeraden om een inenting tegen Hepatitus B en rabiƫs (hondsdolheid) te halen. Overleg voorafgaand aan je reis welke vaccinaties je nodig hebt.
Praktische informatie Libanon: elektriciteit
Hoewel de netspanning in Libanon 230 volt is, past een Europese stekker niet in het Libanese stopcontact. Je hebt dus een wereldstekker nodig. Sowieso is elektriciteit in Libanon een dingetje. Tijdens zogenaamde āpowerdropsā valt de elektriciteit soms meerdere malen per dag (en urenlang) uit. Je doet er dus goed aan om een goed gevulde powerbank mee te nemen.
Vervoer en verblijf Libanon
Een paar reisorganisaties bieden momenteel een rondreis aan door Libanon:
Je kunt er ook voor kiezen om een losse vlucht plus verblijf te boeken in Libanon. Vanaf Amsterdam vlieg je met Transavia rechtstreeks naar de luchthaven van Beiroet.
In Beirut en Byblos vind je een aantal prima hotels en appartementen. Deze boek je heel eenvoudig via:
Tijdens mijn 8-daagse rondreis door Libanon verbleef ik in de volgende hotels:
- Beiroet – Golden Tulip Serenada Hotel Hamra
- Byblos – Monoberge Hotel Byblos
Excursies en tours Libanon
Als je hebt gekozen voor een pakketreis dan kun je via de touroperator vaak excursies en tourtjes boeken. Wil je liever zelf iets regelen? ViaĀ GetyourGuideĀ kun je ook eenvoudig een tour of rondleiding boeken.
- Vanuit Beiroet: tour van halve dag naar Baalbek
- Dagtrip vanuit Beiroet naar Sidon en Tyrus
- Dagexcursie ceders van Libanon en Beiteddine Palace
Praktische informatie Libanon bewaren
Meer tips en praktische informatie Libanon
- 15x wat te doen in Libanon
- Mijn 8-daagse rondreis door Libanon
- Boekentip: Alle dagen Libanon
- Tips voor je stedentrip Beiroet
- Libanees voorproefje: restaurant Fatoush in Groningen
Handige reisgidsen Libanon
Dit artikel met praktische informatie Libanon bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extraās. Naast mijn eigen fotoās gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als PixabayĀ enĀ Unsplash.